Gattuso i Pukštas

 ANTE CIZMIC Cropix
NEOČEKIVANA SITUACIJA

Zašto je zvijezda Hajduka u derbiju bila pričuva? Karoglan: ‘Gattuso za svoj izbor zaslužuje podršku‘

Istina je da je Rijeka bitna utakmica, ali Hajduku je svaka utakmica ‘u kost‘, kaže bivši trener Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. listopad 2024. 13:56

Jaku klupu imao je Hajduk u jadranskom derbiju. Prvak Afrike Diallo, reprezentativac Kanade Sigur, bivši reprezentativac Hrvatske Lovre Kalinić, a uz njih i Rokas Pukštas. Najveći adut Bijelih na ljetnom mercatu počeo je susret s Rijekom gledajući uz Gattusa.

Pritom treba naglasiti da nije bio ozlijeđen, u momčad se vratio nakon što je Goricu preskočio radi trećeg žutog kartona. Po prvi put ove sezone Pukštas je počeo iz pričuve, protiv Rijeke je dobio 13 minuta na travnjaku. Što se događa s Pukštasom, upitali smo Mislava Karoglana, prošlogodišnjeg trenera Bijelih, a danas stratega moldavskog Šerifa.

Konkurencija je dobrodošla

- Premali je uzorak da bi se moglo reći kako Pukštas ima status pričuve. Istina je da je Rijeka bitna utakmica, ali Hajduku je svaka utakmica “u kost”. Svaka je bitna. Međutim, prije svega treba kazati da Gattuso zaslužuje maksimalnu podršku u svom izboru. Da, uvijek pružam kredit treneru, u ovom slučaju i zbog toga što držim da je Kalik puno bolji nego što je to percepcija javnosti o njegovoj kvaliteti. Uostalom, konkurencija je dobrodošla u svakoj momčadi - poručio je Karoglan.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Prije četiri godine Karoglan je bio trener koji je upalio zeleno svjetlo za ostanak Pukštasa u Hajduku. Sa 16 godina mladi Amerikanac litavskog porijekla ponuđen je Bijelima i nakon mjesec dana probe u kadetima ostao je na Poljudu.

- Isticao se radnom etikom, trenirao je s nevjerojatnom predanošću, a iznad svega sam uočio njegov sjajni tjelesni kapacitet. U to doba, dijete za poželjeti, što je potvrdio i daljnjim razvojem. Sve je zaslužio svojim radom, nije se libio otići i u Solin na posudbu da bi se dokazao. Pukštas je zaista veliki karakter.

Na krilu samo krpanje

Je li pogriješio što se nije prihvatio Parme ovog ljeta, jer preferira nastavak razvoja kroz Bundesligu?

- Teško je nečiju odluku komentirati. Ne bih ulazio u procjenu za koju je ligu Pukštas.

Koja je najbolja pozicija za Pukštasa? U tri sezone igranja za Hajduk korišten je u različitim ulogama veznog reda.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Pukštas je igrač “box to box” zbog kvalitetnog dolaska u završnicu. U sustavu 4-3-3 je osmica, u 4-2-3-1 se već može raspravljati. S obzirom na to da su Rakitić i Krovinović, dva drukčija profila, sposobna umiriti protivnika, ostaje u tom sustavu pozicija “desetke”.

Može li igrati desno krilo?

- Može krpati tu poziciju. Pričamo o tome kako je sposoban puno uloga odigrati, ali je za mene “krpanje” kada igra na krilu. Može biti “šestica” ili “desetka” ovisno o profilu trenera, ali najbolji je kao “osmica” - zaključio je Karoglan.

Jedna asistencija u 12 utakmica ove sezone

Prošle sezone Pukštas je zajedno s Trajkovskim bio drugi strijelac Hajduka u prvenstvu sa sedam pogodaka, tri manje od prvog golgetera Livaje. Ove sezone još uvijek čeka prvijenac. U sedam nastupa u SHNL-u upisao je jednu asistenciju (Osijek) u 485 minuta. Pritom je zabilježio još pet nastupa kroz europske kvalifikacije i kup-susret, ali bez učinka. Pukštas je do sada u Hajduku odigrao 71 utakmicu postigavši pritom 11 zgoditaka. (jr)

Parma je nudila oko osam milijuna eura, ali izbor mu je Njemačka

Krajem kolovoza Pukštas i Hajduk na stolu su imali ponudu Parme koja u konačnici nije realizirana. Talijanski prvoligaš nudio je 5,5 milijuna eura odštete, uz to i dva milijuna eura kroz bonuse i postotak od buduće prodaje. Logična je stoga pretpostavka da je Hajduk mogao zaraditi gotovo osam milijuna eura od prodaje Pukštasa. Nakon dugih pregovora transfer nije potpisan, a pritom se u javnosti kao glavni razlog često koristio Pukštasov izbor Bundeslige kao najbolje sljedeće destinacije za nogometni razvoj. Uz to razlog može biti i činjenica da će u Hajduku ove sezone zaraditi više nego li je ponudila Parma s ugovorom od 450.000 eura godišnje, jer na Poljudu ima bonus koji se ostankom aktivirao od 1. rujna. (jr)

Linker
04. listopad 2024 15:51