Monsef Bakrar

 ADIL BENAYACHE/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Adil Benayache/sipa Press/profimedia
DVIJE KRITIČNE POZICIJE

Bakrar neće u Dinamo, a klub ima jedan ozbiljan deficit. Sportski direktor ovo treba što prije riješiti

Trebat će riješiti i ‘sudaranja‘ na terenu koja smo već znali vidjeti prošle sezone
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. lipanj 2023. 14:43

Drugi tjedan rada u kampu Istre 1961 u Balama nudi doslovno, rad, znoj i suze. Vrućine, vrlo intenzivan rad, maksimalan trud igrača koji se, logično, žele pokazati u najboljem svjetlu novom treneru, imaju svoju cijenu u umoru i manjku svježine. Nakon što je postalo jasno kako će Monsef Bakrar ostati u Istri, jasno je da treba pronaći način kako će se unutar momčadi posložiti Alžirac i iskusni napadač kakav je Erceg.

Kako se moglo vidjeti u proljetnom dijelu sezone, kada se Erceg vratio nakon pauze zbog kazne, bilo je određenih “sudaranja” u igri. Pritom je Bakrar igrao kao “devetka”, ona koja napada prazne prostore, dok je Ante Erceg bio više pozicioniran na lijevo krilo, s uobičajenim mu ubacivanjima u sredinu. Kada su igrali utakmicu protiv Gorice, dok su Puljani vodili, bilo je nekoliko kontri i zicer pozicija za povisivanje vodstva na 2:0. To je moglo utakmicu prelomiti, ali je u 2-3 navrata Bakrar krivo reagirao, dijelom je ispalo i sebično, pa se naposljetku uz dosta sreće spasila pobjeda 1:0.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Mislav Karoglan relativno je dobro poznavao Istrine igrače, još iz analitike Hajduka, gdje je bio pomoćni trener i u 10 kola glavni trener tijekom prošle sezone. O Ercegu i Bakraru pogotovo ima dovoljno tehničkih podataka koji mu mogu pomoći u definiranju njihovog funkcioniranja u napadu. Vjerojatno je i zbog toga u djelu taktičkih uvježbavanja u Balama Mislav Karoglan isprobavao varijantu 3-5-2. U njoj je praktično optimalno podijeliti dvije prednje pozicije Bakraru i Ercegu, upravo zato što su različitih potencijala. Jedan je špic brz i prodoran, fizički jak i okomit, Bakrar, a drugi je također prilično hitar ali je tehnički bolji, kreativniji i taktički šireg profila. Takav bi tandem mogao biti vrlo funkcionalan u tom sustavu. No, problem Istre je da nema ni kvantitativno dovoljan broj stopera, a pogotovo ne na planu kvalitete, iskustva i hitrine, s kojim se može uspješnije odigrati obrana s trojicom.

Bit će i rezanja kadra

Istra ima i ozbiljan deficit na lijevom boku, jer osim oporavljenika Rovisa nema “pravog” lijevog beka. Istini za volju, kada je Rovis kod Garcije igrao u nekoliko navrata kao lijevi bočni u 3-5-2, djelovao je uvjerljivije nego kao “trojka” u liniji s četvoricom.
Naravno, ovo je pripremni period, novi trener još promišlja kakvu tehničko-taktičku priču složiti, pa je i provjera snalaženja u 3-5-2 OK pristup. No, bliži smo uvjerenju da će Istra 1961 pod Karoglanom igrati u 4-2-3-1. Taj sustav s minimalnim pomicanjima igrača unutar utakmice lako se pretvara u ofenzivnije i defenzivnije varijante ovisno o tijeku igre...

Dok struka radi u Balama, sportski direktor Saša Bjelanović gleda na tržištu kako što bolje i po mogućnosti brže kompletira kadar. Jasno je da je prioritet pozicija stopera, lijevog beka, a moguće je u drugom dijelu “mercata” i još neka prilika za ofenzivnog veznog. Bit će, naravno, i smanjenja kadra jer je očito da ima igrača koji nisu u prošloj sezoni pokazali da su spremni za startne pozicije, a neki će moguće biti nezadovoljni statusom i potražiti novu sredinu.

Linker
08. svibanj 2024 04:40