VOJKO BASIC Cropix
VELIČANSTVENA POBJEDA

VIDEO: Rapsodija u Ženevi, pao je Milan, juniori Hajduka su u finalu Lige prvaka!

Momčad Marijana Budimira će u ponedjeljak za povijesni trofej igrati protiv nizozemskog AZ Alkmaara
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. travanj 2023. 19:53

HAJDUK - MILAN 3:1 (Vrcić 51., Pukštas 69., Hrgović 76./Zeroli 83.)

Ženeva, Stade de Geneve. Gledatelja 8000. Sudac: Rohit Saggi 7. Pomoćnici: Jense i Olav Dale (svi Norveška).

HAJDUK (4-3-3): Buljan 7,5 – Đolonga 6,5, Jurić-Petrašilo 7, Vušković 7 ?, Hrgović 8 ⚽ (od 90. Begonja-) – Pukštas 8,5 ⚽?, Kavelj 7, Skoko 6,5 (od 66. Arković-) – Vrcić 8 ⚽, Antunović 6,5 (od 66. Nazor -) , Brajković 9 ? (od 90. Reić -).

TRENER: Marijan Budimir 9.

AC MILAN (4-3-3): Nava 5 – Casali 5 ? (od 90. Simić-), Coubis 5 ?, Nsiala-Makengo 5, Bozzolan 5 (od 79. Longhi-) – Zeroli 7 ⚽, Eletu 6,5, Stalmach 6 (od 70. Alesi-) – Cuenca 6,5 (od 79. Bartesaghi-), El Hilali 5,5, Sia 5 (od 70. Traore-).

TRENER: Ignazio Abate 6.

IGRAČ UTAKMICE: Roko Brajković.


Nitko kao Hajduk iz Splita, Bijeli su u finalu Lige prvaka mladih! Hajdukovci su deklasirali Milan, „Večeras je naša fešta” odjekivalo je Ženevom.

U ponedjeljak u 18 sati u Ženevi igra Hajduk protiv AZ Alkmaara za europsku krunu u konkurenciji juniora. Povijesni rezultat dobio je novu dimenziju, mlade igrače Hajduka jedna utakmica dijeli od naslova prvaka Europe, od prvog europskog trofeja za Bijele. Pa iako i u juniorskoj konkurenciji. Bijeli su nakon Manchester Cityja, Borussije Dortmund eliminirali i Milan, ali u kakvoj utakmici! Nakon „nule” u prvom dijelu Rossonere su napunili u drugom dijelu. „Ovo je Hajduk” orilo se stadionom u Ženevi gdje je feštalo više od 5000 pristaša Hajduka.

image
VOJKO BASIC Cropix

Prvo poluvrijeme bez pogodaka, očekivano tvrdo. Malo smo vidjeli s obje strane, kao da su oba protivnika više razmišljali kako se obraniti nego zabiti pogodak. Bijeli su dobro krenuli, uz glasnu podršku navijača, držali su kontrolu utakmice prvih 20-ak minuta, a onda je Milan preuzeo inicijativu.

Imali su Rossoneri gredu u 30. minuti, neposredno prije toga i opasan udarac Casalea, ali uspio je Hajduk ostati čiste mreže. Tih 30-ak sekundi predstavljalo je najuzbudljivije razdoblje u prvom dijelu u kojem je Hajduk stvorio tek dvije obećavajuće situacije pred vratima Nave. U 20. minuti najraspoloženiji među Bijelima, Rokas Pukštas prošao je po desnoj strani, pustio paralelnu loptu kroz peterac, ali nije bilo nikoga da loptu pospremi u mrežu.

Drugu je prigodu sam kreirao u solo prodoru Roko Brajković, ali njegov udarac s 18 metara u 42. minuti otišao je pored lijeve vratnice tako da čuvar mreže Milana nije ni imao intervenciju u prvom dijelu.

image
VOJKO BASIC Cropix

S druge strane, Milan je Hajduka „držao u konopcima” kroz spomenutih pola minute. Casale je prošao po desnoj strani, snažnim udarcem tražio lijevi donji kut Buljanove mreže, ali vratar Bijelih odbio je u korner na isteku 29. minute. Iz kornera najviše je skočio Cuenca, gađao visoko pod gredu, ali Buljan je vršcima prstiju dodirnuo loptu koja se odbila u gredu.

Rossoneri su u završnici pritisnuli, osjetilo se da Hajduk teško parirao Talijanima u tjelesnom segmentu. Momčad Milana djelovala je i taktički moćnija iako je Hajduk imao prilagođene formacije. Bijeli su se branili u 5-4-1 gdje se Kavelj vraća na mjesto desnog stopera, a pokušavali su napadati s 4-3-3. Međutim, preduboko su se povukli nakon 20-ak minuta, pa je Antunović ostao odsječen, a vezna linija nije uspijevala pomaknuti težište igre na polovicu Rossonera.

image
VOJKO BASIC Cropix

„Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu”, poruka je s kojom su navijači ispratili hajdukovce na odmor, a samo minuta kasnije proključala je južna tribina. Bijeg Brajkovića materijalizirao je Vrcić za vodstvo Hajduka, za sasvim novu utakmicu od 51. minute. Jer, nakon pogotka Bijelih bilo je jasno da padaju sve taktičke varijante, Milan je morao preuzeti više rizika. Imali su Rossoneri u 56. minuti i prvu prigodu, El Hilali je nogom spretno šutirao iz blizine, ali Buljan je izvadio njegovu loptu ispod grede.

Pet minuta kasnije ponovno su Talijani ušli u kazneni prostor Hajduka, ali spetljali su se Sia i Stalmach, pa je Buljan lako pokupio slabašni udarac. Ali u 63. minuti nije bio dovoljan samo vratar, jer udarac Cuence s gol-linije izbacio je Hrgović. Milan je napadao, a Hajduk zabijao. Pukštas je povećao na 2:0 nakon kornera kojeg je izveo Brajković, a zatim je Hrgović „pečatirao” nakon „krađe” lopte kapetanu Milana, Coubisu.

Smanjio je Milan u finišu, tek onako za utjehu, ali ništa više od toga. Hajduk ide dalje, spektakl se nastavlja. U ponedjeljak ponovno Ženevom odjekuje „ajmo Bijeli alle...., a možemo zamisliti kakva invazija navijača slijedi za finale.

image

Statistika utakmice Hajduk-Milan

SOFASCORE


PRIJENOS UŽIVO:

POGODAK ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE.

POGODAK ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE.

POGODAK ZA 3:0 POGLEDAJTE OVDJE.

POGODAK ZA 3:1 POGLEDAJTE OVDJE.

90. - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

image
VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

85. - Odličan udarac Vuškovića iz slobodnog udarca! Pucao je s dvadesetak metara od gola u Navin kut, ali je lopta prošla pored vrata.

83. - GOL! Zeroli je primio pas od Traore, pucao je po sredini gola, lopta je prošla kroz noge Buljana za 3:1.

76. - GOOOOL! Hrgović zabija za 3:0! Ukrao je loptu Coubisu i poentirao za ogromnu prednost protiv Milana.

72. - Tražili su Rossoneri kazneni udarac nakon što je Traore pao u šesnaestercu, sudac je pokazao na korner.

image
VOJKO BASIC Cropix

69. - GOOOOOOL! Pukštas zabija glavom nakon kornera! Ostao je najviši na petercu i Hajduk je sada udvostručio svoju prednost. Brajković je upisao drugu asistenciju na današnjem susretu.

66. - Sudeći po izmjenama, prelazi na igru s trojicom odozada Marijan Budimir. Izašli su Antunović i Skoko, a umjesto njih na terenu su Arković i Nazor.

TRENUTAK U KOJEMU JE HRGOVIĆ IZBACIO LOPTU S GOL CRTE POGLEDAJTE OVDJE.

63. - Spasio se Hajduk! El Hilal je pucao nogom nakon kornera, išla je lopta u mrežu, ali je Hrgović bio na pravom mjestu i ispucao loptu s gol linije.

57. - Nova intervencija Borne Buljana. Ovoga je puta sam ostao El Hilal koji nije baš najbolje zahvatio loptu, ali išla je ona ispod grede, ali Buljan je dobro procjenio i vršcima prstiju dirao da ne uđe u mrežu.

image
VOJKO BASIC Cropix

55. - Sjajna obrana Buljana! Stalmach je stigao na odbijenu loptu, pucao s vrha šesnaesterca, išao je njegov udarac snažno po podu, ali siguran je vratar Hajduka.

51. - GOOOOOOL! Jere Vrcić doveo je Hajduk u vodstvo! Brajković je poslao prizemnu loptu na drugu stativu, a desetka Hajduka bila je neometana kod udarca i precizno pogodio u mrežu. Dodajmo kako je Antunović odvukao dva igrača i tako otvorio prostor za Brajkovića.

46. - Nastavlja se susret na stadionu u Ženevi.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Nakon prvih 45 minuta mreže i dalje miruju. Milan je bio jako blizu pogotka u 29. minuti kad je nakon kornera glavom udarac uputio Hugo Cuenca, ali je njegov pokušaj odsjeo na gredi. S druge strane, nije Hajduk bio bezopasan, štoviše, opasan je Pukštas koji je u dva navrata stvarao prilike za svoje suigrače, ali svaki put bez uspjeha. Brajković je bio najbliže pogotku krajem prvog poluvremena, ali taj je pokušaj otišao pored stative.

image

Zvonimir Boban, Lukša Jakobušić i Mario Pašalić

VOJKO BASIC Cropix

45. - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

42. - Dugo je vukao loptu Brajković, došao do vrha šesnaesterca, a onda lijevicom opalio. Lopta je prošla pored stative.

37. - Nakon jedne burne dionice u utakmici, tempo se malo smirio u posljednjih pet minuta. Hajduk kontrolira igru, ali ne uspijeva stvoriti konkretnu priliku.

image
VOJKO BASIC Cropix

29. - Trese se greda! Nakon udarca Casalija loptu je u korner izbio Buljan, a onda je iz istoga Cuenca pogodio okvir gola.

28. - Ponovno su Bijeli zakuhali opasnu situaciju u kaznenom prostoru svojih suparnika. Pukštas se probijao po desnoj strani, ali na kraju je lopta izašla u gol aut.

18. - Velika prilika za Hajduk! Pukštas se odlično oslobodio svog čuvara, tražio je Vrcića na drugoj vratnici, ali nije do nje stigao napadač.

image
VOJKO BASIC Cropix

15. - Brajković je povukao kontru, htio je ostaviti na lijevu stranu za Hrgovića, ali bila je to slaba lopta. Da je ona došla do lijevog braniča Hajduka imao bi otvoren prostor poslati loptu u peterac.

8. - Isprobao je svoj udarac Cuenca, desni krilni napadač stvorio si je prostor, ali njegov projektil odletio je visoko iznad gola.

5. - Prvi je zaprijetio Milan, pokušao je El Hilal, ali bio je to bezopasan udarac ravno u vratara Hajduka.

1. - Počelo je polufinale u Ženevi.


>>> Hajduk od 18 sati na Stadionu de Genève, domu švicarskog prvoligaša Servettea, igra povijesnu utakmicu polufinala juniorske Lige prvaka protiv Milana. U slučaju da momčad Marijana Budimira trijumfira u današnjem susretu, u ponedjeljak ih čeka AZ Alkmaar koji je boljim izvođenjem jedanaesteraca s 3:2 slavio protiv Sporting Lisabona.

image
VOJKO BASIC Cropix

- Osjećaj je odličan. Došli smo na Final Four. Velika scena za sve igrače, za klub. Došli smo u polufinale europskog natjecanja nakon dugo godina. Mislim da je ovo prava promocija igrača, trenera, kluba i hrvatskog nogometa - rekao je Budimir u najavi susreta.

image
VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

U polufinalu će djelitelj pravde biti Norvežanin Rohit Saggi koji ima iskustva suđenja u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europsko prvenstvo, kao i u Konferencijskoj ligi.

Linker
20. travanj 2024 07:12