Marešić u dvoboju s Beljom

 Marko Mrkonjić/Cropix
ČEKA POZIV IZBORNIKA

Francusku zamijenio HNL-om: ‘Vratio sam se u život, svatko svakog može dobiti, samo je Dinamo iznad svih‘

Stoper Istre 1961 odlično je odigrao u pobjedi njegove ekipe protiv Osijeka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. veljača 2023. 12:20

Prije tri i pol godine Stade Reims platio je Sturmu iz Graza tri milijuna eura da bi odveo tada 19-godišnjeg mladog reprezentativca Austrije u Francusku. Bio je u velikom uzletu Dario Marešić, rođen u Grazu, u obitelji hrvatskog porijekla, a koji je do tada imao četrdesetak nastupa za mlade austrijske selekcije. Za U21 - 21 nastup... Nažalost po Marešića, suočavanje s bitno snažnijom konkurencijom u francuskoj ligi išlo je teško. Zato su ga posudili nakon dvije sezone s desetak nastupa u LASK Linz gdje je skupio 16 nastupa u ne osobito uspješnom drilu. Kada se pojavila Istra 1961, Marešić nije puno razmišljao...

- I dobro da sam došao! Pula i Istra 1961 vratili su me u nogometni život. Nakon tri sive godine napokon hvatam kontinuitet igranja, forme i zaista uživam. Super mi je u Istri, mogu se fokusirati samo na nogomet, trenirati i vratiti svoje standarde. S 23 godine još je toliko prilika ispred mene. Bilo je svega u tom ranijem periodu, vjerojatno sam i ja doprinio slabijem učinku, ali sve sada to brišem. Koncentriran sam na Istru 1961 i svaku sljedeću utakmicu, i guštam u odličnoj atmosferu u klubu, oko njega, s navijačima i u prekrasnom gradu...

Gotovo u dahu kazao nam je to Marešić u nedjeljno prijepodne koje je iskoristio za punjenje baterija.

- Šef nam je dao slobodan dan nakon vrlo teške i iscrpljujuće borbe s Osijekom. Kako mi djevojka ovaj put nije došla iz Austrije, potpuno sam se posvetio mojem labradoru, koji mi vjerno uvijek pravi društvo.

Dan poslije pobjede je vjerojatno naj dan?

- Uh, bilo je teško. Oni su vrlo čvrst i težak suparnik, a još nam je otežavao igru teren. I njima je, stoji to, ali naš stil igre, s kontrolom lopte, pasovima, akcijama, baš potrebuje dobar travnjak. No, i zbog toga naša momčad zaslužuje sve komplimente jer smo pobijedili velikog suparnika, mogu reći zasluženo.

Hajduk, Dinamo, Osijek, tri vodeća na tablici su za vama?

- Teške utakmice, ali u HNL-u su svi protivnici vrlo nezgodni. U svakoj utakmici može rezultat ići na svaku stranu. Dinamo nas je nadigrao i pokazao snagu, oni su iznad svih, vidi se da imaju moć i kvalitetu kadra koji je igrao Ligu prvaka.

image
Ronald Goršić/Cropix

Istra je četvrta, vjerojatno znate onu mantru o “rezervaciji devete pozicije za Puljane”?

- Znam za prijašnje sezone, ali ovo je potpuno drugačija priča. Mi igramo dobro, radimo na treningu maksimalno kvalitetno. Treninzi su super i uopće me ne čudi da smo tehnički odlični i fizički spremni, odnosno da nakon 22 kola držimo četvrtu, a ne poziciju pri dnu. Zaslužili smo baš svaki bod koji smo osvojili, moglo se i još neke koji su izmakli...

Kad ste postigli gol za pobjedu protiv Varaždina, u posljednjim trenucima, a veselili se nakon potvrde VAR-a, imali ste reakciju koju su neki protumačili kao vaše nezadovoljstvo što niste bili u prvoj postavi?

- Ma ne, ni slučajno. Tko je igrao nogomet, zna da su to emotivna pražnjenja u posebnom trenutku, kada iz tebe izađe sva tenzija i frustracija utakmice. Svaki igrač želi stalno igrati. S trenerom Garcijom imam odličan odnos. Radi se o sjajnom stručnjaku, koji je nas je izvrsno spremio, a taktički je posebno dobar. Mislim da rezultati i igre to jasno pokazuju.

Perković je napredovao u Dinamo, vi ste sada u prvom planu kao što ste bili do one nesretne epizode s infekcijom?

- Očekujem da ću biti u kontinuitetu igre i forme, a to moram zaslužiti svaki trening i utakmicu. Dat ću sve od sebe jer sam potpuno fit. Trbušna viroza me zbilja vratila unatrag. Izgubio sam 6-7 kilograma, bio sam iscrpljen, nisam mogao ni jesti ni piti. Taj mjesec pauze me slomio ali od početka priprema sam maksimalno O.K.

image
Marko Mrkonjić/Cropix

Protiv Osijeka ste bili ponajbolji, možda najbolja partija u Puli?

- Zadovoljan sam, ali uvijek se može bolje. S Galileom se odlično slažem. Drago mi je da smo sačuvali mrežu još jednom, a to je zasluga cijele momčadi, ne samo obrane. Ova Istra je dobra i zdrava priča jer ima izvanrednu kemiju. Nisam odavno vidio ovako homogenu grupu, doslovno svi funkcioniramo kao jedan, na terenu i izvan njega, tko igra više ili manje. To je temelj ovog iskoraka, uz kvalitetu igrača i trenera, ta klapa, bez ikakvih klanova i kružoka. Da nije tako, ne bismo mogli biti tu gdje trenutno jesmo.

Navijači su prezadovoljni, vidi se da vas jako cijene. Što dalje?

- Treba živjeti dan po dan, trening po trening, utakmicu po utakmicu i davati maksimum. Do ljeta je dosta vremena, a osobno gledam samo kako ćemo trenirati dobro u tjednu i pružiti što više možemo u Šibeniku. Sve ostalo je sada nevažno.

Naposljetku, doznajemo da vas izbornik BiH reprezentacije “prati”?

- Kao što sam vam već kazao, nitko me nije kontaktirao niti znam išta o tome. Kad bi se dogodilo onda mogu nešto komentirati, ovako nema smisla - zaključio je Marešić.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što je Ivan Leko želio poručiti s izjavom kako nije u Hajduk došao kako bi trenirao juniore? U kakvom stanju splitski klub dočekuje najveći hrvatski derbi protiv Dinama? Je li se u redovima Modrih jedan igrač napokon stabilizirao? Kako je Istra 1961 došla do četvrtog mjesta u prvenstvu i je li to dokaz kako je projekt s Alavesom uspio? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. lipanj 2024 19:27