GORAN SEBELIC Cropix
VATRENO OTVARANJE

Bivši trener Hajduka nije mogao zamisliti teži početak: ‘Mi još nismo na vrhuncu, svi smo pomalo nestrpljivi‘

Novi trener Istre starta u nedjelju kod suparnika koji je kroz prošlost često radio goleme probleme
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. srpanj 2023. 11:15

Novi trener Istre 1961 i suparnik koji je “stari problem”. U nedjelju od 21 sat starta era Mislava Karoglana na klupi Zeleno-žutih. Nije moglo kompliciranije jer suparnik je Lokomotiva. Suparnik kojeg Istra nije pobijedila već šest susreta zaredom (0-3-3), a u Kranjčevićevoj je posljednji trobod upisan 13. ožujka 2021. golom Rafe Navarra (trener Jumić).

Karoglan ima svoj trenutak s tim suparnikom. Kad je bio privremeni trener Hajduka, 30. listopada je njegova momčad vodila 2:0 do 88. minute. Tada su Aliyu i Tuci u 90+5. minuti izvukli remi za Lokose...

- Nova je sezona i slijede nove utakmice. Mi nećemo gledati unatrag, što je bilo - bilo je, fokusiramo se na svaki sljedeći susret. Imamo izazov, zadatak i na nama je da ga obavimo što kvalitetnije možemo - kazao je u 41-godišnji Imoćanin, odajući u tipično mu suhoj retorici, bez suvišnih pridjeva i ukrasa.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Uobičajen proces

Mislav Karoglan nekad odaje dojam takvim pristupom kao da je ljut, neraspoložen, iako se iza tog garda zapravo nalazi čvrsti stav, uvjerenja i načela. Dakako i svojevrsni je to štit prema pritisku ili posljedičnom stresu od kojeg ne može pobjeći niti jedan trener svijeta. Pogotovo onaj koji je dočekao svoju prvu glavnu stručnu prvoligašku ulogu, a nakon što je odradio 54 nastupa kao asistent Dambrauskasu (37) i Gustafssonu (17), te privremeni status prvog trenera (10).

Svjestan je Karoglan da je ovo veliki izazov, ali i još veća prilika, pa na pitanje osjeća li pritisak što nasljeđuje vrlo uspješnog Gonzala Garciju (to samo ne priznaju njegove kolege kad glasuju “zavičajno”), osnažit će ton uvjerenja...

- Ma, kakav pritisak, to mi je samo veliki motiv. Garcia je gradio dvije godine i napravio iskorake. Sve je to jedan proces kojeg moramo proći i uvjeravam vas da ćete za dvije godine gledati Istru na vrhunskoj razini.

Kakvu Istru zapravo priprema za početak?

- Ključno je protiv takvih suparnika biti pametan u pristupu i težnji da se igra odvede u smjer koji nama odgovara. Mi još nismo na vrhuncu, a niti trebamo biti s obzirom na to da se ekipiramo u hodu. No, mi ćemo se truditi biti optimalni u ovom trenutku da im se kvalitetno odgovori. Jako je važno u prvih petnaestak minuta izdržati visoki intenzitet koji će nametnuti i uhvatiti konce igre.

Zadovoljan sam kako su momci radili do sada, imam uvid onog što mogu oni koji su tu od početka, a za novake nam treba još vremena jer su se priključili u hodu. U Zagreb ćemo voditi 23 igrača, a što se tiče sastava nemam nikad običaj govoriti ga unaprijed. I to neću mijenjati - jasan je i u tom stavu Karoglan.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Malo promjena

Dobra je vijest da su svi u stroju, osim operiranog Kadušića, a prije treninga u subotu prijepodne neće se znati hoće li Iovu putovati. U kadru će biti i posljednje pristigli igrači, Douglas i Björkander, za kojeg je na vrijeme stigao certifikat iz Turske, pa ima pravo nastupa.

- Neće biti puno promjena u odnosu na jedanaestoricu koja je nastupila u Kopru - dao je naslutiti Karoglan svoju taktički i kadrovsku ideju za nadmetanje sa zagrebačkom momčadi u Kranjčevićevoj.

Pomalo nestrpljivi

Istaknuo je...

- Čeka nas vrlo zahtjevna utakmica i jak suparnik, ali svi smo pomalo nestrpljivi da krene prvenstvo. Vjerujem da smo se dobro pripremili s obzirom na to što se ekipiramo u hodu i zadovoljan sam s radom igrača. Kako budemo išli naprijed i bili više zajedno, bit ćemo sigurno bolji. To je logičan proces, u kojem sada moramo biti mudri i na zadovoljavajućoj razini za izazove u startu prvenstva - kazao je trener o kojem, za sada, i igrači i drugi akteri kluba imaju samo pozitivne note, uključujući njegove suradnike.

Takav je početak dobar jer atmosfera je u Istri i te kako važan faktor kompenzacije nekih drugih manjkavosti u odnosu na suparnike izrazito natjecateljske Lige 10. Kao i uvijek, nju će snažiti ili limitirati rezultati. No, kao što je Garcia znao zaslužiti kredit u početku, kada stvari nisu išle po željama, tako je i na Karoglanu zadatak da se izbori za podršku okruženja, koje također treba biti strpljivo jer ovo je drugačija Istra, a ona iz prošle sezone je otišla na policu lijepih memorija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. listopad 2024 01:02