DAMIR KRAJAC Cropix
DANAŠNJI WONDERKIDI

Yamal i Hajdukov dragulj pomiču granice modernog nogometa, rušenje starih rekorda bacilo je zvijezdu u zaborav

Danas je postalo normalno da nogometaši prije 17. rođendana igraju važne uloge
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. rujan 2024. 22:01

Bruno Durdov je pogocima Gorici potpisanim sa 16 godina devet mjeseci i 10 dana postao najmlađi strijelac Hajduka u Supersport HNL-u. Preskočio je dosadašnjeg rekordera Nikolu Vlašića, a pritom se plasirao na šesto mjesto u ukupnoj hrvatskoj prvoligaškoj konkurenciji. Ali, još uvijek je Luka Vušković da 16 godina i pet dana najmlađi strijelac Hajduka sa pogotkom postignutim u Kup dvoboju kontra Osijeka.

Pomiču se granice modernog nogometa, danas je već postalo normalno da je Lamine Yamal standardni igrač velike Barcelone, da iza sebe ima rekorde sa Eura. Yamal je sredinom srpnja proslavio 17. rođendan, a već ima toliko toga za ispisati u svom životopisu.

image
VOJKO BASIC Cropix

Sa 15 godina i 290 dana, Lamine Yamal postao je najmlađi igrač u povijesti Barcelone koji je zaigrao u La Ligi u svibnju prošle godine u pobjedi katalonskog kluba 4:0 protiv Betisa.

- Sa 15 je već poseban igrač, zna zabijati, dodavati, pokazao je karakter. I kad ga vidite na treningu, shvaćate koliko on može biti važan", izjavio je trener Barcelone Xavi nakon debija Yamala za Barcu.

Ali, nije Yamal bio najmlađi ukupno, jer statistika kao prvog drži Alberta Almasquea, braniča Barcelone koji je zaigrao na utakmici Coupe Macaya protiv Hispanie 13. studenog 1902. s 13 godina i 340 dana. Yamal je peti najmlađi igrač u povijesti La Lige koji je ušao u igru, a najmlađi je bivši igrač Mallorce Luka Romero, koji je 2020. godine počeo protiv Real Madrida s 15 godina i 219 dana.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Yamal je godinu poslije klupskog rekorda podigao i letvicu na reprezentativnoj razini. Zaigravši za reprezentaciju Španjolske protiv Hravtske sa 16 godina i 338 dana srušio je rekord Poljaka Casper Kozlovskog koji je imao 17 godina i 246 dana kada je 2021. godine igrao protiv Španjolske.

Kako vrijeme brzo ide, kako se ruše stari rekordi ilustrirat će jasan podatak o pomalo zaboravljenom Ansu Fattiju. U kolovozu 2019. godine sa 16 godina i 298 dana debitirao je za Barcelonu također protiv Betisa. Klub je pritom, prema španjolskom zakonu, morao tražiti dopuštenje roditelja za kasniji ostanak Fattija, jer utakmica je započela tek u 21,00 sati! Bio je čudo od djeteta, svi su s divili mladom napadaču rođenom u Gvineji Bisao. Ali, gdje je danas Fatti, tko ga se uopće sjeća pored novih "klinaca" Yamala, Pedrija, Gavija? Na pragu 22. rođendana trudi se vratiti u rotaciju Barcelone poslije ozljede i posudbe u Brightonu. Od 80 milijuna eura cijena mu je na TM-u pala na 25 milijuna i nitko se više ne uzda u njegove nogometne moći.

Prolazna je slava, ne uspiju svi koji ranom krenu. Nogomet je maraton, najbolje nam to potvrđuju i karijere Messija i Cristiana Ronalda. Messi je za Barcu debitirao u listopadu 2004. godine, sa 17 godina, tri mjeseca i 22 dana. Ronaldo je prvu seniorsku utakmicu za Sporting odigrao u studenome 2002. godine, nedostajala su mu tri mjeseca do 18. rođendana. Iz današnje perspektive "starci", jer pored Yamala imamo i mlađih igrača. U MLS_u je ovog ljeta za Philadlephiu Union debitirao Cavan Sullivan, dječak od 14 godina i 293 dana srušivši za 13 dana dotadašnji rekord Freddyja Adua iz travnja 2004. godine. Pritom je naglašenmo da je Sullivan najmlađi sportaš koji je nastupio u NBA-u, NHL-u, NFL-u, WNBA-u i MLB-u od 1970. godine. Treba ipak vjerovati da će Sullivan ostati rekorderom još zadugo, barem na američkom tlu. Da ne moramo iz osnovne škole vaditi djecu i tražiti dozvole za nastupe.

Linker
23. rujan 2024 22:01