Tužni hajdukovci

 VOJKO BAšIć/CROPIX
POGLEDAJTE SVIH PET GOLOVA

VIDEO: Rezultatski fijasko Hajduka u velikom finalu, juniori Bijelih su drugi u Europi!

Period između 70. i 87. minute bio je koban, Nizozemci su tada postigli čak četiri pogotka
Piše: SN/Jurica RadićObjavljeno: 24. travanj 2023. 19:54

HAJDUK - AZ 0:5 (Addai 45. k.u., Poku 70.,76., Meerdink 79.,87.)

ŽENEVA – Stadion Servette Stade de Geneve. Gledatelja 9,700. Sudac:Willy Delajod - 7. Pomoćnici: Finjean i Mugnier. Četvrti sudac: Leonard (svi Francuska).

AZ ALKMAAR (3-5-2): Owusu-Oduro 6,5 – Goes 6, Beukers 6,5, Mastoras 6,5 (od 84. Van Aken -) – Addai⚽ 7 (od 84.Keersens -), Kwakman 6,5, Schoulten 7, Smit 6,5 (od 88. Kuijsten), de Jong 7,5 – Poku⚽⚽ 9 (od 84. Gerold-), Daal 6 (od 46. Meeredink⚽⚽ 8,5). TRENER: Jan Sierksma 8.

HAJDUK (4-2-3-1): Buljan 6 – Đolonga? 5 (od 63. Skoko -), Jurić-Petrašilo 5, Vušković? 5, Hrgović ?5,5 – Kavelj? 5,5, Capan 6 (od 66. Arković-) – Vrcić 6 (od 78. Duić -), Pukštas 5, Brajković 5, (od 78. – Antunović 6 (od 63. Nazor -). TRENER: Marijan Budimir 5,5.

IGRAČ UTAKMICE: Ernest Poku


AZ Alkmaar je osvajač Lige prvaka mladih, u finalu su Nizozemci potpuno nadvisili Hajduk. Konačni je rezultat preružan, zvuči jako neugodno za finale, ali Bijeli su se praktički raspali nakon 70 minuta kada je Poku zabio za nedostižnih 2:0. Međutim, Hajduk u finalu od početka nije bio na razini na koju su nas Budimirovi igrači navikli do završne utakmice Lige prvaka mladih. AZ Alkmaar je pokazao zašto je došao do finala, potvrdio da nisu bile slučajne visoke pobjede protiv Reala i Barcelone.

image
VOJKO BASIC Cropix
image

Marijan Budimir i Luka Vušković

VOJKO BASIC Cropix

Igračima Hajduka i treneru Budimiru čestitke na svemu što su pokazali ove sezone u Ligi prvaka, navijači su ih unatoč visokom porazu bodrili do zadnjeg sučeva zvižduka, a na kraju su ih ispratili pjesmom s travnjaka.

"Nikad ti nećemo okrenuti leđa mi", pjevala je Torcida nakon poraza juniora u finalu na Stade de Geneve.

POGODAK ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE.

AZ Alkmaar je krajem prvog poluvremena došao do prednosti. Nizozemci su vodstvo potpisali nakon velike pogreške Luke Vuškovića, koji je nepotrebno s leđa uklizao s dvije noge napravivši prekršaj na Ernestu Pokuu.

PREKRŠAJ ZA KAZNENI UDARAC POGLEDAJTE OVDJE.

Lopta je praktički već odlazila izvan granica igrališta, u kutu kaznenog prostora startao je Vušković, a sudac Delajod odmah je pokazao na bijelu točku. Jayden Addai je pogodio, AZ na poluvrijeme otišao s "plus jedan", a Hajduk nije ništa pokazao u 45 minuta.

POGODAK ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE.

Nizozemci su imali izrazitu premoć, čak 70 % posjeda naspram tek 30 % Hajduka, koji se branio čitavo poluvrijeme. AZ je šutirao devet puta prema vratima Borne Buljana, koji je u prvom dijelu bio najbolji igrač Bijelih.

image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix

Već u 2. minuti Addai je snažno šutirao s distance, a Buljan uspio odbiti neugodni pokušaj. Hajduk je jedini udarac u prvom poluvremenu uputio preko Hrgovića u 8. minuti, ali nije to bio pokušaj koji bi zabrinuo Nizozemce i njihovog vratara. AZ je preuzeo kontrolu igre u sredini, a visokim presingom onemogućavao je iznošenje lopte Splićana sa svoje polovice. Stoga su Bijeli pokušavali graditi igru preko stopera, tražeći pritom bočne igrače dugim loptama, ali, nažalost, bez uspjeha. S druge strane, AZ je preko Addaija imao šansu u 16. minuti, ali Buljan se ispružio uhvativši "živu loptu" u lijevom kutu.

POGODAK ZA 3:0 POGLEDAJTE OVDJE.

Ponovno je najbolji pojedinac prvog dijela, Jayden Addai, imao šansu u 31. minuti, ali opet se ispriječio Buljan, koji je izbio loptu ispod grede u korner. Tri minute kasnije AZ je zaprijetio preko De Jonga, ali upisao je Buljan i četvrtu ozbiljnu obranu. Hajduk nikako nije uspijevao zadržati loptu u sredini, nisu Bijeli mogli pružiti predah svojoj obrani. Zadnja linija u obrambenom sustavu 5-4-1 teško je živjela, premda se nije zavukla u "krilo svom vrataru", ali konstantno je imala problema s brzim tehničarima Pokuom i Addaijem.

POGODAK ZA 4:0 POGLEDAJTE OVDJE.

image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix

Na poluvremenu je prvi reagirao trener AZ-a, koji je zamijenio Daala, a u igru uveo svog najboljeg napadača Mexa Meerdinka. Pokazao je time Sierksma da se neće zadovoljiti minimalnim vodstvom, već želi što prije riješiti utakmicu. Međutim, prvo uzbuđenje u nastavku priredili su hajdukovci. U 54. minuti složili su akciju Vrcić i Pukštas. Prvi je prošao po desnoj strani, a Pukštas stavio nogu na petercu, no nije uspio zatresti mrežu Alkmaara, daleko je otišao njegov pokušaj. Četiri minute kasnije zadrhtali su navijači Bijelih jer Poku se dugo namještao udarac sa 17 metara, da bi lopta prohujala iznad grede.

POGODAK ZA 5:0 POGLEDAJTE OVDJE.

Rasplamsala se, otvorila utakmica u drugom dijelu, Antunović je iz voleja u 61. minuti razvukao vratara AZ Alkmaara, koji je snažan pokušaj s 14 metara iskosa odbio u korner.

Nakon nešto više od pola sata igre povukao je i Budimir dva poteza s klupe. Uveo je Nazora umjesto Antunovića, izveo Đolongu na beka i povukao Brajkovića, a Skoku dodao u vezni red. Potom je izvukao Capana, na beka stavio Arkovića, a Brajkovića gurnuo ofenzivnije na desnoj strani, ali sve taktičke postavke pale su u vodu kada je Poku "zanjihao" obranu Bijelih i zabio za 2:0.

image
VOJKO BASIC Cropix

Do kraja je bilo samo pitanje s koliko će razlike slaviti AZ Alkmaar, zasluženi osvajač Lige prvaka mladih.



PRIJENOS UŽIVO:

POGODAK ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE.

POGODAK ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE.

POGODAK ZA 3:0 POGLEDAJTE OVDJE.

POGODAK ZA 4:0 POGLEDAJTE OVDJE.

POGODAK ZA 5:0 POGLEDAJTE OVDJE.

PREKRŠAJ ZA KAZNENI UDARAC POGLEDAJTE OVDJE.

ZAVRŠILO JE FINALE

87. - GOL! Meerdink po drugi put trese mrežu, svoj peti pogodak u natjecanju, simbolično za 5:0.

84. - Iz igre je izašao dvostruki strijelac i najbolji igrač današnjeg susreta, Poku. Uz njega iz igre će također Addai i Mastoras dok će na teren Kersens, Gerold i Van Aken.

79. - GOL! Nakon što je prije tri minute asistirao za treći, najbolji strijelac Nizozemaca Meerdink je postigao pogodak za 4:0.

image
FABRICE COFFRINI Afp

76. - GOL! Ponovno Poku trese mrežu nakon kombinacije s Meerdinkom koji mu je prekrasno petom ostavio loptu.

70. - GOL! Poku je povisio vodstvo Nizozemaca preciznim udarcem nakon što je osvojio puno prostora na lijevoj strani i namjestio se na desnu nogu.

68. - A teren je napustio i kapetan Marko Capan, njegovo mjesto popunit će Arković.

63. - Prve izmjene napravio je i trener Budimir. Izašli su Antunović i Đolonga, a ušli Skoko i Nazor.

60. - Prvi udarac u okvir za Hajduk! Pukštas je jednu dugu loptu glavom prebacio za Antunovića koji s vrha šesnaesterca opasno testira Owus-Odura.

image
VOJKO BASIC Cropix

58. - Sjajan prodor Pokua po lijevoj strani, udarac s dvadesetak metara prošao je tik iznad vratnice Buljanova gola.

54. - Najveća prilika za Hajduk! Vrcić je probio po desnoj strani, Pukštas je iz blizine pucao, ali pored gola.

image
VOJKO BASIC Cropix

51. - Vrcić je nanizao nekoliko lijepih poteza po desnoj strani, ali od svega je na kraju ispao samo gol-aut.

46. - Nastavlja se susret u Ženevi. Mijenjao je trener AZ-a, iz igre je izašao Daal, a umjesto njega na terenu je Meerdink.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. - GOL! Precizan je bio udarac Addai, u malu mrežicu, Buljan je pročitao njegovu namjeru, ali pokušaj je bio odmjeren.

44. - Kazneni udarac za AZ! Vušković je srušio Pokua i sudac je pokazao na bijelu točku.

41. - Smit je nakon niza odbijanaca stigao do lopte, opalio iz sve snage, ali je otišlo iznad vrata.

39. - Šimun Hrgović prvi je opomenuti igrač kod Hajduka.

32. - Ovaj je put De Jong pucao s desetak metara, ali sjajni Buljan spašava.

image
VOJKO BASIC Cropix

30. - Još jednom brani Buljan! Glavni akter kod Nizozemaca zasad definitivno je Addai koji je ponovno zaprijetio s vrha šesnaesterca.

24. - Igrači AZ-a igraju disciplirano, Bijeli teško uspjevaju zadržati loptu na njihovoj polovici, a kad Nizozemci izgube posjed, vrlo brzo ga vrate.

16. - Sjajna reakcija Buljana! Nakon što je obranio pokušaj Pokkua, Nizozemci su izveli korner, a na loptu je prvi natrčao Addai. Spreman je bio vratar Bijelih.

image
VOJKO BASIC Cropix

14. - Po drugi put na susretu, Addai je testirao svoj udarac. Ovoga je to puta otišlo visoko iznad gola.

8. - Prvi pokušaj Hajduka na susretu! Udarac je uputio Hrgović kojega je Owusu s lakoćom dočekao.

5. - Đolonga je iznudio prvi udarac iz kuta za Hajduk. Izveo je to Capan, ali ubačaj je išao u ruke vratara Alkmaara.

2. - Dobra reakcija Buljana već na startu! AZ je prvi zaprijetio prema golu, pucao je Addai, snažno po sredini.

1. - Počeo je veliki finale! Ajmo Bijeli sretno!


image
VOJKO BASIC Cropix

>>> Na tribinama je bivši hrvatski reprezentativac Dejan Lovren.

image

Dejan Lovren snima uoči finala Hajduka i AZ-a

JURICA RADIć

>>> Hajdukove juniore došao je podržati i izbornik Zlatko Dalić. Trenutno se slika s navijačima, a s njim je i predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

image
VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

>>> Na tribine u Ženevi stigli su predstavnici europskih velikana, a u fokusu je samo jedno ime Luka Vušković. Opširnije OVDJE.

image

Navijaci na tribinama prije pocetka finalne utakmice U-19 UEFA juniorske Lige prvaka

VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

>>> Objavljeni su i službeni sastavi za današnju utakmicu, Hajduk istrčava sa samo jednom, ali bitnom promjenom u odnosu na prvih 11 protiv Milana. Vratio se kapetan i vođa svlačionice Marko Capan, Bijeli bi danas trebali biti još jači nego u polufinalu.

Linker
06. svibanj 2024 14:16