GORAN SEBELIC/CROPIX
STIGLA DELEGACIJA

Čudna situacija u Istri u vezi prodaje kluba, čeka se financijska ponuda Turaka

Dojam je da Baski ne žele pošto-poto prodati klub u koji su ubrizgali više od 20 milijuna eura
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. listopad 2024. 15:04

U tijeku večeri utorka trebali su se naći Haritz Kuejereta i Faruk Koca. Tema razgovora moguća prodaja Istre 1961 od strane Baskonia-Alavesa prema turskom poduzetniku. S obzirom da je Kuerejeta kasnio iz Zagreba prema Puli, njihov je susret trajao petnaestak minuta, a Koca je u srijedu prijepodne otputovao iz Pule. Tako je Bask razgovore nastavio s drugim članovima turske delegacije.

Neslužbeno doznajemo da se ništa spektakularno nije dogodilo, što je bilo i očekivano jer je ovaj susret ionako prvi kontakt uživo. Čudno je da su Koca i njegova ekipa stigli bez najave, pa u Puli nije bilo ne samo Kuerejete, nego ni direktora Lauzurice te predsjednika uprave i klupskog odvjetnika Branka Devidea Vincentija. Kuerejeta je saslušao što mu imaju kazati zainteresirani Turci, ali dojam je da to nije bilo ništa konkretno što bi moglo upućivati na pokretanje procesa prelaska vlasništva iz jedne u drugu grupaciju. Ono što je ključno u ovoj priči, to je da će odluku, ako bude relevantne financijske ponude iz Turske, donijeti većinski vlasnik Baskonia-Alavesa, Josean Querejeta.

Lawalov mišić bit će u redu

Dojam je temeljem informacija iza kulisa da Baski ne žele pošto-poto prodati klub u koji su ubrizgali više od 20 milijuna eura. Sad kad su ga sanirali i dobro organizirali, neće prepustiti drugima u bescjenje. Štoviše, kako se nazire, iz Vitorije imaju u tijeku analizu novog pristupa projektu Istre 1961, a koji bi išao u pravcu jačanja statusa (ulaganja) pulskog kluba unutar Baskonia-Alavesa. Ponuda iz Turske, ili neke druge zainteresirane linije, morala bi biti vrlo primamljiva da se nakon šest godina odreknu ovog projekta. Kako je u svijetu nogometa, biznisa i interesa uvijek sve moguće, zaključimo kako nema na vidiku skore promjene vlasništva Istre 1961.

U srijedu je Paolo Tramezzani planirao dva treninga. No, ispostavilo se da će onaj poslijepodnevni zapravo biti slijed igara i zajedničkog druženja momčadi sa stožerom. Istra 1961 igra u Velikoj Gorici u nedjelju, tako da je priprema desete utakmice u SHNL sezoni nešto drugačija nego prijašnjih tjedana.

U red dobrih vijesti ide prije svega oporavak nekih ozlijeđenih igrača. Ćalušić i Vuk su odradili skoro cijeli trening i praktično su ušli u puni pogon. Lawal je “osjetio” mišić protiv Dinama, ali će do nedjelje biti fit. Za koji dan bi se trebao u trening uključiti i Hamza Jaganjac, a kako pokazuju pregledi, Majkić ipak nije teže ozlijeđen. Rame je bolno, ali njegov povratak u momčad može se očekivati brzo.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Zeleno-žuti će put Velike Gorice u subotu, nakon prijepodnevnog treninga i ručka u Balama. U nedjelju igraju s Goricom, a onda će ostati u okolici Zagreba (ovisno gdje osiguraju smještaj i teren za trening) i čekati kup-susret s Rudešom. Bit će to u srijedu, na stadionu Rudeša, gdje su Zeleno-žuti ispali iz Kupa prije dvije godine. Tada ih je vodio Gonzalo Garcia, a iz aktualne momčadi igrao je Marešić, dok su na klupi bili Majkić, Kadušić, Maurić. Nedvojbeno je da će i ovaj susret s (i tada i sada) drugoligašem iz Rudeša biti veliki izazov za Zeleno-žute...

Svakako je u prvom planu utakmica u Gorici. Gostovanje nudi više zanimljivosti. U 12 utakmica na tamošnjem stadionu domaćini su slavili u pet, a Puležani u dvije utakmice, uz pet remija (27:19). Istra je slavila na prvom gostovanju u studenom 2018. (Rodriguez, Obeng) i u kolovozu 2022. (Erceg 2) s po 2:0. Više od dvije godine Puležani nisu osjetili slast troboda, a u tri posljednja gostovanja imaju dva poraza i remi. Među inima i onaj poraz, za anale, kada su do pred kraj vodili 3:1, a potom su poraženi 4:5.

Zanimljivo je i sljedeće. Tih 12 utakmica od 2018. u Gorici je domaćine vodilo ukupno osam trenera, a sada će Carević biti deveti, dok je u istom razdoblju Puležane vodilo također osam trenera. Najviše nastupa je pod Gonzalom Garcijom (5, jedna u Kupu), potom Velikogoričan Prelec dvije, te Catala, Jumić, Budicin, I. Cvitanović, Rendulić i Tramezzani po jednu. Talijanu će nedjelja biti drugo gostovanje, a na prošlom u svibnju izgubilo se 0:2. Tada je Goricu vodio Rajko Vidović. Dodatna zanimljivost je da je na posljednjih pet utakmica Gorica - Istre, domaćine vodilo pet različitih trenera, i to Toplak, Sopić, Jeličić, Vidović i sada će Carević.

Krunoslav Rendulić je jedini koji je među tih 16 trenera vodio Istru i Goricu u prvoj ligi, dok je Ivan Prelec uveo Goricu u prvu ligu, a kasnije je bio na klupi Istre u eliti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. listopad 2024 15:05