Slavlje Gorice

 IGOR SOBAN/PIXSELL
KVINTET IZDVOJENIH PRIČA

Četiri asa iz rukava i jedan nesretnik, evo kako je ‘najškrtiji‘ izvjestitelj SN-a nagradio davljenike HNL-a

Unatoč slavlju koje će se dugo pamtiti, treba hladne glave reći što nije bilo dobro, pogotovo u fazi obrane
Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. ožujak 2023. 12:53

Imala je Gorica u antologijskom trijumfu protiv Istre 1961 pet strijelaca, ali i barem pet igrača koji su posve podbacili. U ovom slavljeničkom trenutku ove potonje ne treba potencirati, kad se glave ohlade i sve smiri, a u ponedjeljak opet svi dođu na trening, znat će trener Sopić i njegovi suradnici analizirati što nije bilo dobro, pogotovo u fazi obrane.

Puno je važnije i značajnije da je napokon ove sezone došlo i vrijeme heroja. Nakon svih onih nesretnih poraza i propusta, kojih je bilo pod sva tri trenera, isplivale su na površinu i kvalitete i moć igračkog kadra kojeg Gorica ima i koji nimalo ne zaostaje za barem pola klubova u ligi.

image

Željko Sopić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Izdvojili smo četiri imena, koji su svojim učinkom obilježili pobjedu koja se dugo-dugo neće zaboraviti. I neka se pritom ne naljute Jurica Pršir i Slavko Bralić, koji su svojim pogocima također svemu dali nemjerljivo važan doprinos. Uostalom, odavno se ne pamti da je u ocjenama daleko “najškrtijeg” izvjestitelja SN čak sedam igrača Gorice dobilo ocjenu 7 ili više.

Nažalost, tu je i crna sudbina 20-godišnjeg centarfora Ante Mateja Jurića, čiji je strašni lom ruke u 62. minuti bacio tamnu sjenu na sve viđeno jer ipak je zdravlje najvažnije u životu.

image

Kristian Fućak i Ivan Tomečak

DAMIR SKOMRLJ Cropix

KRISTIAN FUĆAK

Kad se stave na stranu i objektivni i subjektivni dojmovi, kao i moderni računalni alati analiza i statistika, jako teško je bilo izabrati igrača utakmice. Možda bi bilo najbolje reći da je to svih 12 igrača Gorice, koji su participirali na terenu od 79. minute do kraja, ali naš izbor je “za prsa” bio 24-godišnji napadač Kristian Fućak.

Prvi prvoligaški gol postigao je prije dva kola protiv Lokomotive, a očito mu se to omililo. Zabio je za 3:3, ali i prije toga izborio kazneni udarac iz kojeg je Pršir pogodio za 2:3.

Fućak je tako bio ključni faktor sustizanja zaostatka od dva gola, a kad je on pokrenuo uragan, više ga gosti nisu mogli zaustaviti, već su pali pod naletima domaćih napada.

- Svi smo ostavili srce na terenu, vjerovali smo da možemo i na kraju nas je nagradilo - kazao je presretni Grobničanin u dresu Turopoljaca.

image

Joey Suk

GORAN MEHKEK Cropix

JOEY SUK

Uz Krešimira Krizmanića, 33-godišnji Nizozemac Joey Suk jedini je preostao iz one prve prvoligaške sezone 2018/2019.

U ovoj se suočavao s mnogo kritika, nije bio na nivou igara kakve je pružao nekad, zna se da je njega najviše zaustavio onaj teški lom noge prvog dana proljeća 2021. u Maksimiru. Promašio je Suk i jedanaesterac za pobjedu protiv Varaždina u debiju Sopića na klupi 18. siječnja, izgubio je i mjesto u početnoj jedanaestorici, ali baš je njegov ulazak s klupe bio Sopićev najjači as iz rukava.

Igrom sudbine ušao je tek nakon teške Jurićeve ozljede, ali trener Gorice na kraju nije dvojio da je to presudilo. Njegova energija pokrenula je cijelu momčad, a gol za 4:3 postigao je kukom ili trbuhom, kako god, ali je ušlo.

Bio je to onaj stari Suk, koji “jede” suparnike.

- On je svevremenski borac, koji i druge tjera da budu takvi - kazao je trener Sopić, ne dvojeći da je za njega Nizozemac bio čovjek preokreta.

image

Josip Mitrović

RONALD GORSIC Cropix

JOSIP MITROVIĆ

Ako je prst sudbine bio ulazak Joeyja Suka umjesto ozlijeđenog Jurića, onda bi se to moglo reći i za ostanak 22-godišnjeg Josipa Mitrovića na terenu do kraja dvoboja. S obzirom na to da mu prijeti treći žuti karton i neigranje jedne utakmice, pomišljala je klupa Gorice izvaditi ga, ali taman je Pršir zabio i smanjio na gol zaostatka i probudila se nada u pothvat.

Mitrović je i inače u zadnjih nekoliko utakmica igrao jako dobro na mjestu krilnog napadača, brzinom i tehnikom postao je opasan i konkretan, a u Koprivnici je konačno zabio i prvijenac u sezoni. I niz je nastavio u petak. Nakon što je Matheus izjednačio na 4:4 u četvrtoj minuti nadoknade, već u sljedećoj Mitrović je, iako najniži na terenu, glavom pogodio za 5:4 i konačni rasplet.

- Igram ja dobro, ali nedostaju mi brojke, golovi i asistencije - često nam se znao žaliti Mitrović.

Evo, sad su došle i brojke, a može on sigurno i povećati ih...

image

Valentino Majstorović

RONALD GORSIC Cropix

VALENTINO MAJSTOROVIĆ

Pet minuta nakon završetka utakmice poruku nam je poslao jedan pasionirani pratitelj nogometa i HNL-a, te višedesetljetni čitatelj Sportskih novosti.

- Igrač utakmice je Valentino Majstorović.

Zašto?

- Bez njegova dva prodora i sjajna centaršuta Suk i Mitrović ne bi zabili, niti Gorica pobijedila. Oduševio me presingom na braniče domaćih, poginuo je u oba duela da se izbori za loptu, koju je onda savršeno proslijedio za suigrače. Tako se igra i bori za dres kluba u kojem igraš.

Bio je to odgovor, odnosno pojašnjenje čovjeka, kojeg se sjećamo iz prosinca 2020. kada je poslao poruku - “Gorica prvi put na Poljud odlazi kao favorit”. Završilo je 4:2 za Velikogoričane.

Majstorović je bio još jedan joker s klupe poput Suka, koji s pravom nosi lovorike za ovaj uspjeh i koji do kraja sezone može još mnogo dati.

image

Ante Matej Jurić

GORAN MEHKEK Cropix

ANTE MATEJ JURIĆ

Prije utakmice prošlog kola protiv Slavena Belupa sreli smo Antu Mateja Jurića na parkingu ispred stadiona u Velikoj Gorici. Konstatacija je bila “vrijeme je za zabiti gol, ono milimetarsko zaleđe protiv Lokomotive baš je bilo okrutno”.

Odgovorio je:

- A tko to želi više od mene, osjećam da mogu i moram.

Nije uspio u Koprivnici, a neće nažalost ni do kraja ove sezone. U sudaru s Tomislavom Duvnjakom označen je krivcem i ponio je žuti karton u 62. minuti, a njegov pad na zemlju donio mu je teški prijelom lakta zbog kojeg je morao na operaciju.

Teško je zasad procijeniti koliko će trajati oporavak, želimo mu da bude najbrži mogući, ali u preostalih 11 kola borbe za ostanak 20-godišnji centarfor neće moći pomoći suigračima. Detalj koji je pokvario delirij oduševljenja u nogometnom Turopolju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 11:38