GORAN SEBELIC Cropix
ROBERT MATTEONI ZA SN

Finiš je na Drosini bio dramatičan, a oko (ne)dosuđenog jedanaesterca još će se dugo pričati

Mahmoud je škaricama pokušao odbiti loptu iz šesnaesterca i došlo je do kontakta s gostujućim igračem
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. svibanj 2023. 15:16

U vrlo ugodnom ambijentu Drosine, subotnja večer za Zeleno-žute nudila je poseban program. Suparnik koji se bori za ostanak i ne bi se smio zatvoriti u defanzivni blok, rezultat iz popodnevne utakmice (Hajduk-Osijek 3:0) koji revitalizira šanse za Europu, dakle maksimalna motivacija uz podršku svojih navijača.
Gonzalo Garcia izveo je postavu koja se očekivala i u prvu postavu je stavio i Bakrara i Ercega. Iz postave u Rijeci na klupu je preselio Lisica. Gosti iz Gorice u nešto osvježenijoj formaciji u odnosu na najave. Bilo je prilično rano jasno da će utakmica biti u inicijativi domaće momčadi.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Gorica je pazila prije svega da zatvori sve prilaze svom golu, uz ideju brzih kontranapada. Prvi zadatak im je dobro funkcionirao, jer Istra nije baš stvarala neke izrazite prilike, no ni gosti nisu bili opasni u protunapadu. Uglavnom, posjed je bio na strani domaćih, (72-38), statistika šutova, kornera također, ali Gorica nije imala nekih osobitih problema u obrani.

Igra baš i nije bila zanimljiva, sve dok se u 33. minuti nije dogodio VAR. Nakon šuta Mlinara Tomečak je odbio loptu, a sudac Bebek dosudio je korner nakon njegova priznanja. No, onda ga je pozvao VAR sudac Jović da pogleda akciju, jer je Tomečak odbio loptu rukom. Ona je išla u okvir gola i, nakon što je vidio snimku, Bebek je pokazao na bijelu točku. Loptu je uzeo Ante Erceg, koji je zapucao prvi jedanaesterac ove sezone, ali je ovaj put bio vrlo siguran. Pogodak za vodstvo razgalio je navijače, koji su maksimalno podržavali Zeleno-žute. Imali su i gosti svoju tradicionalnu grupu navijača na zapadnoj tribini...

image
GORAN SEBELIC Cropix

Na odmoru je Željko Sopić odlučio odmah ubaciti tri svježa igrača. Taj se potez pokazao pogođenim jer je Gorica podigla ritam igre, hrabrije je krenula prema golu Majkića. To je doduše ostavljalo prostora u obrani napadačima Istre Bakraru i Ercegu, što su oni u nekoliko navrata mogli i te kako iskoristiti za povećanje vodsva. Doduše to prije svega vijedi za Bakrara, koji je u dva navrata mogao dodati svojim usamljenim igračima (Erceg, Kadušić), ali je odlučio sam završiti akciju i pogriješio!

Mnogi su se na tribinama hvatali za glavu jer je Gorica bivala sve opasnija. Kada se promaše takve prilike onda se obično događa kazna na drugoj strani. Gorica je imala već u prvih dvadesetak minuta drugog dijela 3-4 izvanredne prilike, prije svega dominacijom u zraku. Majkić je u nekoliko navrata spašavao gol Istre i čuvao vodstvo, ali je očito bilo da je Istra s novim taktičkim odnosima u drugom dijelu imala ozbiljnih defanzivnih problema.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Garcia je ubrzo počeo mijenjati, činilo se da će Istra dobro iskoristiti nastavak igre, no gosti su imali svoje šanse. I to niz prilika, pogotovo nakon ubačaja sa strane. Najjača strana njihove igre bila je upravo takvo ubacivanje gdje su u skoku bili iznimno opasni. Vidjelo se da u domaćoj momčadi raste pritisak zbog rezultata i uloga.

Gosti su napali svim silama, u nadoknadi je na kornere došao i golman Radošević. Istra se branila svim snagama. Garcia je ubacio Majstorovića zbog skoka, postavio momčad s 3 stopera i očito su svi samo htjeli obraniti minimalno vodstvo.

Dramatičan je finiš bio kao i prije dva mjeseca u Gorici, kada su domaćini preokrenuli vodstvo Istre i uzeli velika tri boda. Kad se činilo da je kraj, sudac je pet minuta dodatno produžio za još dvije, očito zbog nekih ubačenih lopti s tribine. Onda je Mahmoud napravio veliku glupost. Pokušao je škaricama odbiti loptu iz šesnaesterca i došlo je do kontakta s gostujućim igračem.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Bebek je pokazao na bijelu točku. VAR ga je pozvao da pogleda, očito zbog nekog razloga koji se s tribine nije odmah razumio. Kad je Bebek pogledao VAR, odlučio je da kaznenog udarca nema, ali je dosudio indirektan udarac za Goricu!?

Šutirao je u desetoj minuti nadoknade Pršir, ali je nakon akcije lopta odbijena i šut sa 16 metara završio na prečki!? Kakva drama, gotovo kao u Gorici. Na kraju pobjeda Istre.

U svakom slučaju i nakon ove utakmice, zbog događanja oko (ne)dosuđenog jedanaesterca bit će repova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 04:44