Privatni album
INTERVJU ZA SN

Hrvat ekspresno vratio kultni klub u elitu: ‘Uvjeti su odlični! Stadion je bombon, atmosfera vrhunska...‘

‘Imamo strateški plan za idućih pet godina, ključno je ostati u elitnom društvu‘, priča nam Igor Prelec.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. lipanj 2023. 13:45

Kad jedan klub 3. svibnja obilježi 132. rođendan, jasno je da govorimo o kultnom imenu. Osnovan 1891.godine, Vejle Boldklub, iz grada s oko 120 tisuća stanovnika, uz fjord Vejle, svoju je zlatnu eru imao od kraja 1950-ih do sredine 1980-ih godina. U tom je razdoblju osvojeno pet titula prvaka i 6 nacionalnih kupova Danske, dospjelo se dva puta do osmine finala Kupa prvaka, a za Vejle je igrao i slavni Allan Simonsen, koji je 1977. osvojio Zlatnu Loptu. Zanimljivo, osminu finala 1980. Vejle je izgubio od Hajduka...

Kultni klub za Dance, velike trofejne tradicije, u novo vrijeme suočava se s drugačijom zbiljom, u kojoj je sve što se događa, dobro ili negativno, uvijek pod sjenom i utjecajem povijesnih dosega i tradicije. Stvari su posljednjih par desetljeća poprimile dramatičnije dinamike uzmemo li u obzir da su u čestom tranzitu prve i druge lige. Čak se Vejle 2011. fuzionirao s Koldingom da bi materijalno ojačao, no taj eksperiment je trajao dvije drugoligaške sezone. Više nego dovoljno da navijački svijet pritisne gradsku atmosferu povratka korijenima...

image

Igor Prelec

NATASA SUNDARA Cropix

Žestoko se slavilo

Prošle sezone je Vejle igrao očajno u Superligi i praktično je pred play-out otpisan. Vlasnici kluba doveli su Ivana Preleca uz dvije ideje. Upoznati hrvatskog trenera s ambijentom i igračima tijekom deset “oproštajnih” utakmica, istodobno slagati priču za drugoligašku sezonu i brzi povratak u Super ligu. No, Prelecova je priča u play-outu bila takva da je za bod ostao kratak i umalo gubitničku sezonu pretvorio u pobjedničku. Žal je trajao kratko jer je za Vejle i mladog hrvatskog stručnjaka bilo ključno povjerenje koje je stekao kod javnosti i navijača, uokvirenih u tezu kako je šteta da nije došao par kola prije...

Kad su ga nedavno njegovi igrači, pred najglasnijom navijačkom tribinom, počastili bacanjem u zrak kao znak priznanja za osvajanje prvog mjesta u 1. division, Ivan Prelec napokon je imao razloga biti euforičan. Cilj je ostvaren ne samo promptnim vraćanjem u Superligu, nego je Vejle prvak druge lige. Koja je teška, pogotovo za klub koji je ispao iz Super lige, i teško se prilagođava nižoj razini natjecanja i posljedično nižim prihodima i inim statusima...

- Slavili smo, doista žestoko, trebao mi je koji dan da se oporavim od fešte - kazao nam je 35-godišnji Velikogoričan, koji se teško odmakne od garda staloženosti i ozbiljnosti kojom zrači.

Nekadašnji talent Dinama, kojeg su teške operacije koljena i nesreća s motorom rano zaustavile u ostvarenju igračkih snova, ispunjava se kroz trenersku karijeru. Nakon što je uveo Goricu u Prvu HNL, pa radio kratko u Legiji kao pomoćnik Klafuriću, bio je trener Istre 1961, gdje se pokazao kao moderniji drugačiji stručnjak, koji teži igri i ofenzivnom nogometu. Nakon kraćeg boravka u Dinamu II, naposljetku, uslijedila je danska etapa...

- Naravno da sam presretan jer ostvarili smo cilj povratka u elitnu ligu, što je za klub od neprocjenjive važnosti. Svaka sezona odgode povratka je novi veliki financijski i ini teret u ambiciji promocije u viši rang. Velika je stvar bila što smo u startu upisali osam pobjeda plus dvije u Kupu, te tako ušli u pozitivnu seriju i osnažili samopouzdanja. Kriznih trenutaka u natjecanju je, kao i uvijek, bilo, ali ne u smislu pada, nego određene stagnacije u formi i rezultatu. Kao trener nisam osjetio ni u jednom trenutku upitan status. Naprotiv, podrška je bila stalna i maksimalna. Više je stvar pritiska koji si stvoriš jer za Vejle je bilo izuzetno važno odmah se vratiti u Super ligu. Za financije, kadar, navijače... to je ključno. I sretan sam, ponavljam, kao i svi u klubu i navijači, u gradu i okruženju, što smo taj cilj ostvarili.

Lift klub

Pišu tamošnji analitičari da ste se taktički dobro prilagođavali konkurenciji unutar ipak drugačije razine lige?

- Pa jest, ne može se ići glavom kroz zid. Moja preferencija je 4-3-3, ali sukladno kadru i natjecanju imali smo opciju s 3-4-3, 3-5-2, kako kada. U osnovi moje ideje nogometa nije bilo baš velikih promjena. Niski začetak akcije, određeni automatizmi u eskiviranju visokog presinga i izlasku u ofenzivnu liniju, uz težnju posjeda, puno trke bez lopte i fokusiranost, pokazalo se kvalitetnim u odgovoru na intenzivnu i agresivnu suparničku igru, te neutraliziranje tranzicija.

Sada se postavlja logično pitanje što dalje?

- Da, i ovdje u Danskoj svi analiziraju situaciju i pitaju hoće li Vejle prestati biti lift klub, odnosno, padati i dizati se u statusu. Sljedeća sezona je u tom smislu jako važna i zato mislim da je ključan cilj održati se u Superligi i nastaviti graditi novu priču, za stabilniji i konkurentniji status superligaša. Sada i ja imam iskustva ovdašnje stvarnosti, u klubu ga već duže imaju, pa smo svi zajedno kreirali strateški plan za idućih pet godina. Uz natjecateljske prioritete zahvatili smo i faktor selekcioniranja i promocije mladih igrača, stvaranje stabilnosti kadra i određenog načina ponašanja, te ostalo. Mantra je, naravno, postati stabilan u svemu, a koliko u tome napredujemo pokazat će se kad nastane neizbježna krizna situacija u Superligi.

Pretpostavljamo da ćete osnažiti kadar. Ima li interesa za hrvatske igrače?

- Nama se s posudbe u Cluju vraća Kolinger. Među onima koje smo zaokružili kao zanimljive za Vejle ima i nekoliko naših igrača. Između ostalog, kao što je tehnička kvaliteta i karakterne osobine koje se uklapaju u profil našeg kadra, moramo voditi i računa o našim financijskim okvirima. Radimo na tome, a kad dođe za to trenutak obznanit ćemo imena novaka.

Štite domaću struku

Postoji li limit stranaca? Primijetili smo da Vejle ima atipično za Dansku veći broj stranaca (63%), a i vi ste jedan od rijetkih trenera stranaca?

- U Danskoj se nastoji zaštiti domaća struka i doista je malo stranih trenera. Po broju stranih igrača smo zbilja atipični, ali znate, u Vejleu stvari podsjećaju na Istru 1961 nekad. Svake sezone puno promjena u rosteru. Ovaj put, kad smo ispali, klub je zadržao, uz pomoć “padobrana” (prilog Lige klubu koji ispada da premosti teret novog statusa), većinu igrača iz Super lige, ciljano smo kadar nadopunili s 4-5 igrača, koji su se uz kvalitetu uklopili i u homogenost grupe koju smo imali. Timski rad na svim razinama donio nam je stabilnost, odnosno, nastavili smo čvrsto s projektom kojeg smo začeli u finišu Superlige. Sad, kad smo napravili iskorak, na nama je da u novoj sezoni u elitnoj ligi potvrdimo sva napredovanja. Iduća Superliga bit će naša istina.

Zgrada pri završetku

Pretpostavljamo da ste u Danskoj imali ponuda nakon što ste očito osovili na noge Vejle?

- U nogometu se uvijek nešto događa, u pozitivnom smislu kad vas ide, u negativnom kad ne ide. Bilo je upita i iz Danske, ali i inozemstva. No, stvari su vrlo jasne. Povratkom u Superligu moj se ugovor, koji sam potpisao lani kad sam dolazio, automatski produžio do 2024. godine. Imam i neke signale da će mi se ponuditi novi ugovor. S moje strane sam prezadovoljan u Vejleu, odlično se osjećam u gradu, načinu života, navijači su maksimalno pozitivni, a u klubu postoje kvalitetne osnove kako u upravljačkom kadru, tako i stručnom te igračkom, da se može napredovati. Idemo korak po korak.

Uvjeti za rad su dobri?

- Uvjeti su odlični! Stadion je bombon, atmosfera vrhunska, a navijača je bilo i do 6-7 tisuća. Trening-kamp je bogat s 12 terena, ali kako je to gradski objekt, koriste ga i neki drugi i mlađe kategorije. No, za nas su potpuno na raspolaganju dva terena. Klub sada dovršava svoj Club House, zgradu sa svim potrebnim sadržajima, kao što je restoran, dnevni boravak, prostori za odmor, uredi, svlačionice, teretana, saune i slično. Do sada smo dijelili prostore s drugim korisnicima i bilo je sve super organizirano. Sada će novi objekt dodatno podignuti kvalitativnu razinu funkcioniranja kluba.

Obogaćeniji i bolji

Jeste li danas bolji trener nego ste bili u HNL-u?

- Samim iskustvima koje sam stekao sam obogaćeniji i vjerujem bolji. No, o tome trebaju govoriti drugi. Recenzije koje primjećujem ovdje u Danskoj su vrlo pozitivne i to mi je dodatni poticaj. Novo? Recimo da sam si potvrdio i u Danskoj kako imam svoju ideju igre, ali se uspijevam prilagoditi novim taktički situacijama na terenu. Vidim, što je važno, kako se to uspješno i konkretno prenosi na igrače. Znači da postoji međusobno razumijevanje i povjerenje. Gradnja igre, kao i momčadi, zahtijeva takav dobar odnos, a svi ti procesi iziskuje vrijeme. U Vejleu sam osjetio da sam postigao taj balans u prilagodbi, a u svemu su igrači bili odlični. Oni su najzaslužniji što smo ostvarili ovaj iskorak i mogu im samo čestitati i ovim putem.

Suradnici su isto važni?

- Iznimno važni. Od prvog mi asistenta Damira Grlića, kondicijskog trenera Marija Škrablina, do analitičara Tomislava Brezovića, imao sam uvijek maksimalnu podršku i kvalitetan doprinos u radu. Odličan smo team u poslu, ali i izvan njega, što je važno jer nam svima nedostaju obitelji, prijatelji. Moram naglasiti veliki doprinos i sportskog direktora Mariusa Nicolae, kao i doprinos CEO-a Henrik Tondera, odličnu komunikaciju s vlasnicima kluba - podvukao je Prelec.

Osjetim divljenje Danaca prema rezultatima Vatrenih

Vjerojatno vam Danci spominju svjetske dosege Vatrenih?

- Itekako! Baš osjetim divljenje što Hrvatska, s tako malo bazom stanovnika, uspijeva ostvarivati veličanstvene rezultate. Osjećam ogromno poštovanje Danaca prema Hrvatskoj, prema eurodosezima Dinama. Naravno da se preispituju zašto se njima, koji su bili europski prvaci 1992. godine, ne događaju takvi natjecateljski iskoraci. Danska je u nogometu organizacijski, infrastrukturno i profesionalno doista visokih razina, pa utoliko rezultati Hrvatske djeluju još snažniji. (rm)

Jako mi nedostaju moje cure

Je li život u toj zemlji, kako kažu istraživanja, među najsretnijima?

- Meni je u Danskoj zbilja lijepo. U petnaestak mjeseci sam se prilagodio životu, klimi, poslu u ovdašnjim uvjetima. Odgovara mi mentalitet, kultura ponašanja i navike, a sada sam privikao i na vrijeme. Promjene u danu su česte i ekstremne. Sunce, pa uslijedi snježna mećava, pa se vrati suce i opet zasniježi, sve to unutar jednog treninga. Ravna je zemlja, oblaci brzo putuju, često puše vjetar. Ljeti je lijepo, ne pretoplo. Noć zimi zna biti do 9.00, a dan ljeti od 3.30 do 23.30. Trebalo je malo vremena da se naviknemo, ali sada je O.K.

Izvan treninga?

- Stan mi je u krasnoj zgradi na 10 minuta od kampa i stadiona, 30 minuta od zračne luke. Nalazi se u elitnijem kvartu, uz fjord, do mora, koje je na par desetaka metara udaljenosti. U klubu sam od 8.00 pa do 17.00 - 18.00 sati. Puno je posla - trening, analize, ručak, individualni razgovori. Izvan tog dijela znam sa suradnicima otići na piće u grad, prošetati. Vejle je baš lijep i po mjeri čovjeka. Podsjeća me jako na Pulu, gdje je sve blizu, i more, i šume, i grad, i zaleđe.

Vjerojatno nedostaje jedino obitelj?

- Istina, to je najteži dio priče, čak i teži nego sam mislio. Supruga Mateja je zato zaslužna koliko i ja što sam uspio u Vejleu učiniti iskorak. Ona je ta koja se žrtvuje i brine o kćerkama u Velikoj Gorici. Zajednički smo se složili da je za Doru i Vitu, koji su u školskom, odnosno, predškolskom dobu, sada vrlo delikatno seliti slijedom mog posla. Mogu samo biti zahvalan svojoj ženi što me rasterećuje grižnje savjesti što smo odvojeni. Dolaze mi kad god mogu, a FaceTime nam svakog dana barem omogući da se "vidimo" i razgovaramo. Jako mi nedostaju moje cure.

Jednog se dana vidim u nekom kvalitetnoim projektu u HNL-u

Pratite li HNL?

- Naravno. Pogotovo moje bivše klubove, Istru 1961 i Goricu.

Vaši Velikogoričani su izveli preokret desetljeća?

- Izvanredno je, nakon teške jeseni i zaostatka u ligi, što su u ovoj godini napravili takav natjecateljski zaokret. Sve čestitke treneru Željku Sopiću, igračima i vodstvu kluba. Gorica je sasvim sigurno zaslužila prvoligaški status po svemu.

U Puli se diče najboljim plasmanom u prvoligaškoj povijesti?

- Izuzetno sam zbog toga radostan jer su mi Pula i Istra 1961 prirasle srcu. Znam dobro kako su ljudi bili željni natjecateljskog iskoraka momčadi i zaslužili su doživjeti napokon ovako uspješnu sezonu. Sve što Gonzalo Garcia radi i mogu mu samo od srca čestitati na svemu. Volim njegov nogomet jer je to i moja ideja igre. Smisleno je koncipirao momčad i slagao taktički pristup. Sjećam se da smo i mi išli tim tragom, ali tada je klub bio u nekom drugom filmu, s odlučivanjem daleko od Pule. Sada su dali povjerenje struci u Puli, s Bjelanovićem na čelu, odluke se donose na Drosini i to je rezultiralo kudikamo logičnijim djelovanje. Iskorak je potvrda tome. U svakodnevnom sam kontaktu s ljudima u klubu i suradnicima iz mojih dana u Puli. U WhatsApp grupi sam s Bulatom, Roceom, Krklješom, Brkljačom i drugima, "živimo Istru" i dijelimo radost zbog tih uspjeha.

Vidite li se jednog dana u povratku u HNL?

- Svi smo mi djeca HNL-a i naravno da postoji posebna emocija prema domaćoj ligi. Iskustvo mi govori da je najbolje funkcionirati u sadašnjem trenutku i uz gradnju bliže perspektive. Ona je sada vezana za Vejle, a onda ćemo vidjeti što donosi jedno sutra. Jasno je da jednog dana vidim sebe i u kvalitetnom projektu nekog domaćeg ligaša. Sada sam jako zadovoljan s ovim projektom u Vejleu i vrlo motiviran da u novom prvenstvu klub napravi novi iskorak.

GDJE JE SVE TRENIRAO

Dinamova škola (trener)

Dinamo Zagreb U-17 (trener)

Gorica (pomoćni trener)

Gorica (glavni trener)

Legia Varšava (pomoćni trener)

Istra 1961 (glavni trener)

Dinamo Zagreb II (glavni trener)

Vejle BK (glavni trener)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 16:50