GORAN SEBELIC Cropix
TEŽAK ZADATAK

Istra odlazi na gostovanje s kojega vuče teške uspomene: ‘Da mogu, zaboravio bih baš svaki detalj toga dana‘

"Mislim da smo ostvariti mogli nešto više u zadnjoj utakmici jer Dinamo mi se činio u velikom grču"
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. veljača 2024. 12:38

Taj 6. kolovoza prošle godine bit će upamćen kao dan u kojem je Rijeka na Rujevici razmontirala Istru 1961. Ujedno je to i dan u kojem je Mislav Karoglan brzo zaključio svoju kratku eru u Puli, a igrom poklapanja isti mu je suparnik proljetni početak na klupi Hajduka jako zapaprio i to usred Poljuda.

Luka Hujber bio je akter tog debakla na Rujevici. Pitali smo ga u srijedu, nakon treninga, što osim tog rezultata pamti s riječkog stadiona?

- Iskreno, da mogu, zaboravio bih baš na svaki detalj i trenutak toga dana. Rijeka nas je potpuno nadigrala, iako smo prvih pola sata djelovali vrlo sigurno i ravnopravno. No, onda se prvim golom sve preokrenulo. Visokim presingom, agresivnošću, ogromnom energijom, domaćini su nas pomeli. Bilo je jako teško živjeti tu utakmicu, a bilo mi je i jako žao razočaranja za naše navijače.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U nedjelju će Istra na noge sada liderskoj postavi Rijeke. U drugoj utakmici ove sezone, na Drosini u Puli, bilo je 1:1, ali ovo je potpuno drukčija situacija. Rijeka je u euforiji, dobila je Hajduk na Poljudu pred 30 tisuća ljudi, “nabildala” samopouzdanje i vjeru da je sposobna za vrh?

- Gledao sam utakmicu s Poljuda, Rijeka je pogotovo u drugom dijelu potvrdila da ima sve potencijale da se ove sezone bori za naslov! Meni osobno se čini da Rijeka igra trenutno najbolji nogomet u HNL-u. Najjači dio im je napad jer imaju raznovrsne, brze i prodorne igrače, na krilima su vrhunski, šutiraju sa svih strana...

Sada su se još pojačali igračem iz Serie A?

- Da, dobro znam Marića još otkad je bio igrač Osijeka, bit će nova snaga za Riječane. Oni su ionako vrlo efikasni, a sad su još dobili tako kvalitetnog centarfora.

Bez opterećivanja

Što aktualna Istra može učiniti na Rujevici?

- Mi moramo raditi ono što je naša obveza svaku utakmicu. Dakle, ući s vjerom da možemo pokazati svoje vrijednosti, ostvariti pozitivni rezultat i u tom smjeru pružiti sve što možemo. Naravno, Rijeka je veliki favorit, ali borit ćemo se lavovski da budemo na razini zahtjevnosti te utakmice.

Tradicija s Rijekom, pogotovo na gostovanju, nije baš ohrabrujuća?

- Gledajte, treba gledati na stvari sada, što je bilo - bilo je. Težak nam je bio onaj poraz u kolovozu, ali ne smijemo se time opterećivati, nego fokusirati na ono što slijedi u nedjelju.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kako ste doživjeli Dinamo na travnjaku pulskoga stadiona?

- Bio sam na klupi i stekao sam slične dojmove kao i publika. Utakmica je bila tvrda, ne baš gledljiva za ljubitelje nogometa, a velikim dijelom je tome doprinio i užasan teren na Aldu Drosini. Na njemu se jednostavno ne može normalno igrati, puno se preskače igra, nabija. Mislim da smo u tom dvoboju mogli nešto više ostvariti jer Dinamo mi se činio u velikom grču. Imali su imperativ dobiti nakon poraza od Lokomotive i vidjelo se koliko ih to sputava.

Neizvjesno do kraja

Istri je nedostajalo kvalitete u vršku napada?

- Pa, jasno je da bi s Ercegom imali dimenziju više. Da je Vuk pogodio mrežu u sučevoj nadoknadi, sigurno je da bi odjeci te utakmice bili kudikamo povoljniji i pozitivniji za nas. I taj bod bi nam puno značio. Možda se to nedovoljno cijeni, ali po meni je Istra odigrala vrlo dobro u defenzivnom dijelu. Izuzmemo li situaciju kod njihova pogotka, nismo im dozvolili praktično niti jednu priliku da ugroze našeg vratara Majkića. I svi su se igrači baš jako trudili i borili za poravnanje, ali pitalo se nešto i suparnike.

Prema ovom startu, pomalo neočekivanih epiloga, kome dajete najviše prednosti u borbi za vrh?

- Sva tri aktera, Rijeka, Hajduk i Dinamo, u igri su za naslov prvaka. Jedina, nazovimo je promjena, jest ta da je Rijeka igrom i pobjedom u Splitu potvrdila da i nju treba tretirati kao ravnopravnog aktera utrke za prvo mjesto. Bit će neizvjesno do samog kraja prvenstva.

Magnetska pokazuje da je lakat sada dobro

U stotom nastupu za Istru izišli ste nakon prve minute i pada na lakat. Stanje?

- Bio sam u ponedjeljak na magnetskoj rezonanci i nalazi su dobri. Sve je "unutra" što se tiče ligamenata u dobrom stanju zarastanja i mogu potpunog ritma u borbu. Radim i dalje na jačanju, ali već sam protiv Dinama bio na klupi i spreman za igru. Protiv Kolubare sam odradio 90 minuta, prošlo je O.K., iako me danas malo noge bole. Nakon skoro dva mjeseca to je i logično.

Jeste li spremni za Rujevicu ili još niste potpuno "mirni" u trku i korištenju te ruke?

- Spreman sam, a kakav ću status imati u Rijeci odlučit će trener. Oko ruke je normalno da ima određenog rizika, ali sve se više opuštam. Kad jednom krenem, vjerujem da će sve to postati normalno. (rm)

Zanimljiva prinova

U Istri 1961 puno toga polažu i ulažu u snaženje klupske Akademije. Na njenom čelu je Andro Fistonić, a u rad s mladim kategorijama ukupno je angažirano čak 40 stručnjaka raznih profila. Najnoviji angažman odnosi se na mr. Ninu Anđelković (supruga bivšeg igrača Istre i Hajduka, Mislava Anđelkovića), koja je po struci magistrica psihosocijalnih znanosti, te je već posvećena radu u procesu odrastanja i sazrijevanja mladih igrača. (rm)

Suradnja s Jadranom

U sklopu suradnje s porečkim Jadranom, Istra je nakon Corellija i Glavana na dvojnu registraciju ustupila još dva igrača. Umjesto odlazećeg Pavlića, Porečani će vratarsko rješenje pokriti s Marinom Bulatom. On je jedan od četiri vratara Istre, a protiv Dinama bio je na klupi. Uz njega je drugi najjači klub u Istri, koji će se truditi izboriti ostanak u Drugoj HNL, dobio na posudbu i Irfana Ramića, brzonogog krilnog igrača, koji je i zaštićeno godište. Jadran kod Istre pritišće i za dvojnu registraciju Salima Faga Lawala, koji je trenutno ozlijeđen. Upravo igranje za Jadran u procesu povratka u formu i nametanja Catali za Istru može biti od obostrane koristi za sve tri strane u priči. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 12:31