Ivan Leko i Nikola Šafarić (2005. godina)

 Foto: Željko Hajdinjak
TEŠKA MISIJA IVANA LEKE

Vraća se na Maksimir nakon 22 godine, uzeo je titulu, prije toga i Kup, ali tu nikad nije pobijedio Dinamo

U nedjelju je opet na Maksimiru, ovog puta će se prisjetiti kako je bilo njegovim učiteljima Nadovezi...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. veljača 2023. 15:22

Pred nepune 22 godine Ivan Leko je zadnji put došao s Hajdukom na Maksimir. Splićani su stigli na zagrebački stadion kao lider hrvatskog nogometnog prvenstva, dva kola prije kraja Hajduk je imao prvenstvo u rukama i - nije ga ispustio!

Leko je s Bijelima tada osvojio prvi naslov prvaka, premda su hajdukovci svibanjski maksimirski derbi iz 2001. godine napustili poraženi (0:1). Ali, nije uvijek pobjeda u derbiju bila jamac nacionalne titule, naučili su to i Splićani u nizu primjera proteklih desetljeća.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Ivan Leko, današnji trener Hajduka, a nekoć nogometaš poljudskog prvoligaša, odigrao je ukupno 16 derbija u bijelom dresu (13 u Hrvatskoj ligi, 3 u Hrvatskom kupu), a pritom je sedam puta gostovao na Maksimiru i nikada nije slavio na Dinamovom travnjaku. U rujnu 1996. s 18 godina upisao je premijeru u prvenstvenom derbiju, koji je obilježio pogotkom u zagrebačkom ogledu. Ali, prvi nastup u derbiju pamtit će samo po zgoditku jer Hajduk je izgubio 1:2.

Odlazak i povratak

Na prvu pobjedu morao je čekati nešto manje od godinu dana - u kolovozu 1997. Hajduk je slavio na Poljudu pogotkom Jurice Vučka (1:0), a Leko je premijerno osjetio kako je feštati u najvećem ogledu hrvatskog nogometa, derbiju protiv Dinama. Mora se priznati, rijetko slavlje, jer u 16 ogleda kontra Modrih na Poljudu i Maksimiru stigao je s Hajdukom tek do tri pobjede.

Jasno, nije ključ priče u Leki, Dinamo je dominirao hrvatskim nogometom od 1996. do 2001. kada je Leko prvi put igrao za Bijele. Krajem 90-ih Hajduk je teško dobivao derbije, čak štoviše, od finala Hrvatskog kupa 1995. do jeseni 2001. nisu Bijeli imali pobjedu na Maksimiru. Međutim, ipak su uspjeli u tom razdoblju doći do trofeja, dapače, Leko je na Maksimiru s Hajdukom proslavio osvajanje Kupa 2000. godine. Unatoč porazu u finalnom uzvratu Bijeli su uzeli Kup zahvaljujući splitskoj pobjedi 2:0 zgodicima Jurice Vučka.

Leko je 2001. otišao iz Hajduka u španjolskog prvoligaša Malagu, vratio se na Poljud u proljeće 2005. godine, ali tada se u polusezoni uopće nije susreo s Dinamom, koji je senztacionalno ostao bez plasmana u ondašnju Ligu za prvaka.

U nedjelju je Leko opet na Maksimiru, ovog puta će se prisjetiti kako je nekoć bilo njegovim učiteljima Nadovezi, Vuliću i ostalima, s kojima je kao igrač dolazio na zagrebački derbi. Činjenica jest da kao igrač nije imao velikog uspjeha u derbijima, ali u ulozi trenera otvara novo poglavlje nogometne karijere.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 21:03