Stanko Bubalo iz igračkih dana u Hajduku

 Paun Paunovic
DOBRO GA POZNAJE

Za miljenika Poljuda nema dvojbe, evo koga u sljedećoj sezoni vidi kao trenera Hajduka: ‘Karakter? Prva liga!‘

‘Tijekom sezone Hajduk je imao dvije-tri meč lopte, nije ih iskoristio. Mislim da će na kraju Dinamo biti prvak‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2024. 15:27

Stanko Bubalo igrao je jednu sezonu za Hajduk, ali ostavio je trag, i to kakav! Odigrao je, naime, 34 utakmice u bijelom dresu i pritom postigao čak 21 pogodak. Proslavio je svoje hercegovačko selo Turčinović i zaradio kultni status u memoriji navijača poljudskoga kluba.

Kako je Tomislav Ivković nedavno izjavio da je u Širokom Brijegu baš Bubalo bio mentor Juri Ivankoviću, sadašnjem treneru Hajduka, i to dok je Ivković vodio Željezničar, nazvali smo ga upravo tim povodom...

- Službeno sam bio pomoćni trener i predstavnik kluba, dobro smo surađivali - kazao nam je Bubalo.

Posvećen svakom detalju

Ivanković je u Koprivnici prošloga vikenda izborio prvu pobjedu s Bijelima, percipira ga se kao privremeno rješenje, je li on trener koji zaslužuje ostati na kormilu i sljedeće sezone?

- On je vrlo ozbiljan trener. Odrasli smo obojica u Širokom Brijegu, jako se dobro znamo, ali ne govorim to zato. Nakon igračke karijere posvetio se tome poslu. Vodio je juniore Širokog, dobio je priliku u prvoj ekipi, išlo je dobro. Mlad je i perspektivan. Najteže je raditi u klubovima koji pucaju na Europu, na Ligu prvaka, posebno u Hajduku i Dinamu, gdje su uistinu veliki zahtjevi. Kad bi mu dali ugovor na tri-četiri godine, mislim da bi napravio što očekuju. Ali, znate kako je u Hajduku, kad se izgubi pet-šest utakmica traži se tko je kriv, a obično se krivca nađe u treneru. Što se tiče karaktera, on je prva liga, što se tiče posla posvećen je svakom detalju. Ne priča puno. No, treba u nogometu imati i malo sreće.

1:2

izgubio je Ivanković prvu utakmicu kao trener Hajduka i to doma protiv momčadi Osijeka

0:1

završila je utakmica Slavena i Hajduka na Apašu, druga Ivankovićeva na bijeloj klupi

Ne očekujete da će ga odabrati kao trajno rješenje, iako imate povjerenja u njega?

- Sazrijevao je u BiH, dobio priliku u kadetima Hajduka, zacijelo su vidjeli nešto u njemu kad su ga priključili prvoj momčadi. Kad bi se mene pitalo - stavio bih ga i za sljedeću sezonu. Međutim, čekamo novog predsjednika i sportskog direktora, oni će znati što žele. Volio bih da Jure dobije ugovor, a koliko bi rezultati odmah bili dobri, eh, to ne mogu ocijeniti...

Hajduk je izgorio u želji

Dobio je šansu kao “vatrogasac” nakon odlaska Mislava Karoglana.

- Znam dobro Karoglana, igrao sam s njime u Širokom Brijegu. Hajduk je imao lijepe rezultate u prvom dijelu, ali što se dogodilo u drugome? Rekao sam nakon poraza od Rijeke u Splitu da neće biti prvak. Zašto? Cijela Hrvatska se digla za Hajduk, kazao sam tada - ta utakmica s Rijekom mora se dobiti. Mora se ginuti, a što se dogodilo? Izgubili su. Kasnije su poraženi od Lokomotive... Ne krivim Karoglana i njegov stožer, ali morao je Hajduk više dati. Kumovale su tome i ozljede. Svaka čast što su dovedeni Ivan Perišić i Josip Brekalo. To su hrvatski reprezentativci. Čast mi je što poznajem Perišića, dobri smo prijatelji, međutim, ključ je u utakmici s Rijekom. U njoj je izgubljena titulu. Poljuljalo se puno stvari. Tijekom sezone Hajduk je imao dvije-tri meč lopte, nije ih iskoristio. Mislim da će na kraju Dinamo biti prvak.

image

Jure Ivanković i Stanko Bubalo

VLADIMIR DUGANDZIC

Je li Ivanković slušao savjete koje ste mu upućivali?

- Znao je pitati za mišljenje, ali on je kao prvi trener odlučivao. Razgovarali smo svi u stožeru. Školovan je trener, nismo imali nikakvih problema. Normalno smo funkcionirali kako bi i trebao svaki stožer ako trener ima povjerenja u pomoćnike. On je prije toga bio pomoćnik u prvoj ekipi, a kad je postao glavni izabrao je mene i još jednog suradnika. Čujemo se, čestitao sam mu na prvoj pobjedi.

Vi ste svojedobno proslavili Turčinović...

- On je iz sela Kočerin, a živi u predgrađu Širokog Brijega koje se zove Trn. To je dva kilometra od stadiona i dvorane.

Ima put po trnju...

- Da, gazi po trnju - nasmijao se Bubalo, te dodao:

- Ja sam kao igrač u Hajduku bio godinu dana. Napravio sam dar-mar i ljudi me i danas vole. Trenerski posao je malo drugačiji, moraju se velike stvari poklopiti.

image

Stanko Bubalo

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Kakav je Jure Ivanković bio igrač?

- Vezni. Polušpica, lijeva noga. Dobar slobodnjak i udarac. Bio je kapetan Širokog Brijega. Sve najbolje mogu reći. No, drugo je trenerski posao. Sad je u Hrvatskoj prijavljen za UEFA Pro licencu... On je kao vojnik, što ćete mu kazati, to će odraditi.

Što bi Hajduk trebao napraviti u završnih pet kola? Ganjati što više bodova ili dati šansu igračima na koje računa za sljedeću sezonu i nekima mlađima?

- Lako je meni pametovati, ali ovako bih rekao - prvo treba složiti vodstvo, od predsjednika nadalje. Neovisno hoće li doći novi trener ili će ostati Jure, mora se već sad formirati ekipa za sljedeću sezonu. Treći je na prvenstvenoj tablici, ne može ga nitko stići, Europa je tu. Treba provjeriti neke igrače i vidjeti jesu li za Hajduk. No, tko će voditi tu priču još se ništa ne zna... Hajduk je izgorio u želji za prvim mjestom. I ja sam se nadao, ali čim su izgubili od Rijeke... Kad bi slavili u tom susretu, dobili bi krila. Jedno je igrati kad se pobjeđuje, a drugo kad se gubi. Pada moral - istaknuo je Bubalo.

JURE IVANKOVIĆ DO KRAJA OVE SEZONE

32. KOLO

Hajduk - Rudeš 27. IV. (19.10)

33. KOLO

Hajduk - Varaždin 5. V. (17.00)

34. KOLO

Istra 1961 - Hajduk 12. V. (19.10)

35. KOLO

Hajduk - Gorica 19. V. (17.00)

36. KOLO

Lokomotiva - Hajduk 25. V. (19.00)

Ima li Hajduk potencijal da sljedeće sezone napravi to što nije ove i osvoji konačno taj naslov prvaka?

- Uvijek će se boriti za jedno od prvih mjesta. Ove sezone bio sam nekoliko puta u Splitu na utakmici, pa na dva mjesta u Bosni i Hercegovini na Biloj noći, u Kiseljaku i Etno selu Međugorje. Ludnica je bila, petsto do tisuću ljudi, učlanjivalo se... Najsretniji bih bio da se nađe dugoročan trener, pa da se polako razvija ekipa s mladim igračima iz škole, dakako i iskusnijima. Juniori su napravili veliki europski rezultat, trebalo je više njih isprobati.

Perišić je pravi domoljub

Kažete da ste prijatelj s Ivanom Perišićem, hoće li biti spreman za skorašnje Europsko prvenstvo u Njemačkoj?

- Odavno smo igrali zajedno na Četiri kafića. Pravi je domoljub i sve će učiniti. Sad je najbitnije da ozdravi, da ga proba izbornik Dalić koristiti u Njemačkoj. I ja sam imao ozljedu križnog ligamenta, sedam-osam mjeseci sam morao pauzirati, no medicina je napredovala, a Perišić je veliki radnik. Pretpostavljam da je ojačao taj mišić. Malo je počeo ranije, ali ovo mu je prilika da dobije minutažu... Još je teško prognozirati, trebaš ući u pravi duel, trebaš istrpjeti... Vidi se da je zdrav, a vrijeme će sve pokazati.

Stanko Bubalo trenutačno radi s kadetima u Širokom Brijegu...

- Lani sam bio u prvoj ekipi, imali smo čudesne rezultate. Sad imam A licencu, radim u omladinskom pogonu. Stadion Pecara se gradi, prvenstvo Bosne i Hercegovine bit će sljedeće sezone teže, dolazi VAR, liga će se smanjiti, bit će zanimljivo - zaključio je Stanko Bubalo, koji će u petak ovog tjedna proslaviti 51. rođendan.

Roko Brajković zbog gležnja otpao do kraja sezone

Nadareni poljudski ofenzivac, tek 18-godišnji Roko Brajković, ozlijedio je gležanj na treningu Hajduka te je i on otpao do kraja sezone.

Mladi igrač Bijelih, član momčadi koja je lani bila u finalu Lige prvaka mladih, nije dobio puno šansi, a sada je jasno da više niti neće. To je samo nastavak niza zdravstvenih problema splitskog kluba. Prošli tjedan na gotovo mjesec dana otpao je i lijevi branič Šimun Hrgović.

Brajković je u tekućoj sezoni dobio šansu u dvije HNL utakmice, od toga je jednu započeo, a obje su bile u prvom dijelu prvenstva, u rujnu i studenom s Goricom i Rudešom. Povratak Nikole Kalinića, koji je odradio tri žuta kartona, jedina je dobra vijest za trenera Juru Ivankovića.

Prema informacijama nakon treninga u utorak, a na kojem nije bilo nikoga od dosad ozlijeđenih, vjerojatno će za Rudeš u subotu moći koristiti isti kadar kao u Koprivnici, bez Brajkovića, pojačan za Nikolu Kalinića. Nitko od ostalih zasad se nije oporavio. To su Livaja, Šarlija, Mikanović, Dajaku, Ferro, Hrgović, dakako i Lučić, Žaper, Melnjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:27