ANTE CIZMIC Cropix
VETERANI O MLADIMA

‘Žrtvovao bih i dva Kupa Hrvatske samo da Hajdukovi juniori preskoče još jednu prepreku u Ligi prvaka‘

Mladost splitskoga kluba kreće u bitku za veliko finale Lige prvaka
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 20. travanj 2023. 21:21

Svi reflektori navijača Hajduka usmjereni su na pokušaj juniora "bijelih" da prođu polufinale Lige prvaka za mlade, to jest da nadvladaju vršnjake Milana, plasiraju se u finale i zatim ostvare podvig o kojemu na Poljudu nikad nisu sanjali - da postanu prvaci Europe.

Ivan Pudar, koji je kao 19-godišnjak stao na branku Hajduka u četvrtfinalu Kupa prvaka protiv Hamburgera i odmah zatim otišao kao treći vratar na Mundijal u Španjolskoj, pa na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. osvojio brončanu medalju, vrlo je rezolutan:

- Kad netko postavlja dilemu što je vrednije za Hajduk - osvojiti još jednom Kup Hrvatske ili doživjeti, nadam se, uspješan pohod juniora u Europi, odmah ću kazati da bih žrtvovao i dva Kupa Hrvatske samo da Marijan Budimir sa svojim mladićima preskoči još jednu prepreku u Ligi za prvaka. Jer, to je Hajduk, onaj o kojem čeznemo. Svaka čast treneru koji ih je selekcionirao i koji ih vodi, žao mi je da poslije takvih kontinuiranih uspjeha nije dobio priliku preuzeti prvu momčad. Nadam se da će većina tih mladića ubrzo preuzeti glavnu riječ i u prvoj momčadi.

image

Marijan Budimir

ANTE CIZMIC Cropix

Slično rezonira i Ivan Katalinić, najtrofejnija figura u povijesti Hajduka - kao igrač je sudjelovao u osvajanju četiriju prvenstava i pet kupova Jugoslavije, kao trener još po dva prvenstva i kupa Hrvatske:

- Već su do sada juniori ostvarili izvanredne rezultate, sada treba odlučiti koje igrače forsirati u prvoj momčadi. Ne treba se pribojavati takvog rizika, sjećam se kako sam 1998. imao snage na europskoj sceni gurati mlade - Miladina, Sablića, Leku, Deranju, Biliškova koji nam je došao iz Uskoka - koji su odreda kasnije dokazali svoje vrijednosti. A što se tiče našeg kupa i utakmice protiv Šibenika, bez namjere da omalovažavam njihovu momčad, držim da bi u ovoj situaciji eventualni neuspjeh u finalu bio totalni krah.

Dražen Mužinić, koji je među prvima iz sjajne juniorske generacije pod vodstvom Tomislava Ivića također sudjelovao u pohodu na devet osvojenih trofeja (od 1970. do 1979.), smatra da je osvajanje Hrvatskog kupa ipak samo utješna nagrada:

- Do kupa se dođe u tri skoka, trka u prvenstvo znatno je teža, ozbiljnija. Mene ne mogu zadovoljiti prva mjesta pionira, kadeta, juniora, priznajem jedino borbu prve momčadi za prvaka, do zadnjeg kola, pa makar na kraju izostala titula. Zato treba počekati i doživjeti, što mi je velika želja, da juniori nastave niz pobjeda, ali i da zatim postanu okosnica prve momčadi. U protivnom, sve će se svesti na nadanja, kako se danas to pumpa, da napokon sazrijeva nova generacija Hajduka za prvaka.

POPIS IGRAČA


Hajdukov trener Marijan Budimir na put je poveo sljedeća 24 igrača koji će konkurirati za završnicu Lige prvaka mladih:

Ivan Bosančić, Borna Buljan, Davyd Fesyuk, Niko Đolonga, Mateo Jurić-Petrašilo, Luka Vušković, Boško Jemo, Marko Capan, Mate Antunović, Jere Vrcić, Roko Brajković, Šimun Hrgović, Noa Skoko, Rokas Pukštas, Domagoj Begonja, Tomislav Arković, Duje Reić, Nino Duić, Krešimir Nazor, Niko Pavić, Marin Ćalušić, Mark Hrvojević, Frane Bobanović i Ante Kavelj.

Linker
03. svibanj 2024 02:58