Marko Livaja

 JOSKO PONOS Cropix
VELIKI IZAZOV ZA PULJANE

‘Hajduk je agresivniji nego prije, s jakim presingom, a Livaja je nevjerojatan, ali nije jedini opasan‘

Trener pulskog nogometnog prvoligaša Gonzalo Garcia veliko je osvježenje u HNL-u
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. siječanj 2023. 17:53

Kad je dolazio u ljeto 2021. godine, ovdje je bio “no name”. Samo četiri godine prije Gonzalo Garcia bio je igrač s 15-godišnjom profesionalnom (prvoligaškom) karijerom u Španjolskoj, Nizozemskoj, Izraelu i Cipru. Potom je krenuo trenerskim putem i za manje od tri godine postigao je odličan rezultat osiguravši novaku u Eredivisie, Twenteu, ostanak u ligi s mladom i vrlo jeftinom momčadi. Prije toga je kao pomoćnik Marinu Pušiću sudjelovao u prvoligaškom povratku tog velikog kluba unutar Nizozemske. Garciju je kao mladog talenta Real Madrid doveo iz Compostele za 310 tisuća eura, što zorno govori o potencijalu. Teža ozljeda koljena je bitno utjecala na razvoj karijere, koju je ipak doveo do pristojnih međunarodnih razina.

U Puli, kako to priliči okruženje, dočekan je sa skepsom, čak i pojačanom kad je nakon par tjedana boravka na Drosini najavio...

- Želim da igramo protiv svakog suparnika s intencijom napadanja, a ne branjenja. U kratko vrijeme spoznao sam da će najvažnije biti mijenjati taj mentalitet. Kao da igrači imaju neki limitator kad se ide u goste, pogotovo jačim suparnicima. Nogomet trebamo igrati svejedno tko je na drugoj strani i na kojem se stadionu igra.

U sredini u kojoj je osim u Prelecovom mandatu ključna postavka bila “čvrsta obrana i kontre”, razumljivo je bilo shvaćanje kako je Garcijin pristup preoptimističan. No, kroz vrijeme stvari su se bitno promijenile i to baš u pravcu trenerove ideje...

image

Gonzalo Garcia

GORAN SEBELIC Cropix

Faktor stabilizacije

U prvoj sezoni, uz još nesređene odnose sportskog sektora Alavesa s filijalom u Puli, upravo je Garcia bio faktor stabilizacije. Na kraju je Istra ostala deveta, ali bila je to drugačija struktura ostanka nego prošlih godina. Istrin je put, naime, napokon djelovao obećavajući. U 36 utakmica bilo je 17 pozitivnih (7 pobjeda i 10 remija) i 19 negativnih rezultata, za 30% osvojenih bodova, i prosjek gol-razlike 1,16:1,86. No, pozitivan trend pristupa igri, niz zapaženih utakmica i na gostovanjima kod Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka, kao i u negativnim ishodima, odavao je napredak. Kako momčadi, tako i igrača (slučaj Beljo najeklatantniji, ali i Perković, Lisica, Hujber...), ali nadasve u mentalitetu. Istra je igrala nogomet, protiv svakog se nadigravala i hrabro borila, a učinak je, naravno, ovisio i o snazi suparnika. No, sve što se najavljivalo kao pozitivno, samo je nastavilo iskorak u ovoj sezoni. Istra je u 17 kola na 41% osvojenih bodova, daje nešto manje golova (0,88), ali prima bitno manje (1,05). Puljane hvale svi konkurenti, a Garcia dobiva, napokon, dužan respekt za svoj rad i ponašanje, koje bi moglo svima poslužiti kao putokaz poštivanja suparnika, igre, sudaca i publike. Jedna od odlučnih stvari za nastavak procesa napredovanja Istre je svakako dolazak Saše Bjelanovića, koji je u suradnji s Garcijom bitno proradio na kadru i već učinio velike pomake. Prije svega u logici selekcije, koja je naposljetku oslobođena tereta direktiva iz Vitorije.

Je li zadovoljan i Garcia?

- Jesam, zbilja jesam. U pauzi smo napravili dobar posao, redizajnirali kadar kako je nalagala potreba. Način igre je iziskivao nadopune i tu je klub učinio dobre stvari. Doveli smo momke koji se ponašanjem i pristupom odmah mogu prilagoditi čvrstoj jezgri koju imamo u svlačionici, a na igračkom planu donose neke drugačije potencijale u odnosu na one koje smo imali. Veći dio momčadi je na okupu, tako je jednostavnije razvijati našu igru koju baziramo na kontroli tijekova, jasnim linijama kretanja, reposjedu, visokom presingu...

Dojam je da još trebate poboljšati efikasnost. Protiv SB-a ste propustili više šansi, zato su vam izmakla dva važna boda?

- Točno je da smo propustili dobre prigode, ali efikasnost je u nogometu jedan od težih izazova. Radimo na tome svakoga dana, potencijala imamo. Momčadska igra je ta koja će potom na površinu izbaciti pojedinca. Trebamo neko vrijeme da bismo dobili te pojedince, a to što stvaramo šanse je pokazatelj da igra dobro ide. Bitno smo osnažili obranu, solidno igramo do završne trećine, a sada nas suparnici tamo posebno paze u odnosu na prošlu godinu. To što nam se suparnici kao Šibenik, Gorica, Slaven Belupo zatvaraju na Drosini doživljavamo kao kompliment i rast statusa momčadi, ali svakako nam otežava razigravanje u završnici. Svima je teško kad se suparnik zatvori. Pa i Dinamu protiv Gorice...

image

Gonzalo Garcia

GORAN SEBELIC Cropix

Karakterni momci

Istina je i da tada suparnici vrlo rijetko ugroze vaš gol, koji je ostao sačuvan u osam utakmica u 17 kola?

- Napredovali smo jer radimo stalno, a ono što želim istaknuti to je visoka profesionalnost igrača. Vrlo naporno rade, slušaju, željni su učiti i napredovati, atmosfera je u svlačionici izvrsna jer su to i odlični karakterni momci. Zbilja sam zadovoljan jer nema onih koji žele biti posebniji, nego su svi, pa i oni koji ne igraju koliko bi htjeli, pozitivno podređeni interesu kolektiva. Ukoliko nastavimo tako, a nema razloga da bude suprotno, taj stav i pristup doprinosit će stalnom napredovanju.

Lekina energija

Koliko je kadar u plusu s novacima?

- Kako sam kazao, klub je uradio dobar posao u pauzi. Neki koji su manje igrali i logično žele više prostora otišli su u nove sredine. Došli su igrači koji imaju neke vrline koje su nam trebale. Abdallahi je povratnik i jako je važno da je svojom željom došao u Pulu, a to se na njegovom pozitivnom raspoloženju jasno vidi. Drugačiji je vezni od drugih, ima dug korak, može proći jedan na jedan, brzo iz defenzive stigne u ofenzivu i obratno. Jesenas smo imali manjak krilnih rješenja i to mi je dosta remetilo planove, neki igrači kao što su Kadušić i Boultam odrađivali su pozicije koje nisu njihove. Oni su to vrlo dobro odradili, ali je sada kudikamo lakše. Doveli smo Vuka, koji je također povratnik i pored vrlina koje ga krase dobro zna sredinu i ona njega. Vrlo je zanimljiv i Darwin Matheus, ima sjajnu tehniku, završni okomiti pas, hitar je i prodoran. Treba mu vremena da se malo iz američke stvarnosti prilagodi ovdašnjoj. Vratio nam se praktično kao novi igrač Mateo Lisica, osobito važan za naš stil igre. Tu je i iskusniji Josipović, drugačija “devetka” u odnosu na Ercega i Bakrara. Zna igrati, odložiti loptu na bok, primiti je leđima okrenut golu i sa suparnikom na vratu. Nije par mjeseci igrao, ali ćemo ga pripremiti brzo. Sve su to nove opcije pored onih koje smo imali, i sada je i meni lakše jer nemamo 10-11 startera, nego 16-17 igrača koji su praktično sposobni biti prvotimci. To će omogućiti više opcija u slaganju momčadi, ali i reakcijama tijekom igre.

image

Marko Livaja

JOSKO PONOS Cropix

Možete igrati i drugi sustav u odnosu na standardnih 4-3-3?

- To je bazni sistem, ali mi smo igrali i s 3-4-3, pa 4-2-3-1, uz lagano pomjeranje jednog-dva igrača. Sustav je važan, ali ipak je ključno kako momčad djeluje na terenu, ona se u razrađenoj igri lako pretvara iz jednog sistema u drugi, ovisno što se događa na utakmici. Ključno je da igrači budu natjecateljski nastrojeni, to jača fokus i pomaže lakše prilagodbama situaciji na terenu.

U nedjelju vam stiže drugi kandidat za naslov prvaka, Hajduk, s novim trenerom i novom filozofijom igre?

- Ponavljam se kad to kažem, ali je logično izreći da nam dolazi veliki klub, odlične momčadi, koja želi osvajati trofeje. Uvijek je teško protiv Hajduka, a sada će biti i teže jer se vidi da je novi trener donio neku drugu energiju i novine. Ovaj Hajduk je agresivniji, s jakim presingom, pomicane formacije prema naprijed sa željom da guše suparnika u začetku njihove akcije. Sviđa mi se ta energija koju trener nameće svojim izvrsnim igračima.

Livaja je konstanta efikasnosti (i) kontra “vaše” Istre?

- Nevjerojatan je! Misliš da ga nema i onda samo bljesne i odlučno utječe na rasplete. Dao nam je dosta golova, doduše, skoro pola iz jedanaesteraca, ali jasno je da je opasan. Pogotovo ako primi loptu u kaznenom prostoru, tada je frka. Moramo pronaći način da ga držimo što dalje od našeg šesnaesterca. No, nije samo Livaja opasan. Hajduk ima Krovinovića, koji mi se baš jako sviđa, dinamičnog Sahitija, vrlo agresivnog Kalika, kojeg pamtim još iz Gorice, Nikola Kalinić je igrao na top razinama nogometa, Awaziem je odličan stoper i opasan u prekidima.

image

Marko Livaja

JOSKO PONOS Cropix

Njega neće biti zbog kartona?

- O.K., ali govorim o kadru Hajduka općenito, koji je sada u našem fokusu. Konkurentni su Splićani, iako mislim da je Dinamo još uvijek u prednosti za naslov, zbog kvalitete kadra, pobjedničkog mentaliteta, bez obzira na odlazak sjajnog Oršića. Hajduk je više gladan. Ključno je da podigne razinu gostujućih rezultata na one iz domaćeg okvira. Ovo je teška liga i nije jednostavno ići u Varaždin, Šibenik, Koprivnicu uzeti bodove, ali to su važne utakmice kao i najveći derbiji.

Proaktivan stav

U nedjelju će Hajduk biti “poludomaćin”, s ogromnom podrškom navijača. Što može očekivati Istrin navijač, koji je vrlo pozitivan prema momčadi, vama i rezultatima u ovoj sezoni?

- Mi ćemo igrati do maksimuma, kao u svakoj utakmici, a onda ovisi o više faktora, među inim o suparniku, za što će to biti dovoljno. Mislim da je baš taj naš proaktivni stav razlog što su navijači stalno pozitivni, pa i onda kada nismo bili dobri i rezultatsku uspješni. Navijači najbolje osjećaju realnosti momčadi, njih se teško može prevariti, zato sam sretan što nas maksimalno podržavaju. To znači da smo na dobrom putu. Realno, mi napredujemo i jedan-dva rezultata, plus ili minus, ne mogu promijeniti taj trend. Moj optimizam općenito oko Istre je upravo ta kemija koja se stvorila u klubu, a koja se onda reflektira na okruženje. Igračima skidam kapu jer su karakterni, fajteri, profesionalni i užitak je s njima raditi. Imamo dobar spoj iskusnih i mladih, točno se zna kome je što raditi i taj pristup je bitno osnažio njihovo samopouzdanje. Eto, želja za ovu sezonu definirana je u tome da želimo osvojiti što više bodova, biti bolji nego lani, odnosno biti najbolji što možemo biti slijedom potencijala. Sve druge priče, obećanja, najave, sve su to samo fraze. Teren je istina i tamo je ključno dati svoj maksimum. Iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu...

Trebamo samo dalje ‘kopati‘

Sada već spadate u dugotrajnog trenera po HNL kriterijima. Kakve su vam ideje perspektive?

- Imam ugovor s Istrom i sve su moje misli vezane uz ovaj klub. Kad sam došao u Pulu, kazao sam da ovaj projekt doživljavam vrlo izazovnim i želim dati svoj doprinos. Logično je da neki trener u današnjem nogometu vrlo intenzivnih odnosa traje dvije-tri godine, a što je duže prisutan lakše će napraviti zamišljeno. Ugovorno sam vezan do 2024. godine, ali ako rezultati krenu loše, sve se može promijeniti. Moja je obitelj u Puli, supruga arhitektica radi od kuće, djeca nam idu u školu i vrtić, te su se sjajno udomaćili, uz sportske i glazbene aktivnosti. Baš uživamo. Zato se mogu koncentrirati na svakodnevni dril usmjeren tome da Istra bude svaki dan bolja nego dan prije, da svaki igrač napreduje. Klub je iskoračio, osjećam to u odnosu na prošlu sezonu, uhvatio se dobar ritam rasta. Trebamo samo dalje “kopati” i svi zajedno raditi na tome da Istra postane snažan klub na radost svojih navijača i okruženja. (rm)

Posjed lopte nikad neće biti izvan mode

Vi ste pobornik španjolske doktrine nogometa, kontrole lopte i igre, tehničke dominacije... Mundijal je diskreditirao snagu posjeda?

- Ne slažem se. Posjed lopte je način igre, a ne nešto samo sebi svrha. Ljudi se često odrede sukladno rezultatu, pa ako Barcelona s tika-takom dominira, onda svi ističu posjed. Ako Španjolska izgubi, onda se obezvrjeđuje posjed. Kontrola lopte omogućava i diktiranje ritma te tijekova utakmice, ali, ponavljam, to je način koji onda omogućuje da kroz igru dođeš do završnice. Taj alat nikad neće biti izvan mode, nego je samo pitanje koliko će biti uspješan u danom trenutku. Španjolska je ispala u Kataru, ali ne zato što je imala puno posjeda, nego zato što nije znala konkretizirati tu dominaciju. To ovisi i o kadru kojeg imaš. Ovo nije Španjolska za prvih pet mjesta, ona je još mlada i tek će sazrijeti. No, njena dominacija u posjedu je i produkt želje za pobjedom, napadanjem i igranjem, a ispada da su bolji oni koji su se odrekli igre i s bunkerom štite svoj gol. U Istri želim da kontroliramo igru koliko god možemo s posjedom, jer mi ga koristimo kao naš alat da napadnemo. Takva nam je potreba i zbog kadra kojeg imamo. Mislim da ljudi previše definiraju tu priču o posjedu samo temeljem krajnjeg rezultata u jednoj fazi. (rm)

TRENERSKE POSTAJE

ESBJERG (Danska)

- pomoćni trener od srpnja 2017. do lipnja 2018.

TWENTE (Nizozemska)

- pomoćni trener od srpnja 20118. do lipnja 2019.

TWENTE (Nizozemska)

- glavni trener od srpnja 2019. do lipnja 2020.

ISTRA 1961 (Hrvatska)

- glavni trener od srpnja 2021. s ugovorom

do ljeta 2024.

GONZALO GARCIA PROTIV HAJDUKA

6 odrađenih utakmica

0 upisanih pobjeda

2 ostvarena remija

4 pretrpljena poraza



POGLEDAJTE PRVU EPIZODU ‘VAR SOBE‘

Hoće li ‘dvorske borbe‘ ostaviti traga na igru Dinama? Ima li Ivan Leko momčad za napad na prvo mjesto? Zašto je Osijek ušao oslabljen u nastavak sezone? Tko će izboriti četvrto mjesto i europske nastupe? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u prvoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojem je gostovao Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:41