Nikola Kalinić, Marin Ljubičić i Marko Livaja

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PROMETNO U PULI

Istra odabrala trenera, stiže im i napadač Hajduka!? Puljani žele i postotak od budućeg transfera...

Primjeri Šutala i Belje dokazuju da se u Istri mogu odlično razvijati mladi talenti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. lipanj 2022. 15:07

Kako smo najavljivali ponedjeljak je donio rješenje trenerskog pitanja za novu sezonu. U ponedjeljak će Zeleno-žute u pripreme povesti "stari" trener Gonzalo Garcia!

Urugvajac španjolskoj porijekla bio je uvijek prva opcija za klupu, ali prijašnjih tjedana bilo je određenih nejasnoća i posljedičnih skepsi oko kluba. Kao što smo pisali, vlasnici iz Vitorije su odlučili sportsku politiku u operativnom smislu prepustiti Upravi u Puli. To u osnovi znači da se više neće morati čekati da sportska direkcija u bazi Alavesa nešto odluči i nametne kao gotovo stvar, koju će dio uprave u Puli bespogovorno provoditi. Glavne strategijske odluke (trener, sportski direktor, kao i financijski okviri prve momčadi) logično mora amenovati vlasnik, koji to plaća. Operativno će međutim u Puli djelovati sportska direkcija...

Gonzalo Garcia nije imao baš uvjerljive dojmove o svemu što se događa, ali se u međuvremenu očito kroz konkretnije razgovore razbistrilo pitanja koja imaju utjecaj na daljnju suradnju. Nije nikakva tajna da će proračun Istre za prvu momčad iduće sezone biti manji nego prošle.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Tri želje za povratkom

Za sada je izvjesno da su otišli svi igrači s posudbe (Beljo, Bande, Caseres, Silva, Perera, Abdallahi), oni kojima je istekao ugovor (Desio, Ivančić, Đukić). Zbog smanjenja proračuna za prvu momčad (oko 40%) dojam je da bi klub želio sporazumne raskide s igračima koji su zahtjevnog ugovora, a ne igraju (Matić, Navarro), ili s igračima koji nisu u planu za kadar iduće sezone (Acquah, Obanor). S posudbi se vraćaju Bernobić (BSK), Siljan (Karlovac), Hmura (Jadran Poreč), Paus-Kunšt (Cres) dok je Serderov u Kazahstanu do prosinca. Vjerojatno je da će svi navedeni na nove posudbe.

Što se tiče mogućih povrataka, Istra je označila Silvu, Caseresa i Abdallahija kao želje. Kod Caseresa nesporna je obostrana želja, igrača i kluba, ali su uvjeti otkupa s argentinskim mu klubom (cca 250 tisuća eura) neprihvatljivi Istri (Alavesu). Moguće je da se odšteta smanji ili da posudba bude još jednu sezonu. Problem je što Alaves kreće s pripremama tek u srpnju, pa svaki igrač koji bi eventualno mogao doći u Pulu na posudbu neće imati Alavesov stav do kraja kolovoza...

Za sada je Istra 1961, barem formalno, dobila novog igrača temeljem zabavnog reality showa Utakmica života. Kristijan Kopljar, ofenzivniji igrač (20 godina), koji je član zagrebačkog trećeligaša Vrapče, pobjednik je tog showa i dobio je jednogodišnji ugovor s Istrom 1961. On će doći na početak priprema, kao i Slavko Blagojević, koji je produžio ugovor s Istrom na još dvije godine i s Pulom trajnije, obzirom da će se nastaniti u najvećem istarskom gradu.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

Traži se sportski direktor

Kako još nisu krenule uobičajene glasine prijelaznog roka, možemo samo navesti kako je Marin Ljubičić, 20-godišnji mladi napadač Hajduka, uistinu opcija za Beljinog nasljednika. Upravo su iskoraci mladih igrača u Istri, kao i onih s posudbe (primjerice Šutalo iz Dinama, Beljo iz Osijeka...) potaknula interese za dobivanje više minutaže u igri te napredak kroz Istru. Hoće li se ta ideja realizirati ostaje vidjeti jer kao što je izvjesno da bi Ljubičić dobio nužno potreban prostor za igranje i iskorake, isto je tako izvjesno da Istra više neće uzimati igrače na posudbe ako nema određeni postotak od njihovih daljnjih transfera...

Još nije definirano tko će na poziciji sportskog direktora zamijeniti Darija Dabca, odnosno Andreasa Jorneta. Obojici ističu ugovori u ovom mjesecu i više neće biti djelatnici Istre 1961. Čelnici kluba u tijeku su rješavanja trenerskog pitanja, a usporedo traže rješenje za sportskog direktora. Kandidata ima iz Španjolske ali i Hrvatske. Postoji čak i unutar klupsko rješenje, odnosno ideja da se iskoristi već raspoloživ kadar. Rješenje bi se trebalo definirati do kraja idućeg tjedna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:33