Mauro Perković

 Damir Krajač/Cropix
USKORO OBJAVA

Gotovo je, Dinamo doveo novog braniča! Za velikog talenta Modri će platiti oko dva milijuna eura

Simbolika je htjela da je 19-godišnjak upravo u utakmici s Dinamom proglašen najboljim igračem
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. veljača 2023. 15:11

Gotovo je, Mauro Perković postaje igrač Dinama! Između dva kluba vodi se službena prepiska, odnosno, kompletiranje dokumentacije i precizno definiranje uvjeta pod kojima će se Istra 1961 odreći ugovora s Perkovićem u korist lidera HNL-a.

-Trenutno nisam u mogućnosti zbog vremena i obveza davati izjave i intervjue, pa molim za razumijevanje - odgovorio nam je Perković nakon odrađenog treninga sa Zeleno-žutima.

Kako je i sportski direktor Saša Bjelanović bio nedostupan, odnosno, zauzet, bilo je odveć jasno da se u inače mirnom danu utorka nešto važno događa. Ključni pokazatelj da je sve dogovoreno upravo je tišina s Drosine jer na naše upite nije bilo demantija, nego samo "ne možemo sad pričati". Prijelazni rok se formalno zaključuje u srijedu prije ponoći, stoga je lako zaključiti da se protokol transfera mora brzo rješavati...

U petak je na Maksimiru tako Perković odigrao posljednju utakmicu za Istru 1961. Slučaj je htio da se oproštajni nastup dogodi protiv novog mu kluba. Simbolika je i to da su navijači Istre 1961 glasali za Perkovića kao najborbenijeg igrača Garcijine momčadi u porazu od Modrih, što je na lijepi način zaokružilo njegovu pulsku priču, uz okruglu brojku od 50 nastupa.

Čačić je inzistirao

Mauro Perković nakon skoro 11 godina provedenih u svim kategorijama kluba, od kojih su posljednje dvije bile seniorske, ide zasluženo na višu razinu nogometa i ambicije. Zapravo, ide na najvišu razinu HR nogometa, a kao član Dinama, kroz europske izazove, imat će dodatne opcije velikih iskoraka. Naravno, tek se treba pokazati u jakoj konkurenciji Modrih, prilagoditi na ipak drugačije kriterije i izboriti pozicije. No, inzistiranje Ante Čačića da Perković odmah krene za Zagreb daje naslutiti da o njemu i tehničko-taktičkom mu potencijalu ima visoko mišljenje.

image
VLADO KOS/Cropix

Perković je sa 17 godina debitirao u Prvoj HNL i ovo mu je već treća sezona na toj razini, što za momka od 19 godina (22. ožujka navršit će 20 godina) predstavlja već značajno iskustvo. U Istri je postao standardan u jesenjem dijelu sezone 2021./22. i uz posebnu "školu" kod Gonzala Garcije, taktičku, ali i po pitanju pristupa, ušao je period stalnog napredovanja.

Ove sezone je u prva dva kola bio izvan postave, dijelom i zato što su ga, kako je sam priznao, omele sve te priče o transferima (Šahtar, Italija...), no Garcijina terapija je ubrzo dala ploda. U trećem kolu se vratio u prvu postavu i od tada je igrao sve minute prvenstva, osim s Goricom, kad je izostao zbog tri žuta kartona. Perkovićev doprinos je bio važan u ovoj sezoni kada Istra ima, uz Dinamo (gol manje), najbolju obranu lige.

Dobro čitanje igre i pozicioniranje

Nije nevažno i to da je ovaj U-21 reprezentativac imao iskustva igranja u stoperskom paru s Josipom Šutalom kad je potonji bio na posudbi u Istri. Inače, Perković (185 cm) ima značajni plus jer je ljevak, a osim kao lijevi stoper, u tri ili četiri braniča posljednje linije, korektno se snalazio i na poziciji lijevog beka. Vrline su mu dobro čitanje igre i posljedično pozicioniranje, solidna tehnika i kvalitetna dijagonala, navika igranja u Garcijinom niskom otvaranju igre, što znači da je mirniji u pasu i spreman odgovoriti visokom presingu suparnika. Solidan je i u duelu, ali kao i u skok-igri ima tu još prostora za napredak. S obzirom na to da se radi o igraču od nepunih 20 godina, jasno je da je još u sazrijevanju. Dinamove zbilje će taj proces ubrzati i podignuti na više razine...

image
Joško Ponoš/Cropix

Istra 1961 je očito izvukla maksimum od onog što spada u realnu sferu transfera mladog obrambenog igrača u domaćim okvirima. Perković je, logično, bio za transfer, jer kad Dinamo zove teško je ostati miran kao prije tog poziva. U Istri, gdje Saša Bjelanović vodi glavnu kadrovsku riječ, bili su očito svjesni toga. I teško je sada lamentirati bi li jednom sutra iz inozemstva došla financijski bolja ponuda, pa ući u određeni rizik i odbiti Dinamove konkretne milijune. Istra je ovim transferom, koji ovog trenutka, doduše, još nije formalno potvrđen, pokazala da raste kao klub. To je osobito važan pokazatelj i vlasnicima iz Baskonije-Alaves, koji onima iz skupštine baskijskog kluba, a koji su isticali dubioze u kontekstu kupovine Istre 1961 (2018.), sada jasno mogu podastrijeti argumente dugoročno isplative investicije. U relativnom kratkom periodu Istra je prodala više igrača (kadet Žiković u Red Bull Salzburg, Perković u Dinamo, Mišković u Banik, Perera u Botev...), doprinijela značajnom rastu vrijednosti nekih posuđenih aktera (Hara, J. Šutalo...) i njihovim transferima (Beljo u Augsburg, Mierez u Osijek...).

Olakšanje za nova ulaganja

Činjenica jest da su dva produkta omladinske škole donijela najviše iznosa potvrđuje i ispravnost politike, a i vrijednosti ulaganja u omladinsku školu Istre. Ona je već koju godinu jedna od uspješnijih u HNL-u i po broju mladih reprezentativaca, te privlačenju igrača iz jačih klubova Hrvatske i inozemstva. Što je donedavno bilo nezamislivo...

Odlazak Perkovića, koji će financijski potvrditi da je Istra već podosta blizu praga samoodrživosti, te olakšati dodatna ulaganja (kamp, omladinska škola), nije uhvatio nespremnog Sašu Bjelanovića. On je, zapravo, već složio 80-90% kadra za novu sezonu, vezao ih ugovorima, a za stoperske pozicije sada ima, uz Marešića i Galileu, bivšeg hajdukovca Bradarića (19) i moldavskog reprezentativca Iouva (20), koji je otkupljen od Venezije. Uz to, Istra je odmah produžila stipendijski ugovor Francu Corelliju (17), reprezentativcu U-17, koji je također vrlo talentiran stoper i u projekciji prve momčadi...

Oko postotka se nije pregovaralo

Zakopčani su do grla na Drosini kada se pita za epilog i pogotovo financijske omjere transfera Perković. Ono što se može nazrijeti to je da Dinamo nije želio pregovarati oko postotka iduće prodaje, nego da se glavnina tih pregovora na relaciji sportskih direktora Bjelanović - Čačić vodila oko visine odštete. U tom smislu, osluškujući odjeke prijašnjih upita iz Ukrajine i Italije, Istra 1961 je od Perkovićeva transfera računala na oko 2 milijuna eura. U tom smislu vrlo je vjerojatno da je maksimirski klub pristao na te uvjete, uz fiksni startni iznos i realne bonuse. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:37