ANTE CIZMIC Cropix
PROBLEMATIČAN OPORAVAK

Zabrinjavajuće vijesti o Perišiću: Stručnjaci iznose crne prognoze. Je li došlo do pogreške?

Hajdukov ofenzivac stigao je na okupljanje reprezentacije, ali u Egipat neće putovati
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. ožujak 2024. 21:55

Ivan Perišić nekoliko je puta bio na klupi Hajduka što je jačalo optimizam navijača Bijelih kako bi brzo mogao zaigrati, ali vijesti nisu dobre, štoviše poprilično su zabrinjavajuće. Još je daleko od spremnosti za natjecateljski nogomet, a vidjelo se i po izjavama izbornika Zlatka Dalića koliko se boji preuranjenog starta.

- Znam kakve su njegove emocije i želja za igranjem za Hajduk i za reprezentaciju, ali ne smije se žuriti. Mora biti jako oprezan jer to može biti kobno... Molit ću ga da bude racionalan i objektivan, da čeka pravu situaciju... - između ostaloga kazao je Dalić.
Operiran je u Innsbrucku 29. rujna, dan prije derbija Hajduk - Dinamo bit će šest mjeseci i to je samo po sebi prekratko vrijeme za povratak, čak i kad bi oporavak išao idealno, a prema informacijama koje smo dobili Perišićeva rehabilitacija ne teče glatko. Bitno je istaknuti da mu na treningu Tottenhama nije puknuo samo prednji križni ligament nego i oba meniska desnog koljena. To je vrlo teška ozljeda.

Treba dozirati napore

Liječnici će kazati da je optimalno vrijeme potrebno za oporavak deset mjeseci, ako ne i godina dana. Pojedini ortopedi s kojima smo ovih dana razgovarali reći će nam kako nema teorije da Ivan Perišić bude potpuno zdrav i spreman za Europsko prvenstvo na kojem Hrvatska prvu utakmicu igra 15. lipnja sa Španjolskom.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nakon što je potpisao za Hajduk dobili smo informaciju da desnu nogu uopće ne može istegnuti do kraja, a da mu nakon svakog većeg napora koljeno otekne. Primjerice, odmah s presice na kojoj se obratio medijima morao je ići da mu stave led, samo zato što je sjedio za stolom sat vremena. Ovih dana pokušali smo provjeriti koliko se stanje poboljšalo, rečeno nam je da napredak postoji, da i dalje nije u mogućnosti ispraviti koljeno sto posto te ono reagira na napore.

Zašto je došlo do toga? Doktori navode dva moguća razloga - ili pogreška kod operacije križnog ligamenta ili kod rehabilitacije jer koljeno nije razgibano u pravo vrijeme, do tri mjeseca nakon zahvata, te negdje zapinje. Pritom će svi naglasiti da je od silne želje da se što prije vrati vjerojatno i previše forsirao i doživio kontraefekt, pogotovo kad je bio u Beogradu. Nekad treba dozirati napore.

Je li moguće igrati nogomet ako nisi u stanju nogu u potpunosti ispružiti, pitali smo više ortopeda. Kazat će da je to načelno čak i moguće, ali rizik od novog puknuća je vrlo velik. Pritom je pitanje i razine na kojoj to činiš i kvalitete izvedbe. Na njegovoj poziciji krila česte su promjene smjera i brzine, pa još se radi o desnoj nozi s kojom šutira, ako krene s utakmicama dok nije sve tip-top golema je opasnost da neće završiti dobro. Osim toga, koliko bi bio sposoban takav ponuditi na travnjaku?

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Perišić je jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena. Vatreni s njim i bez njega nisu isti, dovoljno je bilo pogledati utakmice nakon što se ozlijedio da to svakome bude jasno. Bitan je i kao adut na travnjaku jer jedino je vrhunsko krilo te požrtvovan borac koji za potrebe ekipe jednako igra i napad i obranu, no itekako je važan i za atmosferu kao dokapetan i sportaš pobjedničkog karaktera. U ponedjeljak je stoga stigao na okupljanje reprezentacije, sudjelovao je u promociji novih dresova, bio na treningu, ali on ima svoj program i ne može raditi s ostalima. Na turnir u Kairo definitivno ne putuje, Vatreni tamo lete u četvrtak, a Perišić se vraća rehabilitaciji.

Razumljiv Dalićev apel

Vježba individualno i kontrolirano, trener Hajduka Mislav Karoglan je na press konferenciji uoči utakmice s Lokomotivom kazao kako radi sam i ne zna kad će se priključiti kolegama. Praksa je nakon takvih ozljeda koljena da igrač, nakon što uđe u momčadski trening, treba još mjesec i pol do dva kako bi bio spreman za nastup. Primjerice, Mislav Oršić je s Trabzonsporom počeo trenirati krajem siječnja, a na klupi se prvi put našao ove subote.

U međuvremenu je imao kraće vrijeme upalu pete, a upravo su razne upale česte reakcije. Perišića drži silna želja zaigrati za Hajduk u derbiju s Dinamom, ali to nije objektivno, njegova je sada, koliko čujemo, ideja pojaviti se na utakmicama za mjesec dana. I to se čini prerano, no Ivanova će odluka biti zadnja, a svoje će pogotovo “kazati” koljeno. Hoće li se dogoditi još taj nužan napredak?
Sve upućuje na to da će biti dio ekipe Vatrenih u Njemačkoj, kao i da će prije toga odjenuti dres Hajduka u HNL-u, međutim dvojbeno je koliko izliječen ili samo zaliječen i s kakvom opasnošću. Zato je još razumljiviji Dalićev apel da se ne žuri. Izbornik bi ga htio vidjeti barem donekle fit u lipnju.

Ovog časa Dalić i navijači mogu samo moliti Boga da se koljeno sredi do Eura i da Perišić bude u pristojnoj formi, ali ujedno nije suvišno i razmišljati kako bez njega. Generalno ili djelomično. Razlozi za brigu postoje. Kad ne bi bilo goleme želje i njega i svih da što prije zaigra objektivan termin povratka bio bi na ljetnim pripremam za sljedeću sezonu. Ovako, ako uspije koljeno staviti u funkciju, zacijelo ćemo ga na terenu vidjeti osjetno ranije. No, danas je sve pod znakom pitanja...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. ožujak 2024 22:05