GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE POGOTKE

VIDEO: Luda utakmica! U 12 minuta pala tri gola, prije toga dva penala, izravno isključenje...

Samir Toplak je u svome debiju na klupi Gorice uvjerljivo (4:0) slavio protiv Hrv. dragovoljca
Piše: Toni Roić/SNObjavljeno: 06. ožujak 2022. 16:48

GORICA - HRVATSKI DRAGOVOLJAC 4:0 (Atiemwen 22' p., Musa 47', Cruz 52', Kalik 59')

Gradski stadion: 300 gledatelja

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Sanja Rođak Karšić, Kečkiš. Četvrti sudac: Titlić. VAR: Vidulin. AVAR: Pajić. Delegat: Kajinić.

GORICA (4-2-3-1): Kotarski - Muhammed, Jovičić, Krizmanić - (od 25. Golubickas), Keita - Babec, Pršir (od 46. Delfi) - Mitrović (od 65. Dvorneković), Kalik, Atiemwen (od 83. Stojanovski -) - Cruz (od 65. Fruk -). Trener: Samir Toplak 7

HRVATSKI DRAGOVOLJAC (3-4-2-1): Šubarić - Smolčić, Galešić, Vulikić - Braut, Kukoč (od 45. Marić), Hodža, Čirjak (od 46. Bašić) - Majstorović, Bristrić (od 66. Perić -) - Frigan (od 83. Cvetković -). Trener: Dragan Tadić

Žuti kartoni: Frigan (2 - preoštar start), Kukoč (9 - prekršaj za kazneni udarac), Atiemwen (19 - preoštar start), Kalik (40 - preoštar start),

Crveni kartoni: Šubarić (45 - rušenje suparnika kao zadnji igrač)


Nova metla bolje mete i Samir Toplak je u debiju prekinuo crni niz Gorice od šest ligaških poraza, te upisao uvjerljivu pobjedu 4:0 protiv fenjeraša Hrvatskog dragovoljca.

Samir Toplak vratio se nakon devet godina na klupu Gorice, ovaj put u prvoligaškoj konkurenciji, ali i u silaznoj putanji forme i rezultata, što je nakon sedam poraza u nizu (šest u ligi i polufinale Kupa) poslom platio dosadašnji trener Krunoslav Rendulić. Imao je Toplak samo dva treninga da bi pripremio posrnulu momčad za dvoboj s posljednjeplasiranim Hrvatskim dragovoljcem, a žalio se u uvodnom medijskom nastupu kako je u onom prvom drugoligaškom mandatu u velikogoričkom klubu imao mnogo nesreće, promašenih kaznenih udaraca i autogolova.

Po jakom sjevernom vjetru i hladnoći, na baš takav način započeo mu je i ovaj. U 9. minuti s desne strane je loptu u šesnaesterac gostiju iz zagrebačkog Sigeta ubacio Muhammed, činilo se da će biti izbijena, ali onda je Marino Kukoč u pokušaju skoka snažno odgurnuo Josipa Mitrovića, što je za suca Bebeka bio evidentni kazneni udarac. Loptu je uzeo Anthony Kalik, ali njegov udarac u donji desni kut pročitao je vratar Zvonimir Šubarić i odbio loptu. I u prvom dijelu prvenstva Velikogoričani su imali jedanaesterac protiv HD-a i tada ga također promašili, kada je pucao Lovrić.

Taj detalj kao da je ohrabrio Sigećane, koji su ubrzo složili dvije jako dobre i opasne akcije. Najprije je u 15. minuti sijevnuo kontranapad u završnici kojeg Frigan na desnoj strani šesnaesterca upošljava Majstorovića, ali njegov jaki prizemni udarac u suprotni kut Kotarski je vršcima prstiju izbio u korner. Četiri minute kasnije Majstorović je zdesna centrirao, a Kukoč s vrha šesnaesterca odapeo u gornji lijevi kut, ali vratar domaćih paradom dira loptu i sprečava izjednačenje.

Uhvatio se Kukoč za glavu, ali već u 21. minuti događa mu se još gora situacija kada je skrivio i drugi put na utakmici jedanaesterac, baš kao nedavno Batarelo iz Šibenika u dvoboju s Hajdukom. S desne strane prošao je i ubacio Mitrović, opet nije bilo prave opasnosti za Šubarića, koji je odbio loptu, ali je ona uz pomoć vjetra Kukoča pogodila u ruku i Bebek je opet bio neumoljiv.

Treća je morala biti sreća za Goricu, izvođač kaznenog udarca je ovaj put bio Ateimwen, lopta dolje lijevo i prvi gol Nigerijca nakon povratka u Turopolje za osmijehe na licu domaćina. Mogli su oni biti i ponovljeni u 33. minuti kada je Mitrović dobro gađao, ali ipak samo u okvir vrata, da bi se u zadnjim minutama prvog dijela mnogo toga rasplelo. Frigan je ukrao loptu Babecu i pucao s kojih 12 metara, ali Kotarski loptu odbija u korner. Nakon njega loptu su domaći izbili prema Ateimwenu, vratar Sigećana Šubarić izletio je daleko s vrata i u velikom nesporazumu s dva svoja braniča u konačnici povukao igrača Gorice kao zadnji igrač, pa mu je sudac Bebek pokazao crveni karton. Na vrata je morao Mario Marić, a izašao je tragičar prvog dijela Kukoč.

Kako je loše završilo prvo, tako je još lošije započelo drugo poluvrijeme za goste jer je Gorici trebalo tek 65 sekundi za povećanje prednosti. Nakon akcije Delfija i Golubickasa, obrana HD-a nije odbila loptu koja na sedam metara dolazi do Muse Muhammeda, a on jakim udarcem para mrežu Marića. Nigerijcu koji je s U-17 reprezentacijom te afričke države bio svjetski prvak, bio je to gol nakon tri godine i tri mjeseca, tek drugi u 1. HNL, a prvi je bio krajem 2018. protiv Istre 1961 kada je zabio udarcem s više od 30 metara.

Brzo primljeni drugi gol, kao i igrač manje, kao da je ubio volju Sigećana za borbom i do 59. mnute primili su još dva pogotka. Najprije je prvoligaški seniorski prvijenac upisao Brazilac Caio Cruz, a onda se za promašeni kazneni udarac lijepim pogotkom lijevom nogom iskupio Kalik, poslije odlaska Lovrića, najbolji strijelac Gorice. U 77. minuti Kotarski je skinuo udarac Majstorovića, pa gosti nisu uspjeli ni do počasnog gola...


KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

86' - Cvetković radi faul na Golubickasu i dobiva žuti karton.

83' - Mijenjaju i Toplak i Tadić. Izlazi strijelac Atiemwen, mijenja ga Vlatko Stojanovski. Kod HD-a će Frigan na klupu, ulazi Alexander Cvetković.

77' - Evo vrhunske obrane i na suprotnoj strani! Kapetan HD-a Valentino Majstorović odvažio se na udarac s vrha šesnaesterca, a Kotarski to čupa iz 'male' mrežice...

74' - Sjajna obrana Marija Marića! Atiemwen je preciznim ubačajem pronašao Dvornekovića koji glavom spušta za Jovičića, a njegov udarac s dva-tri metra refleksno brani rezervni vratar Dragovoljca!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

70' - Projektil Tonija Fruka proletio je ipak daleko od gola...

67' - Šansa za HD! Karlo Perić odmah se našao u dobroj prigodi... gađao je s desne strane, a udarac je prohujao pored suprotne vratnice!

66' - Mijenja opet Dragan Tadić. U igri je Karlo Perić, izašao je Bristrić.

image

Dragan Tadić

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

64' - Dvostruka promjena u redovima Gorice. Ušli su Matija Dvorneković i Toni Fruk umjesto Mitrovića i strijelca Cruza.

59' - GOOOL! Svježi i odmorni Delfi napao je iscrpljenu obranu HD-a po desnoj strani, uspio je Smolčić izbiti izvan šesnaesterca, no taj odbijanac prihvaća Kalik i lijepim, odmjerenim, prizemnim šutom pogađa mrežu iza nemoćnog Marića... 4:0 za Goricu!

52' - GOOOL! Babec je opalio neugodnu 'žabicu' s oko 25 metara, lopta je Marić nekako uspio odbiti, ali samo do Cruza koji natrčava i lakoćom zabija za 3:0... Ovo sada izgleda jako opasno za momčad Dragana Tadića!

47' - GOOOL! Delfi je probio desni bok i uposlio Golubickasa koji šalje povratnu na pet metara, a ondje se iz drugog plana ubacuje Musa i zabija za 2:0!

46' - Počinje drugo poluvrijeme u Velikoj Gorici. Trener Samir Toplak u svlačionici je ostavio Juricu Pršira, priliku će dobiti Younes Delfi. Kod Dragovoljca će u igru Marko Bašić umjesto Čirjaka.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vrlo sadržajno poluvrijeme gledali smo u Velikoj Gorici. Vrlo rano sudac Bebek je pokazao kakav će biti kriterij pokazavši žuti karton već u drugoj minuti, da bi do kraja prvoga dijela izvadio još tri žuta i jedan izravni crveni karton. Vidjeli smo i dva jedanaesterca, od kojega jedan propušteni (Kalik) i jedan realizirani (Atiemwen). Uz sve navedeno, (ponovni) debitant na klupi Gorice Samir Toplak morao je vrlo rano zbog ozljede zamijeniti Krešimira Krizmanića. Gorica očekivano dominira, a s igračem više u nastavku bi prednost mogla biti i povećana.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

45'+3' - Keita centaršutom traži Cruza koji u padu gađa glavom, a lakoćom to hvata Mario Marić.

45'+2' - Marino Kukoč je žrtveno janje, izaći će iz igre kako bi se obavila zamjena, ulazi rezervni vratar Mario Marić.

45' - CRVENI KARTON ZA VRATARA HD-A! Atiemwen se sjurio u kontru i prijetio pobjeći Kukoču i Majstoroviću, a Šubarić je istrčao izvan svog šesnaesterca i rukama zaustavio napadača Gorice. Bebek je odmah pokazao izravni crveni karton dokapetanu gostujuće momčadi...

44' - Najbolja prilika HD-a na utakmici! Bristrić je spasio jednu izgubljenu loptu i potom oštro zaprijetio iskosa, a Kotarski refleksno brani!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

40' - Kalik potpuno nepotrebno s leđa povlači za dres Kukoča pa Bebek četvrti put u prvome dijelu vadi žuti karton. Propustit će Kalik iduće kolo za tjedan dana na gostovanju na Gradskome vrtu.

38' - Udarac Muhammeda Musa odlazi visoko iznad Šubarićeva gola... Ljut je Samir Toplak, smatra da je Mitrović bio u boljoj poziciji za udarac, ali je nije iskoristio.

36' - Dobru dijagonalu Čirjaka sigurno hvata Kotarski... Malo je prilika stvorio H. dragovoljac, obrana Gorice vrlo disciplinirano reagira na protivničke pokušaje.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

33' - Sjajan udarac Josipa Mitrovića s ruba šesnaesterca očešao je vratnicu, dobro se ispružio Šubarić na golu...

25' - Vrlo rano Toplak je prisiljen na zamjenu. Iz igre je izvadio Krešimira Krizmanića, ući će Paulius Golubickas. Krizmanić se više puta uhvatio za glavu, možda je to posljedica one situacije iz druge minute zbog koje je Frigan dobio prvu opomenu.

22' - GOOOL! Atiemwen se prihvatio izvođenja najstrože kazne i siguran je povratnik u momčad! Gorica vodi 1:0...

21' - NOVI JEDANAESTERAC ZA GORICU! Opet je Kukoč krivac, rukom je igrao u svome šesnaestercu i Bebek drugi put pokazuje na bijelu točku.

19' - Opet prijeti Dragovoljac! Kukoč je lijepo primio loptu na vrhu šesnaesterca, okrenuo se i sjajno opalio, a Kotarski fantastičnom paradom brani svoja vrata!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

19' - Atiemwen u duelu laktom udara Mitrovića i Bebek već treći put vadi žuti karton.

18' - Nova prilika Gorice! Cruz je bio u skoku, a njegov udarac glavom odlazi malo preko grede.

15' - Strašna šansa za HD! Frigan je pronašao Majstorovića na drugoj vratnici, a udarac kapetana Dragovoljca prohujao je pored gola!

10' - I NIŠTA OD GOLA! Pročitao je Šubarić stranu u koju će pucati Kalik... Nije uspio bivši hajdukovac zatresti mrežu, sjajnom se obranom istaknuo pouzdani vratar HD-a!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

9' - JEDANAESTERAC ZA GORICU! Kukoč je neoprezno srušio Mitrovića i Bebek je odmah pokazao na bijelu točku, usput i žuti karton igraču HD-a...

8' - Mitrović je sada tražio Cruza u šesnaestercu, ipak brži je Šubarić.

6' - Tek je u šestoj minuti Gorica spojila par kvalitetnih dodavanja i našla se pred golom Dragovoljca, ali čisti to na vrijeme Galešić.

image

Sudac Ivan Bebek

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

2' - U jednom zračnom duelu Frigan udara laktom Krizmanića tako da je Bebek već u drugoj minuti posegnuo u džep za prvom opomenom.

15.00: Počela je utakmica u Velikoj Gorici. Glavni je sudac Ivan Bebek iz Rijeke.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 08:51