TOM DUBRAVEC/CROPIX
TEŠKA ODLUKA

‘Znam da klub mora od nečega živjeti, ali Hajduk tog igrača ne bi trebao sada prodati! Evo i zašto...‘

‘On tek mora sazrjeti kao igrač, još nije spreman biti važan dio neke jače europske momčadi‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. prosinac 2021. 16:29

Hajduk nije jesenas mogao odigrati utakmicu, a da na tribinama nije sjedilo desetak inozemnih skauta. Barem sedmorica između njih u bilježnici bi imali samo jedno ime - Stipe Biuk, mladi krilni napadač koji je prije nekoliko dana proslavio 19. rođendan.

Nigdje ne zapinje

Biukov start, kojem smo svjedočili još prošlog proljeća, bio je fantastičan. Devet utakmica, tri gola, tri asistencije. Još dojmljivije bile su njegove igre. S lijevog je krila nadirao okomito kao da suparnici ne postoje. Sjajan s loptom u nogama, silovit, a opet tako lagan u kretanju i donošenju odluka, oduševljavao je sve koji bi ga došli pogledati. Posljednji koji je u dresu Hajduka već s 18 godina tako nadirao s lijevog krila bio je nenadmašni Alen Bokšić. Skauti su to odmah prepoznali.

”Gledam ga i divim se, dečko kao da se igra nogometa”, kazao nam je u jednoj prigodi Tomislav Erceg, nekadašnji golgeter Bijelih.

Međutim, nova sezona nije donijela tako impresivnu priču. Jedan gol i tri asistencije u 21 nastupu. Premalo za Hajdukove ambicije, premalo za igrača Biukovog talenta. Negdje je zapelo...

- Nije nigdje zapelo, nego se samo dogodilo ono što se moglo i očekivati. Biuk je naglo uzletio, očekivanja su otišla u nebo, a koliko god talentiran bio, Biuk ne može s 18 godina i 30-ak seniorskih utakmica samo tako rješavati stvari na travnjaku. Malo je igrača u povijesti koji su takvo što mogli raditi s 18 godina - smireno će Ilija Lončarević, trener koji je kroz karijeru odgajao na desetke velikih talenata.

image

Ilija Lončarević

VOJKO BASIC Cropix

- Biuk najprije mora do kraja spoznati sljedeće - nogomet je igra u kojoj ne možeš sve rješavati individualnom klasom, odnosno, s loptom u nogama. Dok ga je išlo, bio je doista sjajan. No, kad je malo stalo, postao je nestrpljiv, pretpostavljam i malo nervozan. Tada mlad igrač u pravilu razmišlja samo o tome kako će kad dobije loptu napraviti nešto da sve zadivi. A to nije dobar put. Biuk mora još jako puno učiti i raditi na sebi, ne samo tjelesno, nego i u prepoznavanju situacija na terenu. Mora spoznati što je momčadska igra u suštini, kako i kada odigravati, gdje se kretati, kako dobiti podršku od suigrača. Takve stvari malo tko nauči preko noći.

Izgleda li vam Biuk kao igrač koji je spreman učiti?

- Gledajući ga, nisam primijetio ništa sporno kod njega po pitanju karaktera. Trči u oba smjera, nije sebičan u završnici, ne misli u njoj samo na sebe. To su temeljni postulati na kojima dalje gradiš igru. Biuk ima urođeni dribling i odličnu brzinu, ali mora shvatiti da je još daleko od izgrađenog igrača. Kad to prihvati, kad shvati taktičke finese postavljanja i suradnje, njegova će individualna klasa odmah isplivati na površinu. Biuk mora znati da je napadač i da će živjeti od golova i asistencija.

Teško je predvidjeti

Trebat će mu i velika podrška suigrača i trenera?

- Ne može mlad igrač bez podrške suigrača i trenera postati igrač, to je nemoguće. To je možda mogao Messi. Biuk ima sreću da je u Hajduku stvorena odlična atmosfera koja je vrlo poticajna za mlade igrače.

Znate li da Biuk tijekom jeseni niti jednu utakmicu u prvenstvu nije odigrao svih 90 minuta. Je li to znak da mu treneri nisu dovoljno vjerovali?

- Odgovor na to pitanje mogu dati samo oni jer jedino oni znaju kakve su zahtjeve stavili ispred Biuka, te što ih je nagnalo da ga mijenjaju. No, uvjeren sam da tu nije riječ o nepovjerenju jer Biuk je standardan igrač momčadi, a to ne može biti netko kome trener ne vjeruje.

Nikola Kalinić je pred vratima Poljuda. Može li tercet Livaja - Kalinić - Biuk igrati zajedno?

- Njih trojica vjerojatno mogu igrati zajedno, ali pitanje je kakve će to taktičke promjene tražiti na terenu. Biuka smo do sada upoznali isključivo kao lijevo krilo, tako da mi je teško pričati o njemu u nekoj drugoj ulozi. Teško je reći što će Dambrauskas napraviti.

Velik talent

Doduše, postoji mogućnost i da Biuk ode jer Hajduk treba novac, a Biuk je transferno najcjenjeniji u svlačionici?

- Jasno mi je da svi naši klubovi žive od transfera igrača, ali ne bih rekao da je već sada dobar trenutak da Biuk ode. Neupitno je da on još nije sazrio kao igrač, te da kao takav nije spreman biti važan dio neke jače europske momčadi. Tko god da ga dovede, tretirat će ga kao igrača kojeg treba razvijati, a to znači da neće participirati u prvoj momčadi. Stoga je za Biuka najbolje da ostane u Hajduku te da kroz proljetni dio prvenstva pohvata segmente koji su mu jesenas nedostajali. Nije to ništa što igrač njegove klase ne može relativno brzo svladati. A kad to svlada, Hajduk će u njemu dobiti bitno pojačanje - zaključio je Lončarević.

image

Lukša Jakobušić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Vidjet ćemo što će po pitanju Biuka donijeti dani koji slijede. Je li Hajduk financijski u stanju izdržati proljeće bez velikog transfera? Biukova trenutačna vrijednost kreće se između šest i osam milijuna eura, plus mogući bonusi. Ljetos je cijena bila viša, dosezala je i 10 milijuna. Koje je Jakobušić odbio, jer nije bio spreman odmah prodati talenta koji je oduševio mase. Je li Jakobušić sada spreman prihvatiti manji iznos? Ljeti su cijene uvijek veće nego u zimi, premda je Biukov talent toliki da postoji dovoljan broj klubova koji ga žele. No, ne žele “divljati” s ponudama.

Zato smo stava, baš kao što kaže i Ilija Lončarević, kako bi bilo pametnije malo se strpjeti te pričekati proljeće i moguću novu eksploziju Stipe Biuka. Prevelik je talent, a i pokazao je koliko dobar može biti. Samo, mora i Hajduk od nečega živjeti...

BIUKOVA SEZONA

Nastupa 21

Minuta 1294

Golova 1

Asistencija 3

Starter 17

Cijela utakmica 1

Ušao s klupe 4

Izašao iz igre 16

Na klupi 5

Izvan kadra 2

Žuti karton 0

Crveni karton 0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 08:17