Lukša Jakobušić i Ivan Leko

 VOJKO BASIC Cropix
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Zadnji Jakobušićev potez istovjetan je dovođenju Livaje! Bio je zaveden, no nije odustajao...

Izgledno je da će novi trener Hajduka dobiti popust u odnosu na rezultate, kao i vrijeme...
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 05. siječanj 2023. 06:30

Dosad je predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić u svojem mandatu, koji je započeo u listopadu 2020., povukao niz izvanrednih poteza, ali angažman Ivana Leke za trenera "bijelih" može se prema značaju staviti u rang dovođenja Marka Livaje, prvotimca, simbola nove ere splitskog kluba. Predsjednik je dugo tragao za pravim, bolje je kazati spasonosnim stručnim rješenjem, Gospar je znao kakav mu kalibar trenera treba da bi Hajduk vratio na pozicije, u najmanju ruku, ravnopravne borbe za trofeje s Dinamom.

Dugoročno rješenje

Dosad se u tom traganju nije proslavio, može se kazati da je uvelike bio zaveden svojim sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom. Jer, nakon što je Jakobušić izveo udarne smjene (nakon poraza od Istre 1961 u Puli s 0-1), kada je otpustio trenera Harija Vukasa, savjetnika Marija Stanića i sportskog direktora Ivana Kepčiju, u prvi mah se zanio Borom Primorcem, pa mu je dao u ruke prvu momčad. No kada je shvatio da je to bilo kilavo rješenje, onda je prepuštao izbor Nikoličiusu. Dakle, najprije Paolo Tramezzani, onda Jens Gustafsson, i na kraju Valdas Dambrauskas, pa zatim još jedno privremeno rješenje Mislav Karoglan. Međutim, Jakobušić nije odustajao od prve svoje ideje, a to je da pod svaku cijenu dovede trenera za dugoročno rješenje.

image
VOJKO BASIC Cropix

Nasukani Karoglan

I posrećilo mu se, Leko je zaključio svoju pustolovinu u Kini, pa kako se tamo prvenstvo igra u kalendarskoj godini, praktično je bio slobodan, bez angažmana. Dolazak na Poljud bio je logičan. Sada se prepričavaju zgode kako je Leko bio fasciniran odlučnošću i energijom predsjednika, pa se navodno od početka vladavine Gospara povjerio kako je "prvi put uvjeren da će Hajduk s ovim čovjekom nešto napraviti".

I tako je Leko oduševljen Jakobušićem, prepariran od pojedinaca bliskih Gosparu, odlučio preuzeti Hajduk, sigurno privučen i jako dobrim argumentima, to jest visinom angažmana. Kako god okrenuli, "bijeli" su dobili stručnjaka koji prema svemu odgovara mentalitetu kluba, ali i temperamentu navijača, a to je njegova nepomirljivost prema prosječnosti. Leki neće biti lako, to je bjelodano, jer upada u posao kada su drugi izvodili selekciju, dovodili igrače, pa tako barem na neki način postavili odrednice načina igranja. Novi trener Hajduka najavio je kako će se postaviti beskompromisno, što može značiti i mogućnost nesporazuma s pojedinim igračima.

Novi trener Hajduka uživat će popust u odnosu na rezultate, dobit će na vremenu da bolje upozna igrački kadar i pripremi momčad za sljedeću sezonu. Sigurno je da će mu Mislav Karoglan, kao lojalni čovjek predsjednika, ponuditi svoja viđenja, što bi Leko trebao primiti s određenom rezervom. Kad je riječ o Karoglanu, ispada da je ostao nasukan, premda on tumači kako je zadovoljan svojim statusom. A to je za stručnjaka, koji se predstavljao kao ambiciozan, ipak slaba utjeha, pogotovo jer će navodno do kraja ugovora dobiti ulogu asistenta Nikoličiusa, možda i zahtjevnije mjesto glavnog skauta. Karoglan je prema svemu, zadovoljan ostankom pod skutima splitskog kluba, premda bi za njegov razvoj bilo bolje da se prihvati treniranja nekog kluba i na tom položaju se dokazuje.

Ostaje otvoreno pitanje Lekinih pomoćnika, on je navodno poželio da ga u Splitu prate njegovi ljudi s belgijske scene.

Linker
24. travanj 2024 10:48