Detalj s utakmice između Lokomotive i Istre 1961

 DAMJAN TADIC Cropix
DOSTA UPITNIKA

Istra gradi novu momčad, ali ovo još nije njeno pravo lice: Stigao je još jedan reprezentativac

Puno je posla pred Karoglanom, ali realno, to je ono što je logično na početku nove priče
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. srpanj 2023. 12:47

Slijedom "radova u tijeku" i debija u Kranjčevićevoj, potvrđen je dojam priprema, a po kojem će Istri trebati koji mjesec da se kompletira, uigra i onda realnije pokaže koji joj je domet. Drugi je važan čimbenik da će Karoglanova taktička postavka biti drugačija. Za početak čini se odveć drugačija, jer je uz šest starosjedioca u postavi logično da se navika igre "na igru" i te kako osjeća.

Preskakanje igre bio je pogotovo u drugom dijelu utakmice pokazatelj još nedefinirane (ili još nerazrađene s novim igračima) taktike, problem koji je pomagao Lokomotivi da vrši stalni pritisak. Mnoštvo dijagonala, ako nisu top za gol šansu, u pravilu su plijen suparničke obrane. Tako se Istra, naviknuta "odmarati" s loptom, našla u poziciji da stalno juri za Lokosima i troši energiju. Dakako da svaki trener ima svoju viziju, ali u bilo kojoj opciji taktike, stalno (prioritetno) golmansko izbacivanje lopte je predaja inicijative suparniku.

Erceg je top igrač za Istru, ali ne može on sam "gore" hvatati svaku dijagonalu. Vidljivo je da nedostaje moći koju je, uz važnu dubinu, donosio Bakrar. Kako god, to je početak i vrijeme procesuiranja novog za igrače, ali i za trenera. Koji vjerojatno i nije htio takvu krajnost u odnosu na prethodnika, ali je tako u Zagrebu djelovalo. Što znači da još nije kod momčadi uspio usaditi svoje postulate igre. S obzirom na to da je proces tek startao prije mjesec dana, a da se još momčad slaže, to ne može biti pravo lice Istre. Ona doduše može i treba bolje i u ovoj fazi. Zato je bod na startu vrlo dobar.

Kad govorimo o plusovima onda je važno napomenuti neke potvrde. Erceg je potvrdio kvalitetu i realizatorski instinkt. Majstorović je potvrdio kako je vrhunski stoper kad je zdrav. Majkić je potvrdio visoku razinu obrana, uz dodatak kako je sukrivac za gol. Unutar peterca golman mora biti "gazda". Moris Valinčić je igrao dvije pozicije koje nisu njegove (lijevi bek i desno krilo), ali je potvrdio da je ogroman potencijal i već sada pojačanje za Istru. Pogotovo kad bude na desnom bočnom. Nebyla je potvrdio da je vrlo dobar veznjak, koji bi vjerojatno djelovao opasniji po gol da igra više naprijed. Do posljednjih 15-tak minuta Ćalušić je djelovao vrlo solidno, ali osim propusta kod gola (korner), u finišu je ušao u nekoliko loših dodavanja i gubitaka lopte u opasnoj zoni, što se može tretirati i kao teret umora uslijed duge pauze, ali i odmak od prirodne pozicije veznog.

Podbacio je Amatkarijo, koji je tražio zamjenu u poluvremenu jer se nije osjećao dobro. Tijekom tjedna je već imao problema, pa treba vidjeti zašto je izostala njegova glavna rola, brzinska. Lisica je opet bio nedorečen, u grču, dok je Vuk jedini od onih koji su ušli u nastavku a da je donio neku živost. Ostali su doprinijeli podređenosti u nastavku...

Puno je posla pred Karoglanom, ali realno, to je ono što je logično na početku nove priče. Kao i usporedbe s prošlim trenerom i igrom. Rad i strpljenje je glavni okvir "moranja" idućih mjesec-dva. I to se znalo...

U ponedjeljak je Istra 1961 zgotovila još jedan zanimljiv transfer. U njene redove dolazi Ville Koski, 21-godišnji stoper koji je u siječnju debitirao za A reprezentaciju Finske. Koski (185 cm) je standardni član U-21 selekcije, a kao igrač Honke odigrao je 71 utakmicu u najjačoj ligi Finske. Koskija su signalizirali skauti Alavesa i očito je da će u Istru stići u dogovoru dva kluba. Uz Majstorovića, Iovua i Björkandera, bit će četvrti akter za stoperski tandem i opciju igranja u liniji s trojicom braniča.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. listopad 2024 17:46