GORAN SEBELIC Cropix
TEŠKA SITUACIJA

Gledali prema Europi, a onda je uslijedio krah: ‘Preuzimam dio odgovornosti, ja sam dovodio igrače i trenere‘

‘Živim s time stalno i osobno mi je sada jako teško što nam se događa. Pogotovo što se osjećam odgovornim‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. listopad 2023. 06:57

Tako malo treba od sreće do kraha, i obratno. Istra 1961 je do svibnja bila na sedmom nebu, blizu Europe, svi su tonovi oko Drosine bili ružičasti. Svima u javnom diskursu. Onda se dogodio početak nove sezone i sve je krenulo u krivom pravcu, smjena trenera Mislava Karoglana, dolazak novog, Davida Catale, dobra igra i bod u Koprivnici, ali i neuvjerljivost protiv Rudeša (0:0).

Kad je Lisica pogodio gol Lučića na Poljudu i osigurao velika tri boda kao zalog optimizmu, činilo se da je to taj prijelomni dio sezone za Zeleno-žute. No, tri kola kasnije, odnosno tri poraza poslije, stvar je na početku. U oblaku negative koji, većim dijelom lebdi nad Drosinom, a za kojeg se činilo kroz protekle dvije sezone da je odagnan.

Poklopiti se ušima

Nakon što je trener David Catala otvoreno kazao da preuzima odgovornost kao prvi čovjek svlačionice za ružan poraz od Lokomotive, dan poslije je o tome otvoreno porazgovarao s igračima, te posebno s najiskusnijima. Detalje ne znamo, ali smo pitali sportskog direktora Sašu Bjelanovića, koji je temeljem stručne hijerarhije prvi po redu odgovornosti, što se događa.

image
GORAN SEBELIC Cropix

- Prije svega treba reći da je ovo izdanje protiv Lokomotive doista bilo grozno. Toliko smo slabo izgledali nakon što smo primili prvi gol da to ne može biti realna slika vrijednosti te momčadi. Kad izgubiš 0:4 kod kuće onda jedino što trebaš to je poklopiti se ušima, zapeti kroz rad da se što prije pokuša promijeniti ovaj negativan trend. Mi smo izgubili tri utakmice zaredom, ali protiv Varaždina i Gorice, moramo biti objektivni, igrali smo u najmanju ruku al pari sa suparnicima, i bili i bolji. Izgubili smo i zbog nekih drugih situacija koje se ne tiču taktike, selekcije i slično. No, nakon ovog s Lokomotivom, što mi je neobjašnjivo, moramo se temeljito preispitati svi u klubu, od mene kao sportskog direktora, preko stručnog stožera do igrača.

Krenimo od vas. Prošle sezone bili ste slavljen i hvaljen u Puli, kad se osvojilo peto mjesto i bili na korak od Europe. Na stranu što je Istra zakinuta u toj utrci i laje dok karavane prolaze, djelovalo je sve super. Što se dogodilo dalje, recimo od odlaska očito neprežaljenog Garcije?
- Ha, dogodilo se da je Garcia odlučio otići. Imao je ugovor, ali on sebe više nije vidio u Puli. Teška smo srca to prihvatili, a pokazatelj je i to što smo nakon promjene Karoglana opet okrenuli njegov broj i s više strana ga nagovarali da se vrati. No, on je ostao stava da je njegova misija u Puli završila.

Šire se neke teze da ste bili u nekakvom sporu pa je otišao?
- To se ne zaslužuje ni komentirati. Uostalom, rekoh vam prije da smo ga opet zvali...

Karoglan je (pre)kratko trajao. Kakva vam je bila vizija njegovim angažiranjem?
- Danas je to možda deplasirano kazati. Karoglan je mlad i trener sa značajnim stručnim potencijalom. Željeli smo nastaviti u smislu ideje igre i pristupa kao prethodnog trenera. Nažalost, stvari su rano krenule krivo, osjetilo se da momčad i trener nisu kliknuli. Imali smo izbor forsirati stvar dalje ili realno procijeniti da se stvari ne poklapaju kako bi trebale te odmah to promijeniti.

Traženje rješenja

David Catala je bio kandidat i ljetos?
- Da, o njemu smo imali vrlo pozitivne preporuke, hvalio ga je i Garcia. U prvom odabiru mislilo se da će biti lakši novi ciklus započeti s domaćim trenerom koji poznaje HNL. No, onda smo ga pozvali nakon Karoglana. Došao je kao trener koji ima sličnu metodiku rada i pristupa kako je većini igrača koji su bili pod Garcijom očito odgovaralo. Catala je veliki profesionalac, puno radi, temeljit je. Treninzi su zbilja zanimljivi, raznovrsni. Nažalost neke stvari ne idu kako smo svi zajedno htjeli i očekivali. Ova tri uzastopna poraza, s vrhuncem protiv Lokomotive, ukazuju jasno da nešto nije u redu. Morat ćemo se brzo preispitati u tom kontekstu i pronaći odgovore ovom nejasnom padu u posljednjoj utakmici. Momčad si ne može dopustiti da tako nestane s terena nakon prvog primljenog gola.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Jeste li razgovarali s trenerom Catalom?
- Jesmo, kao što je on s igračima. Svi tražimo uzroke problema i rješenje istih.

U nedjelju je Dinamo u Maksimiru, koji “mora” pobijediti nakon poraza u Splitu. Nakon toga je reprezentativna pauza.

Pretpostavljamo da do pauze neće biti drastičnih rezova i prelamanja preko koljena teških odluka?
- Gledajte, svi smo mi odgovorni za ovu situaciju. Ja sam prvi odgovoran za ono što se događa s momčadi i rezultatima. Bio sam i lani kad sam došao i osvojilo se peto mjesto, tako sam i sada kada smo u ovako slabom stanju. Trenere sam ja predlagao i Uprava je to prihvaćala. Selekciju igrača sam ja vodio i klub je, odnosno vlasnici kluba su dali važan doprinos da se ostvari njihov dolazak u Pulu. Vlasnici kluba ulažu i u kamp, pokazuju da žele iskorake i to je proces koji je prošlosezonskim dobrim igrama i rezultatima uhvatio pravi zamah. Nažalost, ovo je sada veliki korak natrag i vlasnici imaju potpuno pravo da preispituju što je svatko od nas koji sudjeluje u tom procesu napravio krivo i dobro. Preuzimam svoj dio odgovornosti i vidjet ćemo u bližem razdoblju što i kako dalje.

Igrači ne mogu sebe izuzeti, koliko god je točno da je Catala stalnim rotacijama bitno poremetio strukturu momčadi, hijerarhiju i logičnu igru. Izuzmemo li moćnog Bakrara, dojam je da Istri najviše nedostaje igrač tipa Caseres.

No, ostali su svi drugi važni igrači i dodatno je proširen kadar. Teško je razumjeti takve razlike u učinku, što vidimo primjerice po Petrusenku?
- Razgovarali smo s trenerom o svemu tome. Što se tiče igrača ostajem uvjerenja da je momčad dovoljno konkurentna za borbu ispod prve četiri pozicije, odnosno da je kvalitetnija u odnosu na igre i rezultate koje ostvaruje. No, naravno da se oni ne mogu izuzeti od odgovornosti kad se dogode posrnuća kakav je ovaj s Lokomotivom, ili onaj na Rujevici. Ponavljam, moramo se svi preispitati i resetirati, a odgovornost kreće od mene prvog - zaključio je Bjelanović.

Vlasnici izdvajaju velika sredstva i normalno da postavljaju pitanja

Nogomet živi u okviru stalnih mijena rezultata, uspješnosti, raspoloženja, pogođenih ili promašenih akvizicija, stručnih era i slično. Kako gledate na kadar i učinke iz ovog nelagodnog kuta i trenutka?

- Ha, znamo kako to ide. Ljude zanima rezultat i dobra igra, i to je normalno. Mi koji radimo moramo donositi odluke koje će ići u tom smislu. Nema garancija, nego je uvijek moguće da stvari koje su li-la odu u krivi smjer zbog neke pogrešne taktičke odluke, igračkog propusta pred svojim ili protivničkim golom, sudačke odluke i slično. Tako je i za sportskog direktora. Kad sve ide dobro, onda je dobro posložen kadar. Kada ne ide, onda su promašaji. To je zakon nogometa i tko misli da će biti drugačije u zabludi je. Živim s time stalno i osobno mi je sada jako teško što nam se događa. Pogotovo što se osjećam odgovornim. Istovremeno nemam pravo posustati ili donositi odluke samo radi odluke, vodeći se negativnim trenutkom. Ponavljam, vlasnici imaju pravo postavljati pitanja, oni izdvajaju nemala sredstva za ovaj projekt, te slijedom toga donositi odluke koje oni smatraju da su ispravne.

Osjećate li manjak povjerenja, nakon što su vam proljetos produžili samoinicijativno ugovor?

- Ne, zapravo osjetim respekt i temeljem onog što smo učinili prošle sezone, ali i logično preispitivanje i traženje odgovora što se to događa. I to je red, kao što mi pitamo trenera, a on sebe zajedno s igračima preispituje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 22:33