Marko Livaja

 ANTE CIZMIC Cropix
U SVEMU IMA PRSTE

Zbog Livaje se nema tko ljutiti, u Hajduku je samo jedan ‘king‘. Ali Gattusa muči sve veći problem

Njegovi suigrači moraju samo pogledati brojke, jer bez Livaje nema ni Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. rujan 2024. 21:39

Koliko smo samo tekstova ispisali na temu “ovisnost Hajduka o Marku Livaji”, ali i danas, tri i pol godine otkad se vratio na Poljud, još uvijek su Bijeli nezamislivi bez svoje “desetke”. Dapače, danas je Hajduk još više, praktički potpuno ovisan o Livaji, jer u prvih pet kola nove sezone Livaja je sudjelovao u svih sedam zgoditaka Bijelih. Četiri pogotka i tri asistencije za 11 bodova u 15 utakmica.

Trener Gennaro Gattuso je istaknuo da nije presretan s tim učinkom.

- Protiv Lokomotive smo primili pogodak u sedmoj minuti sudačke nadoknade, u Puli smo imali mnoštvo šansi. Moglo je i bolje - ustvrdio je Gattuso.

Momčad je mogla i morala bolje, ali Livaja je pružio maksimum. Nakon razočaravajućeg proljeća, u kojem je zbog ozljede propustio posljednjih 45 dana prvenstva, Livaja se vratio u velikom stilu.

Visoko podigao letvicu

Silno motiviran, ide, prolazi, razgrće, asistira, zabija... Sve je Livaja. I nema se tko ljutiti. Njegovi suigrači moraju samo pogledati brojke, jer bez Livaje jednostavno nema ni Hajduka. Nogomet jest kolektivni sport, međutim kada jedan igrač u pet kola ima “prste” u baš svim pogocima svoje ekipe, koja se pritom nalazi u vrhu ligaškog poretka, onda je jasno kome ide kruna. Samo je jedan “king”, ime mu je Marko.

Znakovito je da nitko osim Livaje nije ušao u obje rubrike, tek se Hrgović izdvaja s dvije asistencije u HNL-u

Četvrtu sezonu je započeo u bijelom dresu i pritom bilježi najbolju statistiku u rubrici “najkorisniji igrač”. Ali Hajdukov dugogodišnji MVP i prošlih je sezona imao eksplozivni start. Ulazak u prvenstvo uvijek izaziva veliki motiv kod Livaje, kako drukčije objasniti da već treću godinu zaredom HNL otvara s četiri pogotka u prvih pet utakmica.

Visoko je Livaja podigao letvicu, shodno tome najslabije brojke je imao u ljeto 2021. godine kada je postigao tri pogotka uz dvije asistencije. Hajduk je u tih pet susreta prosuo pet bodova, a Livaja je s “3+2” sudjelovao u više od pola zgoditaka (devet) Bijelih.

Nitko u dvije rubrike

Godinu poslije Hajduk je loše krenuo s dva poraza u prvih pet kola izgubivši od Dinama i Osijeka. Livaja je i tada bio na razini s četiri pogotka i jednom asistencijom. U pet od osam pogodaka ponovno je bio Livajin potpis. Prošle godine Hajduk je nanizao pet pobjeda na početku prvenstva, a Livaja je u tom nizu imao “4+2” u rubrikama golova i asistencija. Sudjelovao je u šest od 11 zgoditaka Bijelih, momčad nije toliko ovisila isključivo o njegovim zgodicima. Pukštas se uz Livaju premetnuo u bitnog “match winnera”, ali igrala je momčad.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Danas je ekipa samozatajna, ostavila je četiri boda na dva gostovanja uzevši svih devet na domaćem travnjaku. Ali igra se teško i momčad vadi Livaja. Međutim, uz njega se nije profilirao igrač koji bilježi asistencije i pogotke. Znakovito je da nitko osim Livaje nije ušao u obje rubrike, tek se Hrgović izdvaja s dvije asistencije u HNL-u.

Nakon pet kola slijedi stanka od dva tjedna i potom odlazak u Maksimir. Za navijače Hajduka svakako je dobra vijest pred derbi da je Livaja opet u “top formi”. Igra i osjeća se kao u najboljim danima. Ali Livaja definitivno neće moći sam. Ni u Maksimiru ni tijekom sezone.

Linker
05. rujan 2024 10:38