Gonzalo Garcia

 DAMIR KRAJAC Cropix
OGLASIO SE I DIREKTOR

Dan rastanka je stigao, hrvatski prvoligaš traži novog trenera: ‘Ne tražimo njegovu kopiju‘

‘Aktivirali smo neke naše vizije za novog trenera, razgovaramo, važemo, ali odluka će biti uskoro poznata‘.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. lipanj 2023. 20:52

Kako dolikuje visokoj razini dvogodišnje suradnje, zaključene s najboljim rezultatima kluba u njegovoj povijesti, Istra 1961 i Gonzalo Garcia zajednički su se pojavili na press-konferenciji i simbolički zatvorili jednu vrlo uspješnu eru kluba.

- Bila je to jako teška odluka za mene i obitelj. Osjećali smo se u Puli jako lijepo, poštovano, moja djeca su se odlično uklopila i zahvalan sam svima na tome da su nam dvije godine bile kao da smo kod kuće. Došao je trenutak za nove izazove i mislim da je ovo najbolja odluka za klub i mene - kazao je vrlo emotivno i drhtava glasa urugvajski trener.

Dobar posao

Njegov odlazak teško je pao svima u klubu, navijačima i široj javnosti u Puli, jer je Garcia kako sa stručne, tako i s karakterne strane, osvojio zeleno-žuto okruženje. Teško je palo i njemu, ali to su trenuci u kojima se donose komplicirane profesionalne odluke i gdje emocija ne bi trebala biti prioritetnog utjecaja. Upravo je to faktor prevage u Garcijinoj odluci.

- Dvije smo godine odlično surađivali, radili, klub, struka i igrači, te smo napravili dobar posao! Hvala posebno igračima jer su zdušno radili u svakom trenutku. Ne, nemam nikakvih kombinacija, trebam vidjeti što i kako dalje. No, morao sam biti iskren prema klubu i ne čekati polovicu srpnja, pa im onda kazati moje planove. Ne bi bilo to u redu prema Istri...

Saša Bjelanović je u ime kluba zahvalio treneru i njegovim suradnicima.

- Kako s trenerske, tako i s ljudske strane Gonzalo je ostavio veliki trag u Istri 1961. Hvala mu za ove dvije godine predanog rada. Došao sam u drugoj mu sezoni, ali se vidjelo da je stvorio dobru bazu, ideju nogometa i onda je došlo do iskoraka u ovom prvenstvu. Jako nam je žao izgubiti takvog trenera i čovjeka, nadali smo se da ćemo ga nagovoriti na ostanak jer po meni ciklus još nije bio gotov. No, poštujemo njegovu odluku i želimo mu svako dobro u nastavku karijere.

Naravno, priča završetka jedne trenerske ere i sezone otvara odmah pitanja novih era. Saša Bjelanović, koji je pokazao umješnost u kreiranju sportske politike, sada je ključan čovjek nove faze Istre 1961.

- Aktivirali smo neke naše vizije za novog trenera, razgovaramo, važemo, ali odluka će biti uskoro poznata. Ne tražimo kopiju Garcije jer svaki trener ima svoj stil rada, ideju nogometa i pristupe. Nemamo preferenciju temeljem toga je li stranac ili domaći, kao ni kod igrača, najvažnije je da svojim kvalitetama odgovora potrebama Istre 1961!

Ideje i vizije

Bjelanović se naučio u više od 25 godina profesionalnog i većinom inozemnog nogometnog života, na diplomaciju. Pa kad govorimo o igračima, zamota priču u celofan očekivanja.

- Prijelazni rok još nije počeo, ovo je period kad svi klubovi opipavaju puls na tržištu, a i igrači imaju svoje dinamike pristupa mercatu. Imamo neke ideje i vizije za novu sezonu. Osnovna je ideja da želimo ojačati momčad, a ne rasprodavati igrače. Naravno, kada dođu ponude, one su potvrda da smo dobro birali i radili, napredak igrača je očit i tu opet zahvale zaslužuju Garcia i njegovi suradnici. No, ako će netko ići, onda će klub koji ga želi morati platiti “pravu” odštetu. Istra nema sada imperativ prodaje igrača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:39