JOSKO PONOS Cropix
KOMPLIKACIJE NA PUTU

Dinamov transfer u posljednji tren zamalo se pretvorio u debakl! Evo kako je spašen posao vrijedan 2 mil. eura

U pet do dvanaest mladi stoper je potpisao za Modre, ali moglo se i sve izjaloviti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. veljača 2023. 16:51

Naposljetku se, kako zdrava logika nameće, dogodio kompromis i posljedično transfer Maura Perkovića (19) iz Istre 1961 u Dinamo! Zbog svih peripetija koje su usijale linije na relaciji Maksimir-Drosina- agent/Perković, srijeda se umalo pretvorila u debakl za sve strane. No, uz kompromise na relaciji klubova s igračevim menadžerom Stipom Lapićem, u pet do dvanaest mladi reprezentativac iz Pule potpisao je za zagrebački klub!

Da bi se transfer mogao odraditi po svim propisima, uzusima i logikama, Dinamo i Istra 1961 morali su pribjeći drugačijoj formi dogovora. Umjesto promptnog otkupa Dinamo je inzistirao na opciji posudbe do lipnja uz obvezu da otkupi Perkovićev ugovor po postignutom dogovoru. A to je cca 2 milijuna eura.

Zašto je Dinamo želio tu opciju posudbe jednostavno je razumjeti. Zbog komplikacija u transferu Mauro Perković nikako u srijedu nije mogao stići na liječničke preglede u Zagreb.

Dinamo je naravno inzistirao na temeljitom pregledu njihove zdravstvene ekipe, što je logično za klub koji mora platiti milijune eura odštete. Istra se u prvom trenutku nećkala, ali su brzo direktori Mikel Lauzurica i Saša Bjelanović uspjeli pojasniti vlasnicima u Vitoriji kako je u pitanju samo formalnost, i to iz razumljivog razloga. Kada se činilo da je sve riješeno opet se zakomplicirala priča oko provizije koju je tražio menadžer i to od oba kluba. Dinamo i Istra su bili uvjerenja kako je to dogovor klub-klub, bez posrednika, te da agentu pripada naknada po propisima (klub kupac plaća proviziju na plaće igrača). No, očito je u pitanju bio tvrd stav agenta, jer Dinamo nije uspio u naumu da postigne dogovor s Perkovićevim menadžerom i riješi sve peripetije oko transfera. U smiraj prijelaznog roka, nekih sat i pol prije finiša, ozbiljno iritirani vlasnici Istre iz Baskije naložili su direktorima da stvar razriješe na sljedeće načine; ili će se transfer zgotoviti bez njihovih obveza ili se u četvrtak prijepodne igrač treba pojaviti na treningu Istre! Što se dalje događalo nakon toga nije nam poznato, ali se očito pronašao neki kompromisni dogovor na relaciji Dinamo-Istra-Lapić pa je u posljednjim trenucima Perković ipak potpisao za Modre...

Konačna verzija transfera je posudba do lipnja i obvezni otkup ugovora od Istre, za što će Dinamo pulskom prvoligašu isplatiti 2 milijuna eura. Navodno će zagrebački klub već ovih dana uplatiti prvu ratu, odnosno isplata će ići u dinamici kao da Perković nije u statusu posudbe. Treba napomenuti kako će od lipnja igrač biti u potpunom vlasništvu Dinama, a Istra neće imati pravo na ikakav postotak, osim propisanih naknada solidarnosti za razvoj kada Perković bude transferiran u neki treći klub.

Nema dvojbe da je ovo rekordni transfer u povijesti pulskog nogometa, odnosno najveći iznos plaćen za igrača poniklog u omladinskoj školi Istre 1961. K tome je to najveći seniorski transfer, jer je prije dvije godine Rocco Žiković kao 15-godišnjak otišao u Red Bull Salzburg za fiksnu odštetu od 1,5 milijuna eura plus razni bonusi. Gotovo je sigurno da će Žikovićevi bonusi nadmašiti ukupni Perkovićev transfer, ali to je drugačija transferna priča...

Dinamo je u mladom Puljaninu (10. ožujka navršit će 20) dobio veliki potencijal, koji je u listopadu postao član U-21 reprezentacije Igora Bišćana. Perković je već dvije godine u prvoligaškom žrvnju te iza sebe ima 50 utakmica u zeleno-žutom dresu, što je gotovo duplo više nego je imao Josip Šutalo kada se iz Istre vratio u Maksimir. Logično je očekivati da će Perkovićev napredak, iznimno vidljiv pod vodstvom Gonzala Garcije (kao u slučaju Beljo), u Dinamu dobiti novi zamah zbog svih prednosti (ali i odgovornosti, izazova) koje taj status omogućava igraču...

Tako je naposljetku za sve strane (Istra, Perković, Dinamo, agent igrača Lapić) zaključena dobra priča i sada je na igraču da potvrdi očekivanja.

Linker
26. travanj 2024 02:43