DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
18. SLAVLJE MODRIH

VIDEO: Dinamo visio na početku, pa rutinski pobijedio Dragovoljac! Andrić i Baturina odlučili pobjednika

Dinamo je na Maksimiru u 29. kolu HNL-a s 2:0 svladao Hrvatski dragovoljac
Piše: Tomo Ničota/SNObjavljeno: 03. travanj 2022. 19:24

DINAMO - HRV. DRAGOVOLJAC 2:0 (Andrić 46', Smolčić 81' ag.)

DINAMO: Livaković - Theophile-Catherine, Dilaver, Franjić (od 56. Ristovski) - Špikić (od 70. Moharrami), Mišić, Tolić (od 78. Baturina), Bočkaj - Petković (od 70. Emreli) - Andrić (od 56. Ademi), Oršić

HRV. DRAGOVOLJAC: Šubarić - Smolčić, Galešić, Vulikić - Majstorović (od 87. Cvetković), Brtan, Hodža (od 87. Kukoč), Jurišić - Frigan (od 64. Frigan), Perić (od 64. Braut), Karrica (od 64. Veljača)

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 2,029. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb)


Maksimirski 'tegljač' vuče se prema cilju, daleko je to od mirne i ugodne plovidbe, ali nova tri boda su na Dinamovom računu. Opet Modri nisu primili gol, već šesti put u zadnjih sedam utakmica Livakovićeva je mreža ostala prazna, opet je vodeći pogodak presudio, u takvim situacijama Kopićev Dinamo još nije izgubio ni bod.

Međutim, imat će Kopić o čemu razmišljati i nakon ove utakmice, jer njegovi su igrači odigrali, posebno u prvom dijelu još jednu skromnu partiju. Sigećani su, uz malo više mirnoće i preciznosti u završnici mogli jako šokirati Maksimir.

Sigetski 'ratnici' u dresovima ukrajinskih boja baš su se uživjeli u ulogu i na maksimirski travnjak istrčali beskompromisno, bez straha i ikakvog respekta.

image

Zagreb, 030422.
Stadion Maksimir.
Utakmica 29. kola 1. HNL, Dinamo - Hrvatski dragovoljac.
Na fotografiji: Mislav Orsic, autogol Ivana Smolcica.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Već u 15. sekundi imali su veliku priliku, Karrica je pobjegao uspavanoj Dinamovoj obrani, Theophile je u zadnji tren blokirao udarac, ali je na 15-ak metara od gola natrčao Frigan i pucao pokraj gola. Čovjek bi pomislio, ajde, dogodi se, to je to od Sigećana, ova prilika razbudit će Modre.

Ali, ma kakvi! Ne samo da Dinamovi nogometaši nisu izgledali kao da se svojski bore za naslov, niti kao da su u reprezentativnoj stanci išta uigravali, na trenutke se činilo kao da su se skupili s odmora prije utakmice, koja im ništa ne znači. Možda ih je iznenadila 'kuraža' koju su pokazali gosti, jer, Dragovoljac se nije došao braniti, već je opasno napao Livakovićeva vrata.

Bila je Tadićeva momčad brža na svakoj lopti, čvrša u svakom duelu, a od 18. minute imali su gosti četiri (!) sjajne prilike, toliko suparnici Modrima zajedno nisu složili u nekoliko zadnjih utakmica. Nakon opisanog promašaja Frigana, opet je prošao razigrani Karrica. Ne sumnjamo da je imao poseban motiv pokazati se baš u Maksimiru, jer u Dinamu nije dobio priliku, bio je neuhvaljtiiv za modru obranu. Sad je opet sve pretrčao, ubacio s desne strane pred gol, Frigan je malo zakasnio na tu loptu.

Onda - opet Karrica. Pucao je s 20-ak metara, nije to bilo daleko od mreže, Livaković je ostao ukopan. Pa zatim Hodža. Možda je bio malo sebičan, natrčavao je opet Karrica s desne strane, no, Hodža je pucao iz slične udaljenosti.

image

Zagreb, 030422.
Stadion Maksimir.
Utakmica 29. kola 1. HNL, Dinamo - Hrvatski dragovoljac.
Na fotografiji: slavlje Dinama, zgoditak Komnena Andrica.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Gotovo svim tim akcijama gostiju prethodile su početničke greške Dinamovih igrača. Ili krivo dodavanje, ili nesporazum, pogrešna kretnja, loše zatvaranje, nadobudna ideja koja ne može proći niti na PS-u. Dilaver, Franjić, Theophile, Tolić, Oršić..., gotovo da nema igrača koji nije napravio neki neobjašnjiv potez. Teško je i opisati koliko je Dinamo bio slab i bezopasan. Tek tu i tamo došli su Modri do šesnaesterca ili koji metar bliže golu, ali bez prave završnice.

Onda su, oko 25. minute ipak malo povezali linije. Petković je dobio loptu pred golom, loše je reagirao, zatim je Mišić solo-prodorom ušao u kazneni prostor, ali pucao preko gola. Najbliže golu bio je Dinamo u 32. minuti. Pucao je snažno Bočkaj s lijeve strane, Šubarić je odbio, natrčao je Andrić, ali Šubarić je malonogometnim rekleksom i to sjajno skinuo.

Ipak, zadnju riječ u prvom dijelu opet je imao Dragovoljac, lijepa akcija od Smolčića, nekoliko brzih dodavanja i u šansi je opet bio Frigan. Gađao je s lijeve strane suprotan kut, promašio. Kakvu smo utakmicu gledali s tih 0:0 zadovoljniji je bio Dinamo.

No, već nakon 37 sekunda drugog dijela Dinamo je kaznio sve te promašaje. Prva pogreška sigetske obrane, Bočkaj je pronašao Andrića, on je zabio. I, bio je to trenutak koji je prelomio susret. Ušao je i Ademi umjesto strijelca Andrića, učvrstio sredinu terena, nisu gosti više bili toliko opasni.

Istina, mogao je Braut bolje pucati iskosa, udarac je otišao pokraj gola, ali daleko je to bilo od one izvedbe iz prvog dijela. A onda je Smolčić na ubačaj Baturine zatresao svoju mrežu i Modri su mogli odahnuti.

Usput, vrijedi istaknuti da je s klupe ušao Mahir Emreli, što je dobar znak, oporavio se od ozljede i opet imao priliku postići svoj prvijenac u Dinamu. No, njegov je udarac završio na gredi.

To mu je veći drugi put da pogađa okvir gola, prvi put pogodio je gredu u utakmici protiv Šibenika u Maksimiru. Ne bi ni to, možda, bilo toliko zanimljivo da Mahir nije, zapravo, maher za grede. Naime, pohvalio se u Maksimiru još prije ove utakmice kako je u jednom klupskom izazovu u poljskoj Legiji pet puta zaredom pogodio gredu!

Da je u Dinamu igrao prije 20 i nešto godina, u doba Osvalda Ardilesa, bio bi vrlo cijenjen i prvi na tuširanju nakon treninga. Jer, tada su svi na kraju treninga morali pogoditi gredu, gađali su dok nisu uspjeli. No, valjda će uskoro Emreli početi pogađati i mrežu...


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

87' - Ulaze Marino Kukoč i Alexander Cvetković, za danas su gotovi Hodža i Majstorović.

81' - GOOOL! Što je sada napravio mladi Baturina... Odvažio se na solo-prodor i prošao čak četvoricu nogometaša HD-a, zatim je tražio Oršića u petercu, a Smolčić ispred njega pogađa vlastitu mrežu... Dinamo vodi 2:0!

78' - Tolić će iz igre, mijenja ga Martin Baturina.

77' - EMRELI POGAĐA GREDU! Ostavili su mu malo prostora braniči HD-a, a napadač Dinama vara Šubarića, međutim ispriječio se okvir gola... Bio to eurogol da je lopta ušla!

70' - Promjene kod Modrih. U igru će Marhi Emreli i Sadegh Moharrami umjesto Petkovića i Špikića.

64' - Trostruku promjenu radi Dragan Tadić. Na klupu će Karrica, Perić i Frigan, ulaze Mario Veljača, Filip Braut i Admir Bristrić.

62' - Ademijev solidan pokušaj ide ravno u Šubarića.

56' - Kopić radi prve promjene. Ući će Arijan Ademi i Stefan Ristovski umjesto Komnena Andrića i Bartola Franjića.

51' - Uzvraća HD preko Karrice! Dobro je gađao s desetak metara iskosa, a Livaković spremno hvata taj udarac.

48' - Nova šansa za Modre! Opalio je Bočkaj desnicom s pet-šest metara iskosa, a Šubarić to brani! U nastavku opasno šutira i Oršić, no brani fantastično vratar HD-a i njegov pokušaj!

46' - GOOOL! Vulikić je odbio Oršićev nalet, ali na odbijanac je stigao Bočkaj koji šalje idealan ubačaj za Andrića i napadač Modrih zabija za 1:0!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

46' - Vraćamo se na Maksimir. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Neočekivano mlako izdanje Modrih gledali smo u prvome dijelu. Hrvatski dragovoljac pritisnuo je hrvatskog prvaka od prve minute i stvorio nekoliko izglednih šansi. Dinamovci su potom rutinski smirili tempo i neutralizirali pokušaje HD-a, a nakon toga i ubacili u višu brzinu, međutim do gola nisu stigli. Kopić je svoje izabranike zabrinutim pogledom ispratio u svlačionicu.

45' - Neće biti nadoknade i sudac Čuljak šalje igrače na odmor.

44' - Blokiran je novi Špikićev pokušaj.

42' - Uzvraća Dragovoljac! Frigan je pobjegao Dinamovoj obrani i sjurio se prema Livakoviću, a njegov udarac lijevom nogom prolazi pored suprotne vratnice.

40' - Nekoliko dobrih prodora i centaršutova raspoloženog Petra Bočkaja uspjela je neutralizirati obrana HD-a na čelu s kapetanom Majstorovićem.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

37' - Ubacio je Dinamo u višu brzinu! Prvo je Tolić solo-akcijom ušao u šesnaesterac, a udarac mu je blokiran, da bi odmah zatim Franjić izašao iz duela kao pobjednik na lijevoj strani i ubacio za Špikića koji novim šutom uspijeva izboriti korner... Raste pritisak Modrih!

33' - Najbolja prilika za Dinamo u dosadašnjem tijeku susreta! Petković je dijagonalom pokušao gurnuti Andrića u šansu, ali blokiraju ga dragovoljci... Odbija se lopta do Oršića koji gura lijevo prema Bočkaju čiji oštar udarac Šubarić brani, a odmah potom i odbijanac na koji je u petercu natrčao Komnen Andrić!

30' - Iako su gosti imali više prigoda, Dinamo ima daleko veći posjed lopte. Čak 72 % u posto u korist Modrih, međutim 6-4 je za HD u udarcima na gol.

29' - Mišićev solo-prodor izgledao je atraktivno, nije to bio ni loš udarac, ali na kraju - pokazalo se - ipak neprecizan.

27' - Pokušali su Oršić i Petković uigranom akcijom iz slobodnjaka ugroziti HD, no Petkovićev završni udarac odlazi visoko iznad gola.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

24' - Na trenutak je izgledalo opasno ispred Šubarićeva gola... Petković je tražio Andrića, a Smolčić požrtvovno uklizava i izbacuje u korner.

18' - I opet griješi obrana Modrih! Hodža se izvukao na udarac, a njegov pokušaj s ruba šesnaesterca prolazi pored desne Livakovićeve vratnice!

17' - Još jednom prijeti Karrica! Raspoložen je danas ofenzivac HD-a - sada je sjajno opalio ispred Theophilea i Dilavera s oko 20 metara, a udarac je fijuknuo pored Livakovićeva gola!

14' - Nova uzbuđenja pred Livakovićevim vratima! Karrica je uputio oštar centaršut u petarac na koji za samo par centimetara kasni Frigan!

11' - Uzvratio je Majstorović na drugoj strani dalekometnim pokušajem koji pogađa tribinu...

9' - Novi udarac iz daljine, ovog puta Tolićev. Nije išao ni blizu vratima.

6' - Prva prijetnja Dinama tek u šestoj minuti... Petković je opalio iz daljine, lak plijen za Šubarića.

1' - Ogromna šansa za Dragovoljac na samome startu! Tek što su krenuli s centra, sjurili su se u šesnaesterac Modrih, a Theophile je uspio blokirati nakratko... Odbilo se to do Frigana koji šutira s desetak metara, no Livaković uz pomoć svojih suigrača uspijeva nekako raščistiti!

1' - Počela je utakmica u Maksimiru. Glavni je sudac Ante Čuljak iz Zagreba.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 05:47