ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NA MAKSIMIR STIŽE ISTRA

Dinamu se vraća važna karika, Čačić odao počast velikanu: ‘Nikada više neće biti čovjeka poput Ćire‘

Dinamo je u prve tri utakmice proljetnog dijela prvenstva osvojio pet bodova
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. veljača 2023. 15:05

Budimo realni, očekivalo se svih devet. No, Gorica i Slaven Belupo nisu tako mislili. Dva neodlučena rezultata s suparnicima koji nisu kvalitativno niti blizu Modrima nisu bila očekivana, svrstali smo ih u rubriku kiksevi. Međutim, nisu niti baš nimalo ugrozili Dinamovu čelnu poziciju na ljestvici HNL-a, dapače, zahvaljujući porazima Hajduka od Istre 1961 i Rijeke, Modri su Majstoru s mora pobjegli za još jedan bod. Pa današnju utakmicu s dečkima Gonzala Garcije mogu čekati mirno i bez stresa. Pa kad je tako, onda možemo očekivati konačno pravo izdanje Čačićeve momčadi. Vrijeme jest da Modri proigraju onako kako bi trebali, vrijeme jest da svoje vjerne navijače razvesele dobrom igrom i pobjedom.

- Istra je u prethodne tri utakmice pokazala zaista zavidnu formu, bila je vrlo učinkovita, osvojila sedam bodova uz gol-razliku 5:1. Rad njihova trenera Gonzala Garcije sad je došao i na bodovnu naplatu. On je trener koji gaji igru, inzistira na tome da kroz igru traži rezultat. Volim takvo poimanje nogometa i baš me veseli što mu se to isplatilo. Mislim da je to dobit za hrvatsku ligu. Na nama je da popravimo svoj bodovni učinak. Prva tri proljetna kola nisu bila bodovno u skladu s našim očekivanjima, nedostaju nam barem dva boda u toj priči. Držim da su uvjeti bili nenogometni i da je i to na neki nači limitiralo našu momčad. Uz to smo imali i kadrovske probleme jer nam neki igrači nisu bili na dispoziciji - kaže u najavi maksimirskog sraza trener Modrih Ante Čačić.

Točno, Istra 1961 pod vodstvom najmlađeg trenera u HNL-u zaista igra nogomet kojem se može zapljeskati i koji nije od onih ‘tko nabije taj dobije‘. Istra će danas u plavom domu sigurno opet igrati svoju igru, za pretpostaviti jest da neće parkirati autobus ispred svog šesnaesterca. Modri su imali problema s momčadima koje su se čvrsto i grčevito branile. Istra 1961 u sva je tri proljetna kola bila domaćin i pritom osvojila sedam od mogućih devet bodova pri čemu je povezala dvije uzastopne pobjede, 3:0 protiv Hajduka i 2:1 protiv Varaždina.

- Istra dolazi potpuno rasterećena. Teško je reći je li im sad lakše igrati kod kuće nego u gostima. Držim da će im ovaj put biti lakše, nemaju što izgubiti. Svakom je igraču inspiracija igrati protiv Dinama, imaju dobru psihološku pripremu za tu utakmicu jer nemaju imperativ osim želje da prezentiraju svoje kvalitete i mogućnosti, a one nisu male. Uostalom, to su pokazale dosadašnje utakmice, pogotovo protiv Hajduka. Čak mislim da je još teže bilo pobijediti u kasnijem dvoboju protiv Varaždina jer nakon što svladate takmaca kao što je Hajduk, dolazi do emocionalnog pražnjenja, a oni su uspjeli to apsolvirati i osvojiti nova tri boda. Dolaze osokoljeni u Zagreb, sigurno će to biti utakmica koja će se igrati u dva smjera i to me posebno veseli.

Eto, to je onda zaista prilika u kojoj bi se Čačićevo društvo zaista moglo razigrati i ponuditi mnogo više nego dosada u proljetnom dijelu sezone.

- Vraća nam se Josip Mišić koji je protiv Slavena Belupa u Koprivnici izostao zbog žutih kartona. Na treningu ćemo vidjeti je li Luka Ivanušec spreman. Bruno Petković je već participirao u Koprivnici odigravši 30-ak minuta, a sad možemo očekivati i veću minutažu. Izostat će Josip Šutalo zbog žutih kartona, nadomjestit će ga Kevin Theophile. Veseli me utakmica, vjerujem da će Dinamo i Istra napraviti dobru predstavu i da ćemo mi izaći uspješniji, to je jedino što nas zanima. Želimo biti na tragu dobre igre kakvu smo pokazali u prvih 60 minuta nedavnog dvoboja protiv Lokomotive i da ostvarimo zacrtani cilj, a to su tri boda.

Naravno da je iznimno važan za Dinamo povratak Josipa Mišića, jer bez njega Čačičev sastav očito ne funkcionira onako kako gtreba. Biti će zanimljivo vidjeti i kako će reagirati Bruno Petković koji je u Koprivnici vratio nakon ozljede i bolesti i baš mu nije išlo. Protiv Puljana svakako bi trebao podići razinu svoje igre. Dinamo s pravim Petkovićem je mnogo konkretniji.

Minuta šutnje za Ćiru

Kao i sve ostale utakmice ovog kola u Maksimiru će ogled Dinama i Istre 1961 početi minutom šutnje i sjećanjem na velikog Ćiru Blaževića. Trener Modrih Ante Čačić je jučer ovako govorio o Ćiri.

- Nikad više neće biti čovjeka poput našega Ćire Blaževića, tako osebujnog, posebnog... Naravno da će njegov odlazak ostaviti veliku prazninu u hrvatskom nogometu. Velika mu hvala na svemu što je učinio za hrvatski sport, za hrvatski nogomet, hvala mu za sve one trenutke koje smo proveli zajedno... Nikad neću zaboraviti onu utakmicu protiv sarajevskog Željezničara 1982. godine kad smo osvojili naslov prvaka kao niti brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. To su Ćirini veliki rezultati. Cijeli je njegov život poseban, bio je omiljen, svaki kontakt s njim bio je poseban događaj - kazao je Čačić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 13:21