Damir Maričić

 VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
ULAZNICE SU PLANULE

Bivši igrač Hajduka i Dinama stiže na veliki okršaj: On je kod Ćire inzistirao da me uzmu! Ali neka Hajduk bude prvak...

Damir Maričić je Puljanin koji je 70-ih i 80-ih bio u Hajduku, a imao i je zanimljivu avanturu na Maksimiru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. ožujak 2022. 08:09

Nema dvojbe da će posjet Drosini u nedjelju od 17 sati biti rekordan za tekuću sezonu HNL-a. Upravo je protiv Hajduka u prvom dijelu sezone bio najveći broj gledatelja, 1761 (Dinamo 1408, Rijeka 1274). Isti suparnik privukao je najveći broj gledatelja i prije dvije sezone (prošla pandemijska nije kriterij), kada je 29. rujna 2019. na tribine Drosine došlo čak 4569 ljudi. Može li ta brojka biti ugrožena u nedjelju? Teško, ali nije još za odbaciti tu tezu, jer je do sinoć već prodano 3300 karata za nedjeljni dvoboj. Informacije sugeriraju da su prodani većinski sektori na Jugu, da je na Zapadu više sektora planulo odmah, a prvi puta nakon dugo vremena napokon će se vidjeti publiku i na istočnoj tribini.

Među njima će biti i Damir Maričić, Puljanin koji je već 32 godine stanovnik Basela, a koji se može pohvaliti da je bio igrač Hajduka, Dinama, Zagreba i više njemačkih te švicarskih drugoligaša. Maričić je stigao u Pulu baš pred utakmicu Istre i Hajduka...

"Radujem se što ću moći gledati tu utakmicu na prekrasnom pulskom stadionu. Upravo sam zaključio radni vijek i sa 63 godine počeo uživati u mirovini. Supruga Jadranka još treba odraditi 2-3 godine, ali kako su sin Danijel i kćerka Marina odrasli ljudi, sa svojim životnim putovima, sada ćemo češće biti na relaciji Basel-Pula-Split..."

image

Damir Maričić i Neno Vukašin

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Avantura u Dinamu

Vi ste splitski zet, a odrasli ste u Puli. Kakve su vam emocije za nedjelju?

"U Hajduk sam otišao već s 15 godina, kada su po mene došli Zlatko Papec i Miljenko Šegvić. Bio je to moj veliki iskorak 1974. godine i bilo mi je jako teško ostaviti Pulu i obitelj. Često sam išao kući, mučila me nostalgija. U Hajduku su to osjetili pa su osigurali da mi majka dođe i bude sa mnom, pa sam se uskoro i prilagodio. Igrao sam kasnije i u Zagrebu, u dvije ere, gdje me doveo Dražan Jerković, pa u Dinamu, zahvaljujući velikim simpatijama koje je prema meni imao vaš legendarni kolega Amigo Magdić. On je kod Blaževića inzistirao da me uzmu Modri. No, na kraju cijele priče moje su najjače emocije bile i ostale za Hajduk, kao što sam kao Puljanin navijač i Istre. Zato bih želio da neovisno o utakmici u nedjelju, na kraju sezone Hajduk bude prvak, a da je Istra barem u sredini."

Kako ocjenjujete sezonu oba kluba, pratite li ih u Švicarskoj?

"Pratim HNL od prvog dana, a pogotovo temeljito otkako su sve utakmice na TV-u. Ovo je stvarno neizvjesna sezona na vrhu. Moje je mišljenje temeljem viđenog da će borba za naslov biti između Dinama, Hajduka i Osijeka, dok Rijeka jest jaka, ali mislim da neće izdržati taj ritam. Po kvaliteti je Dinamo prvi favorit, ali Hajduk ima napokon momčad sposobnu za iskorak, maestralnog Livaju i uvijek neviđenu podršku navijača. Taj zanos može biti snažan vjetar u leđa. Osijek mi se čini natjecateljski vrlo jak i zbog trenera Bjelice. Točno znaju što i kako činiti da ostvare rezultat. Trener lider i fajter u ovakvim je trkama jako važan segment."

U karijeri ste posljednje utakmice za pulsku Istru 1970-ih igrali u pionirskom (danas kadetskom) dobu. Ovo je ipak druga stvarnost danas?

Fajterski gard

"Ma je, pogotovo kad vidim kakav lijepi stadiončić ima Pula. Ono nekad je bilo zbilja loših uvjeta. Imaju i dobru financijsku situaciju s aktualnim vlasnikom i baš zato ne mogu razumjeti da se ne može okupiti momčad koja će se vinuti prema petoj, šestoj poziciji. Zbog navijača bilo bi važno da napokon iskorače. Što se tiče igre, imaju oscilacija, od izvrsnih partija, razigranih, do osnovnih grešaka i dekoncentracija. Mladi su i neiskusni,a dojam je i da su prefini i korektni u igri. Čuo sam da imaju najviše žutih kartona, ali, iskreno, to mi zvuči nemoguće s takvim stilom igre. Njima baš treba više pozitivne drskosti i fajterskog garda - zaključio je Damir Maričić."

Tomislav Ivić je preferirao radne igrače

Bili ste najavljivani kao nasljednik Jurice Jerkovića, gdje je zapelo u karijeri?

- Ah, Jure Jerković je bio Top klasa i svako povezivanje s njim bilo mi je tada nezamislivo. Debitirao sam već sa 17 godina, u studenom 1976. protiv OFK Beograda, trener je bio Mićo Duvančić. Kakav doživljaj na terenu Stare plinare. U drugom dijelu sam propustio dio priprema zbog operacije krajnika i tu sam dosta izgubio korak. Onda me Dražan Jerković htio u Zagrebu i tamo mi je zbilja bilo dobro. Nakon pola godine vratio sam se u Hajduk, taman kad i Ivić iz Ajaxa. Ne mogu reći da nisam imao minuta, skupio sam kao 20-godišnjak devet nastupa u šampionskoj sezoni, ali osjećao sam da Tomislav Ivić nije fan tzv. znalaca. Meni su tepali da imam finu ljevicu, da vidim igru bolje od drugih, da imam rješenja, ali Ivić je više vjerovao u tzv. radne igrače. Doživljaj naslova 1979., posljednji puta u Jugi, bio je poseban doživljaj.

Koja bi bila vaša generacija?

- Tada je bilo samo pionira i juniora, po tri godine, pa ste bili u nekoj fazi i dvije godine mlađi od nekih. Ali mojima držim braću Vujović, Čopa, Praliju, Gudelja, Vulića, pa Gorana Popovića i druge...

Dinamo?

- Sezona pod vodstvom Miroslava Blaževića, novo veliko iskustvo. Imao sam čast da mi dva velikana kao Ivić i Ćiro budu treneri, a bio sam i igrač kojeg je cijenio i doveo k sebi u Zagreb veliki Dražan Jerković. Kad pogledam unatrag mogao sam napraviti bitno jaču karijeru, ali tako su se stvari poklopile. Otišao sam u Njemačku 1985., u Tennis Borussiju, a nakon druge shvatio sam da je isplativije igrati u trećeligašu koji se bori za drugu ligu. Poslije pet godina Njemačke preselio sam u Basel, BSC Old Boys, i tamo sam zaključio karijeru 1991., s 32 godine. Bio sam trener u više klubova tog okruženja. Tada se nije zarađivalo kao danas, pa sam se i zaposlio i eto, kao što rekoh, upravo sam zaslužio mirovinu i sada ću uživati u još detaljnijem praćenju nogometa i češćim dolascima u Pulu i Split. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 13:37