Damir Krajač/Cropix
LATINO ZAVODNIK

Arhitekt hit momčadi HNL-a testira Dinamo, ne treba čuditi ako upravo on bude Čačićev nasljednik

Cijelo ga je putovanje dovelo na prag borbe za četvrto mjesto, koje može značiti izlaz u Europu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. veljača 2023. 11:41

Čovjek se zvao Jose Manuel Aira, i neka vas ne muči ako se njegove pojave samo mutno sjećate, jer u Hrvatskoj se zadržao tako kratko da nije stigao do kraja raskopati onaj famozni trenerski kofer koji uvijek mora biti spreman za put. U ožujku 2018. godine pozvali su ga u Rudeš da klubu spasi prvoligaški status, a on je u sljedeća dva i pol mjeseca učinio i daleko više od traženog. Kompletnu je ligu okrenuo naglavce, pobijedio Osijek, Rijeku, Hajduk i na kraju Dinamo, osvojio čak 24 boda u 12 utakmica te produžio prema malo atraktivnijem odredištu, ‘le championnatu‘ i Sochauxu.

Aira je bio izbor Baska iz Alavesa koji su tih dana u Rudešu prepoznavali zgodan poligon za brušenje svojih talenata. Kao menadžer za krizne situacije izvukao je klub iz delikatne situacije pa odlepršao dalje, ne stigavši zašarmirati najambicioznije hrvatske klubove, ali pet godina poslije ispada da je taj posao delegirao Gonzalu Garciji. Taj 40-godišnjak još je jedan trenerski izbor istih ovih Baska, koji su u međuvremenu biznis preselili u Istru.

image
Ronald Goršić/Cropix

Nakon uspješne probne sezone, ljetos je s pulskim prvoligašem potpisao ugovor do kraja 2023./24. sezone. Za razliku od sunarodnjaka koji je protutnjao kroz Rudeš kao superheroj, da bi u međuvremenu promijenio već pet klubova, Garcia je očito trkač na duge pruge, usput i kapacitet čija filozofija igre sve više intrigira veće i bogatije. Prerano bi u predvečerje utakmice Dinamo vs. Istra 1961 (petak, 17 sati) bilo tvrditi da u Maksimir dolazi kao na audiciju, ali ne bi me šokiralo da kroz, recimo, godinu dana osvane na klupi hrvatskog prvaka. Ne pronađe li Ante Čačić ubrzo izlaz iz tunela u kojem je zapeo na startu proljetne polusezone, priča o nogometnom latino zavodniku u Zagrebu postat će vruća i prije ljeta.

Zarotirao cijelu momčad

Kada su nekadašnjoj nadi Realove "cantere", talentiranom igraču koji je kao nomad krstario od Nizozemske preko Cipra do Izraela, odlučili pružiti priliku za trenersku izobrazbu u Hrvatskoj, Baski iz Alavesa željeli su da ode korak dalje od Aira. Stabilan prvoligaški status nije više bio dovoljan, valjalo je usput afirmirati igrače iz akademije i razvijati dopadljiv stil igre. U početku uopće nije išlo glatko, zalomilo se Garciji u mandatu jedno izrazito turbulentno razdoblje od tri mjeseca i 14 utakmica bez pobjede, ali poslije godinu i pol dana Garcijine kockice sklapaju se u sve skladniji mozaik.

Kada bi statistika bila kriterij za napredovanje, brzo bismo se odmaknuli od opusa trenera koji je od dolaska u hrvatsku ligu osvojio relativno skromnih 28,8% bodova. Brojke, međutim, nisu presudne, iako i na tom polju Garcia sve bolje stoji, budući da je u tekućoj kampanji osvojio 27 (od ponuđenih 57) bodova. Bitno snažnija preporuka za napredovanje u karijeri bit će činjenica da je Garcia u godinu i pol mandata zarotirao cijelu jednu momčad, usput izgradio prepoznatljiv stil te počeo polako pomicati granice.

image
Damir Krajač/Cropix

Donedavno je Osijek bio jedini uistinu ozbiljan skalp za pojasom trenera rođenog u Montevideu, a nogometno obrazovanog u Španjolskoj. Pobjeda (2-0) iz kolovoza 2021. godine stršala je kao ona iznimka koja potvrđuje pravilo da je Istra 1961 zahvalna mušterija lovcima na trofeje. Tri mjeseca poslije Garcijina momčad je otrgnula bod Dinamu u Maksimiru (1-1), u ožujku sljedeće godine na isti je način zaustavila Hajduk, a onda je jesenas učinila sljedeći krupan iskorak. Trijumf na Rujevici (1-0) značio je povijesnu prekretnicu, prvi put otkako postoji "derbi della Učka" momčad s "Alda Drosine" s ovog se vrućeg gostovanja vratila bogatija za tri boda.

Lisica i Vuk

U sljedećem poglavlju hit priče Garcijini nogometaši već su držali Hajduk na konopcima, posljednji dvoboj na Poljudu završio je 2-2 remijem, i to zato što je Livaja svojoj momčadi dobacio pojas za spašavanje u 88. minuti, ali u sljedećem sudaru dva suparnika najbolji igrač lige i suigrači više nisu imali izgleda. "Zeleno-žuti" su karambolirali momčad Ivana Leke, izbacivši je praktično iz šampionske utrke s Dinamom.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Cijelo je putovanje Garciju (i nakon rastanka s Beljom, kao prvim strijelcem) dovelo na prag borbe za četvrto mjesto, koje može značiti izlaz u Europu. Njegova momčad računa da dobar omjer lukavstva i hrabrosti (ipak tu igraju Lisica i Vuk) znače uspjeh. Oslanja se pritom na iskustvo senatora Galilee i profitira od golova raspucanog Ercega, ali za veću je sliku od Istrinih rezultata važnije da je momčad pod mladim trenerom odustala od onog apaurinskog nogometa, za kakvim prečesto posežu "male momčadi" HNL-a i zamijenila ga nečim osvježavajućim, lepršavim i gledljivim.



GLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Zbog čega Hajduk nije favorit protiv Varaždina? Jesu li Splićani trebali vratiti na Poljud Tonija Teklića? Koji je pravi nasljednik Mislava Oršića u Dinamu? Može li Zoran Zekić iznenaditi Osijek? Odgovore na ta i sva druga pitanja u vezi 21. kola SuperSport HNL potražite u novom izdanju ‘VAR sobe‘ s Ilijom Lončarevićem:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:45