GORAN SEBELIC Cropix
NEUSPJEŠNA GENERALKA

Bjelica je ‘hodao po trnju‘, Dinamo opet ‘kašlje‘, a evo što će im dodatno otežati život

Iako generalka Plavih u Puli nije uspjela, ne mora to ništa značiti uoči okršaja u Ligi prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. listopad 2024. 07:07

Ako je dvoboj u Puli bio Dinamova "generalka" za Salzburg, onda ta "generalka" nije uspjela. Mršavi ulov i osvojeni bod nakon što su Plavi dvaput "ganjali" prednost Istre 1961, jedino je što može donijeti kakvo-takvo zadovoljstvo u Maksimir, iako je definitivno točnija teza da je Dinamo na ovome gostovanju izgubio dva boda. I propustio priliku da, barem na 24 sata, zasjedne na vrh ljestvice.

Mnogo toga nije bilo dobro u igri momčadi trenera Nenada Bjelice, posebno u prvom dijelu, u kojem nismo vidjeli praktički ništa od hrvatskoga prvaka. Bio je to bezidejni nastup, bez potrebne energije, pa su Puležani, koji su izvukli pouke iz kolovoške maksimirske "petarde" i kudikamo su opreznije i zatvorenije ušli u ovaj okršaj, lako parirali pogurnuvši utakmicu u svoj, lagani ritam.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Zasluženo su i poveli krajem prvoga poluvremena, a nisu izgubili glavu početkom nastavka kad je Ademi izjednačio, nego su ekspresno došli i do drugoga gola, znali su iskoristiti dvije pogreške plave obrane (Pierre-Gabriel i Theophile) i držali su favoriziranog suparnika "u šahu". I sve do isključenja Kellera u 64. minuti, domaćin je bez previše problema čuvao prednost.

A onda je, s igračem više, te ulaskom Baturine i Petkovića, Dinamo u posljednjih 20-ak minuta napokon napravio kakav-takav pritisak prema vratima Majkića, uspio je izjednačiti, tražio je i treći, pobjedonosni pogodak, ali nije pronašao stazu do potpunog uspjeha. Previše je bilo praznoga hoda u igri Plavih u prvih sat vremena da bi sve to uspjeli nadoknaditi u završnoj trećini dvoboja.

Prva utakmica nakon dvotjedne prvenstvene stanke, eto, opet je Dinamu donijela muku. Nakon prve stanke, uslijedio je potres u Maksimiru (Hajduk 0:1, Bayern 2:9, odlazak trenera Sergeja Jakirovića, pa potop u Koprivnici 1:4), došao je Bjelica i sad je, četiri tjedna nakon dolaska, i on "hodao po trnju" poslije te pauze. Međutim, ipak je u Puli izvukao "živu glavu", a do sljedeće stanke (10. studenoga), pred Plavima je težak raspored i u ova će tri tjedna odigrati pet utakmica.

Gusti raspored otežava posao Bjelici

Tri prvenstvene (Šibenik i Gorica u gostima, Osijek doma) i dvije gostujuće utakmice u Ligi prvaka (Salzburg, pa Slovan u Bratislavi). Čak četiri gostovanja i dodatno će, zbog putovanja, otežati život Dinamovim nogometašima u tom gustom rasporedu, Bjelica će neprijeporno morati koristiti veći broj igrača, rotacije će biti neminovne. Svjestan je toga i trener Plavih, zna da mu je svaki igrač u svlačionici važan, ali utakmice pokazuju da nisu baš svi na željenoj kvalitativnoj razini i vidjet ćemo kako će Bjelica "plesati po žici".

U srijedu Plavi gostuju u Salzburgu, koji je u subotu preokretom u završnici dvoboja svladao doma Altach (2:1) i udahnuo izgubljeno samopouzdanje. Pa iako "generalka" Plavih za taj dvoboj u Puli nije uspjela, ne mora to ništa značiti uoči okršaja u Austriji u Ligi prvaka. Pokazalo se dosad, naime, da Dinamo može osjetno bolje izgledati u europskim utakmicama, nego u domaćem prvenstvu. U kojem opet, kao i lani, "kašlje i kašlje" i nakon deset odigranih kola izgubio je već deset bodova...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. listopad 2024 07:09