Ante Erceg i sudac Tiltić

 Screenshot
ŽESTOKE SANKCIJE

Istra je od sada drastično oslabljena, u klubu već spremaju žalbu na drakonsku kaznu Anti Ercegu

Disciplinski sudac SuperSport Hrvatske nogometne lige, Alan Klakočer, žestoko kaznio Istrinog igrača
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. ožujak 2023. 07:53

Dan je bio poseban. Prvo praznik Dan žena, kojeg su u klubu simbolično obilježili sa svojim zaposlenicama, svečane fotografije, harmonika i gitara i barem malo zdravog, domaćeg i neopterećenog duha. Vratila se s oporavka i glasnogovornica Paola Zbodulja, održana je i tiskovna konferencija s Gonzalom Garcijom i Tomislavom Duvnjakom, odrađen trening u Balama i kao šlag na 8. ožujak stigle su čestitke iz HNS-a. Same lijepe vijesti...

Istra 1961 je od disciplinskog suca Alana Klakočera dobila jedinstvenu financijsku kaznu od 4.050 eura, zbog pet baklji, par čaša plastičnih piva na terenu (s domaće i gostujuće strane), te zbog nereda u domeni vrijeđanja na rasnoj, nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, rodnoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi. Iza te kazne je osuda povika domaćih gledatelja, prema sucima "Cigani", a prema gostujući navijačima "Ubij, ubij Riječane."

Druga lijepa vijest bila je kazna za Franu Mlinara, koji je dobio crveni karton zbog grubog starta. Za to će odraditi dvije utakmice kazne i platiti 670 eura.

Naposljetku, doznalo se za kaznu svih kazni, koja se odnosi na nacionalni nogometni problem zvan Ante Erceg. Najučinkovitiji igrač lige po stavu SN izvjestitelja, drugi najbolji strijelac lige, kažnjen je s dva mjeseca zabrane nastupanja, što je prevedeno devet utakmica. Uz to, dobio je i novčanu kaznu u iznosu od 6.000 eura. Pojedinačno, Erceg je za dva žuta kartona dobio kaznu od jedne utakmice i 400 eura. Za otkinute papiriće suca Titlića zaradio je pet utakmica i 4.000 eura kazne. Za psovanje suca Titlića dobio je još četiri utakmice kazne plus 3.500 eura. Tih ukupno deset utakmica i 7.900 eura pretvoreno je u jedinstvenu kaznu od devet utakmica neigranja i 6.000 eura.

- Čekamo službene dokumente, odnosno, obrazloženja svih kazni, a nakon toga ćemo zauzeti svoje stavove - kazao nam je predsjednik Uprave Istre 1961, Branko Devide Vicenti, inače odvjetnik.

Iz njegovih se riječi dade zaključiti da će se pulski klub sasvim sigurno žaliti, kako zbog drakonske kazne Ercegu, tako i zbog financijskih kazni klubu, koje se također smatraju previsokima.

- Ne mogu prejudicirati, moramo analizirati obrazloženje odluka i onda ćemo iznijeti svoje protuargumente. Sigurno je da ćemo se žaliti - kazao je Vicenti.

U Puli su, dakako, prevladale negativne reakcije na visinu kazne Ercegu, iako nitko ne dvoji da je igrač zabrljao nervoznim ponašanjem i da je zaslužio određene sankcije. One o neigranju u čitavom jednom turnusu smatraju se kod jednih prestrogima, dok ima onih koji su strahovali da će biti i duže. U obje varijante Ercega neće biti najvažniji dio sezone i time je Istra drastično oslabljena u do jučer realnoj utrci za četvrtu poziciju.

Ona je sada ipak (p)ostala samo lijepa želja, no nadaju se navijači Istre, koji ne bježe od ironije, da će se junačkim snagama ostatka momčadi uspjeti izboriti barem osmo mjesto jer, kako se Zeleno-žute doživljava, to je baš ono počasno mjesto, po mjeri provincije. Naime, nakon četiri sezone na devetoj poziciji, kako ukazuju neki, veliki je uspjeh da Istra napokon iskorači na poziciju više. Možda se to dogodi na Rujevici, 13. svibnja, kada bi Erceg mogao imati pravo nastupa. Možda bi bilo dobro, znajući za trendove delegiranja povjerenika Ivana Novaka, da zbilja Jakov Titlić sudi tu utakmicu na Rujevici.

I neka se onda svi lijepo zagrle, pomire, svi ispunjenih ciljeva, kako dolikuje ovoj našoj ligi ravnopravnosti...

Naposljetku, kad su pomislili da je lijepim vijestima kraj, nazvali su s Drosine da se pohvale. Nakon što im je javno poručeno da nisu predodređeni za petak više, očito je da nisu ni manje. Naime, u 27. kolu gostovat će kod Hajduka u petak, a onda u 28. kolu opet u petak kod Slaven Belupa. Dobro je to, petak je uvijek bio dan za nogomet...

KLAKOČEROVA ODLUKA

Ante Erceg (Istra 1961) kažnjen je sa 6.000 eura i zabranom igranja na devet prvenstvenih ili kup utakmica zbog:

1. Isključenja uslijed dviju javnih opomena tijekom utakmice Istra 1961 - Rijeka. Prvu opomenu dobio je u 43. minuti zbog opetovanog kršenja PNI (pravila nogometne igre) te drugu u 90. minuti zbog preoštrog starta. Time je počinio prekršaj iz članka 50. DP HNS-a, zbog čega mu se utvrđuje: kazna zabrane igranja na jednoj (1) prvenstvenoj ili kup utakmici i novčana kazna u iznosu od 400 eura

2. Nakon što mu je dodijeljen crveni karton, igrač je istrgnuo sucu iz ruke papirić, poderao ga i bacio na teren, čime je počinio prekršaj iz članka 51. DP HNS-a, zbog čega mu se utvrđuje kazna zabrane igranja na pet (5) prvenstvenih ili kup utakmica i novčana kazna u iznosu od 4.000,00 eura

3. Psovanja suca riječima "J…m vam majku sto puta lopovsku", nakon čega je skinuo dres i bacio ga na pod te nastavio psovati suca prilikom izlaska s terena, nakon utakmice prišao sucu i psovao istog riječima "J…m vam majku lopovsku" te raznim drugim pogrdnim riječima, čime je počinio prekršaj iz članak 53. st.1. toč. b) DP HNS-a, zbog čega mu se utvrđuje kazna zabrane igranja na četiri (5) prvenstvene ili kup utakmice i novčana kazna u iznosu od 3.500,00 eura

Temeljem odredbe članka 39. st. 1. DP HNS-a izriče mu se jedinstvena kazna zabrane igranja na 9 (devet) prvenstvenih ili kup utakmica i novčana kazna u iznosu od 6.000 eura. Kazna počinje teći 4. ožujka 2023. godine.

Ostale kazne

NK Istra 1961 - 4.050 eura zbog korištenja pirotehničkih sredstava i diskriminirajućeg ponašanja domaćih navijača tijekom utakmice Istra 1961 - Rijeka.

HNK Rijeka - 800 eura zbog korištenja pirotehničkih sredstava gostujućih navijača tijekom utakmice Istra 1961 - Rijeka.

GNK Dinamo - 1.750 eura zbog korištenja pirotehničkih sredstava domaćih navijača tijekom utakmice Dinamo - Osijek

HNK Hajduk - 4.350 eura zbog korištenja pirotehničkih sredstava domaćih navijača tijekom utakmice Hajduk - Lokomotiva.

Frano Mlinar - 670 eura i dvije utakmice neigranja zbog grubog starta tijekom utakmice njegove Istre 1961 i Rijeke.

Matthew R. M. Steenvoorden - 670 eura i dvije utakmice neigranja zbog grubog starta tijekom utakmice Slavena Belupa i njegove Gorice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:53