Advan Kadušič i Luka Stojković u duelu

 DAMIR KRAJAC Cropix
ISTRA 1961

Gorčina u Puli: Je li doista u pitanju tek obično cviljenje provincijskog kluba?

Kod nas se razlikuje po pitanju kazni i glasnoća i mjesto gdje grune jedna petarda
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. studeni 2022. 10:25

Protiv Varaždina je protiv Istre dosuđen kazneni udarac koji, ustvrdila je Sudačka komisija, nije postojao. Zato su nagrađeni s minus dva boda na računu. Protiv Lokomotive je protiv Istre dosuđen kazneni udarac kojeg sudac Kulušić, udaljen 4-5 metara od “incidenta”, uživo nije smatrao prekršajem.

No, VAR protagonist Ivan Bebek pozvao ga je da pogleda snimku jer po njemu (ekranu) je valjda bila “jasna i očigledna pogreška” suca. Intenzitet kontakta glavama valjda se jasno mjeri na virtualnoj platformi. Nakon brzih 3,40 minute Kulušić je valjda spoznao “jasnu i očiglednu pogrešku” i rezolutno pokazao na bijelu točku. U skoku igrača, koji se onda nehotično sudare glavama na rubu kaznenog prostora, to je zbilja jasno i očigledno kazneni udarac. Gotovo svaku utakmicu te prekršaje suci sankcioniraju penalom. I ova odluka zapravo pohvalno slijedi načelo šefa sudaca Brune Marića kako se ne želi suditi tzv. lake jedanaesterce.

Istra je došla do dojmljivog ovojesenskog dosega. Oni, naime, nisu dobili niti jedan kazneni udarac u 16 HNL utakmica, dva kup-susreta i tri prijateljske utakmice. Niti jedan sporan skok i sudar glavama u napadu nije tretiran. Niti jedna ruka nije tretirana. To što nije bilo tretiranja spornih duela, to je zato što Istra vjerojatno ne ulazi u duele unutar suparničkih kaznenih prostora. Prezeleni su za tu igru i Garcia neće da gube vrijeme unutar šesnaest. Navodno svi moraju odmah nazad jer tako mogu imati veći posjed od suparnika...

- Bio je to redikulozan jedanaesterac - tiho će prozboriti Gonzalo Garcia u TV izjavi nakon utakmice, pazeći da se skoro ne čuje jer ako je imalo glasniji, mogao bi dobiti, budući da je trener malog a problematičnog kluba, oko 100 tisuća kuna kazne. Kod nas se razlikuje po pitanju kazni i glasnoća i mjesto gdje grune jedna petarda, a kamoli tako teška izjava. Istra je sretna jer utakmica tada (Gorica) nije prekinuta. Kažu eksperti, da je vratar Gorice Banić ostao ležati, a ne što se ustao i obranio cijelu utakmicu, bilo bi 0:3 b.b. Da ne bude tog rizika drakonskih kazni, treba 40-50 baklji, petardi, par topovskih udaraca, prekida jer jedini prekid u povijesti HR-nogometa dogodio se u Puli zbog četiri baklje. Drosina je valjda zato jedan od ozloglašenijih stadiona u Hrvatskoj jer stalno su neki incidenti. Čak dopuštaju da suci loptama u tunelu gađaju njihove igrače. Takvog ponašanja nema nigdje i zato ih treba preventivnim treniranjem strogoće dovesti u HNL red. Primjerice, čim izgube utakmicu, odmah im šalju iste suce da utvrde gradivo.

I još se sprda...

Možda je u pitanju samo cviljenje provincijskog kluba? Ne vjerujte, nisu oni, naime, baš naivci. Ovi Baski, štedljiviji i od Škota, pogotovo. Četiri sezone su poslušno deveti, pristojno prihvaćaju sve što ih HNS traži i(li) nametne. Valjda misle nešto ušićariti. I jesu. Više na Drosini treniraju i igraju juniorske, ženske i ine reprezentacije nego Istra. Ljude to više zanima u Puli, pogotovo otkako se sada dogodilo da HDZ kao protagonist participira u gradskoj vlasti. Prvi puta od 1992. I pomislili valjda ovi u Istri i Baskiji da sada mogu jer su se digli do šeste pozicije i prvi puta od 1992. pobijedili u Rijeci, pa potiho razmišljaju da probaju prvi puta do Europe i to na Rijekino mjesto. Tipična istarska arogancija, a nisu ni ovi Baski daleko...

Prošle sezone je Istra bila najbrutalnija momčad lige, a Garcia, mediji i ostali filozofiraju o nekakvoj kombinatorici, a još trenera hvale da mu momčad fino veže. I još se sprda čovjek, kao i kritičari analitičari, da nema više bodova jer im fali agresivnosti. Strašno. Kao i njegov klub, koji je, zamislite arogancije, tražio opciju odgode utakmice jer je 18-20 igrača u tjednu s četiri treninga čak njih tri i pol provelo sprintajući s terena u dva WC-a kampa u Balama. I to više dionica jer im je curila materija crijevne zaraze. Nije bilo dovoljno uvjerljivog “papira” doktora da se dobije odgoda. Vjerojatno je sva papirologija nestala u baljanskim toaletima. Mogli su reći da je dokumentacija na mejlu i stiže. No, nisu jer imaju dobru liniju s HNS-om. I vrhunac bahatluka, kada su odbili Dinamu odgoditi utakmicu, pa onda još i poziv da se igra u Zagrebu, a ne prema rasporedu u Puli. Grintali su u Istri da je odgoda kontra njih, a koliko su u krivu vidi se i po tome da je Dinamo odgodio i utakmicu s trećeligašem Splitom u Kupu. Nakon što su ispali iz Europe i otežan im je ritam igranja.

I sada se bune zbog evidentnog penala u Kranjčevićevoj. Nek’ se pokriju ušima i uživaju u sredini tablice. Dok mogu.

Linker
26. travanj 2024 01:03