RONALD GORSIC Cropix
DVA GOLA IVANUŠECA

VIDEO: Potpuna dominacija Dinama u derbiju! Do vrha su napunili mrežu očajnog Hajduka

Gosti su bili šokirani već na samom startu susreta kad su nakon deset minuta gubili 2:0
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 26. veljača 2023. 17:07

DINAMO - HAJDUK 4:0 (Ademi 8., Baturina 10., Ivanušec 38.,63.)

DINAMO: Livaković; Ristovski, J. Šutalo, Perić?(od 83. Perković), Ljubičić; Mišić (od 83. Bulat), Špikić (od 69. Menalo), Baturina⚽, Ademi⚽, Ivanušec⚽⚽(od 69. Rukavina); Petković (od 69. Drmić)

HAJDUK: Sentić - Ferro, Vušković, Melnjak - Lovrencsics (od 46. Mikanović?), Fossati, Capan (od 46. Grgić), Anello (od 68. Benrahou) - Pukštas, Krovinović (od 83. Brajković) - Livaja (od 46. Mlakar)


POGOTKE SA SUSRETA POGLEDAJTE OVDJE

Veličanstvenom 4:0 (3:0) pobjedom u derbiju protiv Hajduka, Dinamovi su nogometaši čvrsto prigrlili pokal namijenjen hrvatskom prvaku! Tko zna što bi se to trebalo dogoditi pa da Plavi prospu golemih 11 bodova prednosti ispred Splićana (uz utakmicu manje), 11 kola prije kraja... Ne vjerujemo da postoje takva čuda, pa čak ni unutarnje maksimirske borbe neće nauditi plavoj svlačionici, koja je čvrsto preuzela niti klupskoga funkcioniranja ovoga proljeća i nezaustavljivo juri prema još jednom trofeju.

image


RONALD GORSIC Cropix

Bio je to, od samoga početka, derbi u jednosmjernoj ulici. I sve nas je pomalo podsjetilo, sve je "mirisalo" na šampionsku plavu 1982. godinu, u veljači te godine Dinamo je na sličan način "rastavio" Crvenu zvezdu i 3:0 pobjedom (taj je rezultat bio postavljen već nakon pola sata igre!), krenuo je u nezaustavljivi pohod prema naslovu. I ova je maksimirska nedjelja donijela "blitz krieg" kao i prije 41. godinu, Dinamo je nakon 38 minuta držao nedostižno 3:0 vodstvo i bilo je samo upitno koliko će još lopta završiti u Hajdukovoj mreži.

Od prve je minute Dinamo krenuo silovito, tečnom je igrom tražio "rupe" u splitskoj obrani. A tih je "rupa" bilo napretek, otvarali su Plavi brojne koridore za proboj prema vrataru Sentiću. I što je najvažnije, znali su materijalizirati stvorene prigode, pa je tako već u 10. minuti semafor pokazivao 2:0 vodstvo Zagrepčana, strijelci su bili Ademi i Baturina.

Gotovo sve što su zamislili, Plavi su i ostvarili, držali su Splićane "na konopcima" i treći je pogodak stalno "visio u zraku". S druge, pak, strane, Hajduk je u tom prvom dijelu samo jednom zaprijetio (Anello), bio je sramežljiv i apsolutno inferioran u igri prema naprijed, a propustan u defenzivnom bloku.

Do golemih 3:0 Zagrepčani su stigli u 38. minuti, Ivanušec je maestralno materijalizirao Baturininu "loptu s očima" i na pomolu je bio posvemašnji igrački i rezultatski potop gostiju. Posjed lopte u tih prvih 45 minuta bio je čak 76:24 u Dinamovu korist, pa iako nerijetko statistika ne nudi i pravu sliku onoga što se događalo na travnjaku, ovaj su put te brojke bile zrcalo maksimirskog sučeljavanja.

image


Na fotografiji: Dario Melnjak, Dario Spikic.

BORIS KOVACEV Cropix

Srećom po Splićane, Plavi su u nastavku "podigli ručnu kočnicu", mirno su čuvali nedostižnu prednost, koju su i uvećali u 63. minuti, drugim zgoditkom Luke Ivanušeca. I nisu jurili za rekordnom prvenstvenom pobjedom, nikad u prvenstvenim ogledima Dinamo nije svladao Hajduk 5:0. Zadovoljili su se Plavi i s tih spektakularnih 4:0, mirno su priveli utakmicu kraju, dopustivši Hajduku tek dva-tri izleta ispred Livakovića, no Dinamov je vratar uredno rješavao te situacije.

Plavi su iskazali opipljivo veću želju za pobjedom, bili su neusporedivo agresivniji, borbeniji, čvršći u duelima, u svakoj je sekundi jednostavno prštalo njihovo htijenje i nakana da u izravnom okršaju pokažu zapravo tko je to najbolji u Hrvatskoj.

Nije bilo slaboga mjesta u Čačićevu sastavu, no svakako moramo izdvojiti kvintet koji je nosio Plave prema trijumfu. Dvostruki strijelac Ivanušec vraća se u reprezentativnu formu, bio je prvo ime dvoboja i potvrđuje najave da bi ovo moglo biti njegovo proljeće. Njemu uz bok bio je plavi dijamant Baturina, jednom je zabio, jednom prekrasno asistirao, svaki je njegov dodir s loptom poseban, on tu loptu definitivno udara drukčije od ostalih.

Kapetan Ademi načeo je goste, potom je i asistirao Baturini, njegova je pozitivna energija bila pokretač Dinamova sjajnog ulaska u utakmicu. Petković je bio nerješiva zagonetka za gostujuću obranu, primao je lopte, potom ih točno dijelio, sudjelovao je u akciji kod pogotka Baturine, a izvrsno je asistirao Ivanušecu za četvrti Dinamov zgoditak.

Napokon, lijepa igra Plavih tekla je kroz Mišića, bio je postojani i disciplinirani osigurač ispred svog posljednjeg obrambenog reda, ali i začetnik većine Dinamovih organiziranih akcija.

Hajduk? Jednostavno nije došao u Maksimir, zapeo je negdje u mećavi kod Svetoga Roka. I u tom je "tunelu" ostao cijelu utakmicu i nije mogao pronaći ni tračak svjetla koje vodi prema izlazu. No, za takvo, blijedo i više nego skromno izdanje Splićana, poglavito je "kriv" raspoloženi Dinamo, koji je u izravnom okršaju potvrdio da su sve kvalitativne usporedbe s bilo kojim sastavom iz HNL-a jednostavno bespredmetne. Ovakav je Dinamo, naime, nedostižan i neuhvatljiv i za najbolju selekciju lige...

image


Na fotografiji: Dario Melnjak, Martin Baturina.

BORIS KOVACEV Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

90.- Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

84.- Pokušao je Ristovski! Došla je lopta do Dinamovog desnog braniča koji je danas ponovno odigrao jednu fantastičnu utakmicu, opalio je iz kosa, a vratar Hajduka Sentić je bio spreman.

78.- Traje prekid dok se očiste baklje koje su bačene sa sjeverne tribine.

77.- Izgubio je netko od Hajdukovih igrača ponovno loptu na sredini terena, sjurio se Rukavina prema golu Karla Sentića, ali je intervenirao Mikanović koji je nakon toga ‘‘počastio‘‘ svoje suigrače s nekoliko oštrih riječi.

72.- Najbolja prilika za Hajduk! Nakon Krovinovićevog prodora, lopta je došla do Fossatija koji puca s vrha šesnaesterca, ali Livaković brani.

69.- Odlučio je malo rotirati Čačić i odmoriti neke svoje bitne igrače. Izveo je napadački tercet - Špikić, Ivanušec, Petković, a ušli su Rukavina, Drmić i Menalo.

66.- Pokušao je odmah nakon četvrtog pogotka Filip Krovinović jednim dalekometnim udarcem. Ispružio se Livaković, ali je pokušaj odsjeo iznad grede.

image


BORIS KOVACEV Cropix

63.- GOOOOOL! Dinamo vodi 4:0, a drugi pogodak na utakmici postigao je Luka Ivanušec na asistenciju Petkovića.

62.- Hajduk i dalje ne uspjeva uspostaviti posjed. Dinamo i dalje dominira u ovom susretu.

56.- Kombinirao je Ademi s Ristovskim, ovaj dodaje za Špikića kojemu u blok ulazi Vušković pa lopta umjesto prema golu, odlazi u korner.

50.- Ljubičić pada u kaznenom prostoru, ali Bel odmah odmahuje rukom.

image

Na fotografiji: Ivan Leko.

RONALD GORSIC Cropix

47.- Kombinirali su gosti iz prekida odma na početku drugog poluvremena, Krovinović je dao za Mikanović, ovaj je tražio nekoga u kaznenom prostoru, ali nije urodilo plodom.

46.- Počeo je nastavak derbija. Ivan Leko presložio je momčad za nastavak susreta. Ušli su Mlakar, Mikanović i Grgić, a u svlačionici su ostali Livaja, Lovrencsics i Capan.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45.- Sudac Dario Bel označio je kraj prvog poluvremena.

image


Na fotografiji: Luka Ivanusec.

RONALD GORSIC Cropix

38.- GOOOL! Treća lopta u Hajdukovoj mreži! Anello je izgubio loptu, Baturina je dao za Ivanušeca koji je sada precizan i postiže pogodak za 3:0.

34.- Dinamo nastavlja stvarati probleme u šesnaestercu Hajduka. Špikić je oduzeo loptu Melnjaku, tražio je nekoga od svojih na povratnoj lopti, ali nije do nje mogao doći Ademi.

29.- Gužva u šesnaestercu ‘‘bilih‘‘, bilo je nekoliko blokiranih udaraca, a na kraju Vušković izlazi u pravovremeni blok na udarac Arijana Ademija.

28.- Nakon malog zatišja, nove šanse za Dinamo! Kombinirali su Baturina i Ivanušec, a nakon duplog pasa, dvostruki strijelac iz prošlog kola, Luka Ivanušec puca malo pored gola.

24.- Ponovno su glavni akteri bili Petković i Ademi, centarfor Dinama ostavio je za kapetana koji puca s dvadesetak metara od gola, ali gola.

20.- Traje period igre bez istaknutih prilika otkatko je Dinamo rano došao do dva pogotka. Valja istaknuti samo pokušaj Fossatija koji je pokušao prebaciti posljednju liniju Modrih i dodati za Pukštasa, ali očistio je to Perić.

12.- Nakon pogotka Anello je imao pokušaj za Hajduk, ali je bio to lagani plijen za Livakovića.

10.- GOOOOL! Dinamo je nakon samo dvije minute povećao svoje vodstvo. Strijelac je bio Baturina nakon dodavanja Ademija.

8.- GOOOOL! Dinamo vodi 1:0, strijelac je za Modre kapetan Arijan Ademi. Njegov šesti pogodak ove sezone, a četvrti put da je strijelac u derbiju s Hajdukom.

image

Na fotografiji: Stefan Ristovski, Agustin Anello.

BORIS KOVACEV Cropix

5.- Prvi pokušaj na utakmici pripao Dinamu! Petković je poslužio Ivanušeca koji je malo iz kosa gađao ravno u Sentića. Nije završnica bila na pravoj razini.

1.- Počeo je derbi na Maksimiru.


13.45 - Stigao je i sastav Dinama, sve je po najavama, Ante Čačić izveo je jaku postavu protiv oslabljenog Hajduka - Modri danas imaju priliku otići na 11 bodova prednosti i praktički riješiti utrku za naslov.

13.40 - Poznat je sastav Hajduka za derbi na Maksimiru. Livaja, koji je bio upitan zbog bolesti, starta od prve minute, kao i 16-godišnji Luka Vušković koji će danas debitirati na Maksimiru. Ipak je to malo iznenađenje, jer je prva zvijezda Hajduka zadnja tri dana vodila borbu s virozom i povišenom temperaturom, očekivalo se da će utakmicu započeti s klupe, pa kasnije dobiti određenu minutažu, ali Ivan Leko je ipak odlučio ubaciti ga u vatru od prve minute.

image
Sofascore
Statistika: Sofascore

Što se promijenilo u odnosu na dvoboj odigran u listopadu na Poljudu

Hajduk i Dinamo u trećem HNL ogledu ove sezone. U dva dosadašnja Modri su slavili 4:1 u zagrebačkom, dok je splitski derbi zaključen remijem 1:1. Koliko su se klubovi promijenili u protekla četiri mjeseca, od tog 21. listopada prošle godine? Hajduk puno više nego Dinamo, koji je zadržao identičnu strukturu, stručnu, odnosno igračku.

Prvo krenimo od bodovnog dijela, listopadski derbi Hajduk i Dinamo završili su remijem i nakon tog rezultata razlika je ostala pet bodova, s tim da je Dinamo i tada imao utakmicu manjka u odnosu na Hajduk. Međutim, u četiri mjeseca Zagrepčani su napravili još veću razliku, napredovali povećavši prednost za tri boda ispred drugoplasiranog Hajduka. U osam kola Dinamo je osvojio 17 bodova, Hajduk 14 i danas uoči trećeg derbija ove sezone imamo na vrhu omjer 52-44.

Momčadi su na travnjak izašle u identičnim formacijama 4-2-3-1, što je Dinamo zadržao do novog ogleda s Hajdukom, ali promijenili su se Bijeli. Jer, promijenio se trener, umjesto Karoglana stigao je Leko s novom idejom. Četiri mjeseca kasnije Hajduk u derbi ulazi sa sustavom 3-5-2, dok se Čačić drži svoje formacije s dva zadnja vezna, s Ademijem i Mišićem. Ali, Hajduk je doživio i igračke promjene, jer za nedjelju u klubu više nema trojice igrača koji su u listopadu istrčali pred 30.000 gledatelja na Poljudu. Biuk je transferiran u Los Angeles, Elez je ozlijeđen do kraja sezone, dok je Vuković poslan na posudbu u Saudijsku Arabiju. U međuvremenu su Bijeli dobili tri nova igrača, stigli su Ferro, Anello i Benrahou, a najveći benefit trebao bi biti povratak Nikole Kalinića koji zbog ozljede nije igrao listopadski derbi. S druge strane, Dinamo je ostao bez svog najboljeg pojedinca Mislava Oršića, a Modri su kupili Perkovića iz Istre. Od aktera listopadskog derbija Hajduk je napustio i Atanasov i tu završavaju bitne promjene u igračkom kadru.

U konačnici, kada sve zbrojimo i oduzmemo, od zadnjeg derbija najveću, i dakako najbitniju, promjenu napravio je Hajduk dovođenjem Leke za trenera. Dugo je Jakobušić tražio “kapitalca” za klupu, pa je Karoglan dobio priliku u tom svojevrsnom “time-outu” nakon odlaska Dambrauskasa početkom rujna prošle godine. Očekivalo se pritom da će se Bijeli tijekom zime pojačati na svim pozicijama, međutim to se nije dogodilo. Mercato je izazvao najviše nezadovoljstva navijača na Poljudu, jer nakon prodaje dva talenta iz omladinske škole - Biuka, te Ljubičića na posudbi - vjerovalo se da je došao trenutak u kojem će Hajduk još više pritisnuti Dinamo. Međutim, dogodilo se obrnuto, Dinamo je nakon prodaje Oršića zadržao kadar i povećao prednost na tablici. Dapače, može se reći da je trenutno u boljoj formi, jer kontinuitet struke ipak pruža stabilnost svakoj momčadi, dok Hajduk još povezuje linije, gradi momčad i igru nakon dolaska novog trenera. Zato, kada ocjenjujemo proteklo razdoblje, sve ono što se dogodilo između dva derbija, može se reći da je Dinamo bez većeg angažmana pobjegao još jedan korak Bijelima. Hajduk se opredijelio za jačanje struke kojoj je prepušten rad s kadrom bez značajnijih pojačanja. Takva strategija za sada nije polučila rezultat, što ne znači da se to neće dogoditi u budućnosti, ali gledajući razdoblje od derbija do derbija, nisu se ispunile navijačke želje svih onih kojima je bijela boja pri srcu. Od zadnjeg derbija Dinamo je povećao prednost unatoč svim unutarnjim trzavicama, borbama za vlast i prevlast. Hajduk svoju šansu nije iskoristio na zimskom mercatu, potom su Bijele poharale i ozljede, pa zagrebački derbi dočekuju bitno slabiji negoli su bili u listopadu. Nešto peha s ozljedama, nešto vlastitih propuštenih prigoda i na kraju Dinamo ima veću prednost nakon 22 kruga šampionske utrke.

J. Radić

Infobox (): Promjene

* bodovno je Dinamo pobjegao još tri boda, prednost povećao s plus pet na plus osam

* Hajduk ostao Biuka i Vukovića, te ozlijeđenog Eleza, Dinamo prodao Oršića

* Hajduk dobio oporavljenog Nikolu Kalinića, te tri prinove Ferra, Anella i Benrahoua

* Hajduk doveo novog trenera, umjesto Karoglana stigao Leko

* Hajduk igra s novim sustavom 3-5-2, Dinamo ostao u 4-2-3-1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:18