DAMIR KRAJAC Cropix
ZAHTJEVAN START

‘Hajduk je moj najdraži klub, ali sam ga tamo pobijedio dvaput u mjesec dana! Sad je apsolutni favorit‘

‘Nadam da će Biuk u Puli ipak igrati više nego u Maksimiru‘, poručio je Hajdukov velikan
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. srpanj 2022. 06:20

Hajduk prvenstvo otvara na Drosini, u nedjelju u Puli splitska momčad traži prve ligaške bodove u novoj sezoni. Odličan raspored, sugerirala bi statistika, jer u posljednjih deset ogleda na pulskom stadionu Bijeli su slavili čak sedam puta. Dva susreta su završena neriješenim ishodom, a tek jednom su hajdukovci poraženi. Taj poraz inicirao je smjenu trenera, prvu u mandatu Lukše Jakobušića.

Ni tjedan dana nije prošlo otkad je Jakobušić postao čelni čovjek uprave Bijelih, a već je promijenjen trener. Harija Vukasa zamijenio je Boro Primorac nakon što su hajdukovci tog posljednjeg dana listopada 2020. izgubili treću utakmicu zaredom. Godinu poslije isto se dogodilo i Jensu Gustafssonu, na identični datum je odradio zadnji dvoboj na klupi Hajduka porazom u Koprivnici.

Listopadske smjene nisu novost, a jednoj takvoj svjedočili smo i prije nepunih 12 godina, također nakon dvoboja s Istrom. Igralo se na Poljudu, Hajduk je eliminiran u Kupu, a Puljane je vodio trofejni hajdukovac, Zoran Vulić.

- U manje od mjesec dana s Istrom sam dvaput pobijedio Hajduk. Moj najdraži klub, u to nema sumnje, ali trenerski posao je dokazivanje u svakoj sredini gdje se u profesionalizmu zateknete - ispričao je Vulić.

image

Zoran Vulić

TOM DUBRAVEC Cropix

S Istrom je davno znao Vulić slaviti protiv Bijelih, ali i s Hajdukom pobjeđivati u Puli. U deset zadnjih ogleda jedna je i njegova pobjeda, ali na startu priče ipak smo se fokusirali na jedini poraz s obzirom na to da je raritet u nizu i pritom je označio prvu smjenu pod čelništvom aktualnog predsjednika.

I nije jedino neugodno iskustvo u mandatu Jakobušića u Puli jer i prošle sezone Hajduk je na Drosini ispustio dva važna boda u borbi za naslov. Početkom ožujka remizirali su s Istrom nakon prolaska u finale Kupa i tjedan dana uoči derbija s Dinamom: - Kažem vam, uvijek je Istra neugodna, bez obzira u kojem je sastavu - dodat će Vulić.

Nakon remija i poraza došao je red i na pobjede. Ishod koji se kod utakmica Hajduka u Puli tretira kao “običan dan u uredu”.

- Usporedbom pojedinačne kvalitete, u nedjelju bi trebali dobiti novu potvrdu izrečene teze. Hajduk je po imenima apsolutni favorit, tim više što je Istra promijenila, nadasve, pomladila momčad. Međutim, na Drosini je uvijek ogroman motiv kada dolazi Hajduk. To je prirodno, na koga će se “paliti” nogometaši Istre ako neće na Hajduk...

Početak je sezone, momčadi se još uigravaju, a pritom su i ljetne vrućine otežavajući faktor.

- Vrućina najmanje, više je problem nepoznavanje protivnika, odnosno, start sezone gdje su iznenađenja češće nego u sredini prvenstva.

Kakav ste Hajduk vidjeli u Superkupu s Dinamom?

- Jako kvalitetan u prvih 20 minuta, međutim, kada je Dinamo promijenio sustav, izašao iz 4-4-2, Hajduk se nije prilagodio. Posebno se to odnosi na trenutku kada je zamijenjen Drmić. Poslije njegova izlaska Dinamo je napunio sredinu, pritisnuo Hajduk, koji nije imao pravi odgovor. Pritom ne bih u prvoj utakmici sezone potezao pitanje je li Hajduk imao snage držati visoki ritam koji je prihvatio od početka susreta. Ne postoji takav alibi u prvoj utakmici sezone - kazao je Vulić uz dodatak:

- Bilo je tu za mene i upitnih poteza poput vađenja Biuka iz igre. Ne bih se složio s tim potezom jer držim da je Biuk bio u dobrom izdanju. Uvijek se zalažem za mlade igrače, jasno, primarno one koji zaslužuju da se uslijed njihove kvalitete istrpe oscilacije koje imaju u ranim igračkim godinama. Zato se nadam da će Biuk u Puli igrati više nego u Maksimiru prošle subote.

U konačnoj ocjeni, bodovi za Hajduk na Drosini ne bi trebali doći pod znak pitanja?

- Hajduk ima velike ambicije i logično je da ne smije na startu raditi pogreške. Za očekivati je da će se Istra povući, da će prepustiti posjed Hajduku i čekati kontranapade. Nema više Belje, najopasnijeg napadača Puljana, morat će u novoj sezoni drukčije graditi napadačku igru. Istra je u rekonstrukciji, Alaves je ispao u Segundu i odmah je manji “dotok kisika”. Manje je sredstava za kreiranje momčadi, a ne možete svake godine očekivati da ćete sa skromnim sredstvima imati jaku momčad. Zbog svega navedenog vjerujem da će Hajduk dominirati, da će se Istri prepustiti “mrvice” i nametnuti se pobjednički od prve minute na Drosini.

Je li Hajduk spreman za Europu tri tjedna prije starta kvalifikacija?

- Treba što prije osposobiti Nikolu Kalinića, on će biti jako važan za europske utakmice. Drugo je pitanje ždrijeba. Zašto kažem “pitanje ždrijeba”? Naime, kada pričamo o temi je li Hajduk spreman za Europu, moramo znati za koga se sprema.

Ždrijeb je u ponedjeljak, koga biste poželjeli Bijelima?

- Atraktivnog protivnika! Znam da mnogi žele što slabijeg, odnosno, neatraktivnog, ali rekao bih da je tu zamka. Rijeka igra sa švedskim Djurgardensom, koji nije veliko europsko ime, ali je momčad u natjecanju. Imaju formu, posloženu ekipu, drže natjecateljski ritam, dok se Rijeka tek formira. Bit će Rijeci teže nego da je dobila neku atraktivnu momčad, koja je daleko od početka sezone. Zato bih radije htio momčad koja se tek formira, nego neku ekipu koja je već u natjecateljskom ritmu pa makar došla iz skromne nogometne zemlje. Dovoljno je sjetiti se prošle godine Tobola jer Kazahstanci su imali karakteristike momčadi koju vrijedi izbjeći.

Kako riješiti situaciju s trojicom napadača, Eduokom, Kačaniklićem i Diamantakosom, koji već dulje vrijeme nisu u prvom planu za ozbiljniju minutažu u prvoj momčadi?

- Nikad nisam bio pristalica odvajanja igrača od ekipe, znači, trebaju raditi s prvom momčadi i biti spremni za utakmice. Dogodi se situacija kada ti i oni zatrebaju, kada dođu kartoni, ozljede.... Činjenica jest da se dosad nisu potvrdili kao igrači za Hajduk, da su premalo pružili u odnosu na očekivanja, a sigurno i uložena sredstva. Žao mi je Eduoka kojeg su očito ozljede zaustavile. Zabijao je prve sezone, pokazao da može puno pružiti, ali nema ga već skoro dvije godine. Šteta za Nigerijca, na trenutku se činilo da bi mogao biti pravo pojačanje - podvukao je na kraju Zoran Vulić.

ZADNJIH DESET UTAKMICA U PULI

SEZONA 2017./18.

Istra 1961 - Hajduk 1:3

(trener Željko Kopić)

Istra 1961 - Hajduk 1:5

(trener Željko Kopić)

SEZONA 2018./19.

Istra 1961 - Hajduk 2:4

(trener Zoran Kopić)

Istra 1961 - Hajduk 0:2

(trener Siniša Oreščanin)

SEZONA 2019./20.

Istra 1961 - Hajduk 1:1

(trener Damir Burić)

Istra 1961 - Hajduk 0:1

(trener Igor Tudor)

SEZONA 2020./21.

Istra 1961 - Hajduk 1:0

(trener Hari Vukas)

Istra 1961 - Hajduk 0:1

(trener Paolo Tramezzani)

SEZONA 2021./22.

Istra 1961 - Hajduk 1:3

(trener Jens Gustafsson)

Istra 1961 - Hajduk1:1

(trener Valdas Dambrauskas)

Pejinu zviždaljka

Glavni sudac utakmice Istre i Hajduka je Tihomir Pejin, arbitar iz Donjeg Miholjca, pomoćnici su mu Knez i Janić, a četvrti sudac je Kolarić. VAR će biti Jović, a AVAR Pušić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 06:05