Ferro je najveće zimsko pojačanje Hajduka

NOVA VAR SOBA

VIDEO: ‘To nisu igrači za napad na Dinamo, a ovo je najsporniji Hajdukov transfer. Ne vidim ga kao startera...‘

U novom izdanju podcasta Sportskih novosti analizirali smo prijelazni rok te najavili 22. kolo SuperSport HNL
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. veljača 2023. 09:51

Prije dva dana je završen zimski prijelazni rok u SuperSport HNL i poznato je s kojim će nogometašima domaći klubovi igrati do kraja prvenstva. Ove zime nije bilo puno spektakularnih dolaznih transfera, a u smiraj mercata dva su najveća kluba dovela nove igrače - Dinamo je angažirao Maura Perkovića dok se u Hajduk vratio Ferro, a došao je i malo poznati Agustin Anello.

U novom izdanju podcasta "VAR soba" Ilija Lončarević i Robert Šola analizirali su zimski prijelazni rok s naglaskom na učinjeno u Hajduku gdje je trener Ivan Leko jasno rekao da mu trebaju pojačanja, a prava nije dobio. Uz analizu prijelaznog roka najavljeno je i 22. kolo SuperSport HNL

- Neobičan prijelazni rok. Rekao bih da je Hajduk nakon dvije godine Jakobušićevog mandata po prvi put malo odstupio od onog što je bilo rečeno, a to je da će se dovoditi igrače koji su doista pojačanja. Rezervnog golmana Lučića koji je tu da čuva leđa Sentiću dok se Kalinić ne oporavi. Benrahou, tu pričamo o igraču koji je u 25. godini i čovjek se pita zašto ga netko u Francuskoj nije prepoznao i uzeo prije Hajduka. Informacije od tamo govore da je riječ o plemenitom s tom lijevom nogom, ali s druge strane da nije duel igrač i da nema povratnu trku, a to su elementi bez kojih se ne igra ni u 2. francuskoj ligi. Prvu nećemo ni spominjati. Dolazak Anella je velika enigma. Čak bih rekao da je to možda i najmanje sporna kupnja jer je barem jako mlad. Ali, opet se pitamo kako to da ga netko u Belgiji nije prepoznao. Tu je i pitanje kvalitete te 2. belgijske lige. Meni je osobno najspornije dolazak Ferra. Unazad pet godina karijera mu je u silaznoj putanju. Nije prošao u Benfici, ni u Valenciji, a u Hajduku je odigrao tu polusezonu onako pristojno, ali nakon toga nije prošao u Vitesseu. Nije loš igrač, ali duel i brzina mu nisu odluke, a ovo što Leko igra s tri stopera iza traži puno brzine, iznošenja lopte i duela. Ne vidim ga u ulozi startera, možda na poziciji libera, u uvodu će Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti.

Ocjenu prve epizode Ferra na Poljudu dao je i naš poznati stručnjak Ilija Lončarević:

- Nešto specijalno ga se ne sjećam. Kako je Robi rekao, bilo je nekako zadovoljavajuće. Ni katastrofalno, ni fenomenalno. To su sve igrači i to je problem ovih dovođenja igrača koji ovise o momčadi, a ne momčadi o njima. U današnje vrijeme kad momčad ovisi o jednom igraču, ta je klasa i on se onda kod nas rijetko zadržava.

Nadovezao se ponovno Šola:

- Očekivalo se od Hajduka da složi momčad koja će napasti Dinamo. Možda ne ovoga proljeća, ali na ljeto. I koja će napasti Europu na ljeto, da igra Konferencijsku ligu. A ni Benrahou, ni Anello ni Ferro mi nisu igrači s kojima bi Hajduk mogao napasti Dinamo. Nemaju taj CV. To su prinove. A mislim da Hajduku, ni drugima u HNL-u ne trebaju stranci koji su samo prinove.

Na kojim je pozicijama Hajduk trebao pojačati momčad?

- Ovo je težak posao za sportskog direktora, trenera i predsjednika bilo kojeg kluba. Morati biti najbolji sportski direktor svijeta da vi prelazite takve stepenice i da ste u stanju zadovoljiti uz uvjete kakve imate u Hajduku. Znači, nema novca, ne možete kupovati. Odnosno, možete kupovati, ali ne značajna pojačanja. Svodi se na to da vi u dosta slučaja pogađate. Uz svo znanje i procjene, vi možete tu pogriješiti. Jer igrač možda neće odgovoriti potrebama kluba. To nije jednostavno - smatra Lončarević.

Dinamo je angažirao Maura Perkovića.

- Perković je kupnja kojom Dinamo ulaže u budućnost. Teško će se nametnut ovog proljeća. Kupli su ga između ostalog jer je lijevi stoper, a jedini lijevi u klubu je Dino Perić i realno zaslužuje inozemni transfer. Vidjet ćemo tko će više profitirati, Istra ili Dinamo, ali mislim da će u konačnici profitirati hrvatski nogomet i da će Perković izrasti u Maksimiru u dobrog igrača - mišljenje je Roberta Šole.

- Mlad igrač da bi ga u Istri mogao do kraja procijeniti, ali ako je Dinamova struka procijenila da je to igrač za budućnost, onda im ja čestitam na tim stvarima. Kupljeno je ono što je Dinamu trebalo bez velike potrebe da odmah mora u vatru - dodao je Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:33