Salim Fago Lawal
 

 ANTE CIZMIC Cropix
GOROPADNO IZDANJE U PULI

Istrin trio donosi razliku prema naprijed: Napadač je ‘čudo potencijal‘, a jedan je i od najbržih igrača lige

Ekong je, pak, dao za pravo Tramezzaniju, koji je od njega tražio puno više jer ima potencijale
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. travanj 2024. 09:47

Netko kaže da nije trener presudan već igrači. Drugi kažu da je najbolji onaj trener koji čini najmanje štete. Treći tvrde da je trener najvažniji, a onda igrači. Svakome teza koja mu je draža, a istina će, vjerojatno, biti negdje između.

Istra 1961 do dolaska Paola Tramezzanija (8. veljače) bila je grupa igrača bez atributa, mlaka, bez taktičkog identiteta i žara. Otkako je Talijan preuzeo Zeleno-žute, ta se grupa igrača značajno mijenjala i sad izgleda bitno drugačije u odnosu na eru Karoglan (manju) i Catalu (dužu). Kao da su u pitanju drugi igrači, već više utakmica Zeleno-žuti pokazuju jasan taktički identitet, disciplinu u igri, iznimnu borbenost i kolektivni duh. I kad se tako pristupa ne samo utakmicama, nego prije svega treninzima, koji su preduvjet za bolje natjecateljske predstave, onda je logično da će uz momčadsku uvjerljivost na površinu izlaziti posebniji individualni učinci.

image

Paolo Tramezzani

GORAN SEBELIC Cropix

Sve dobro učinjeno u proteklih dva i pol mjeseca sažeto je u prvih 45 minuta protiv Slaven Belupa. Odavno Istra nije izgledala tako furiozno. Možda je nešto slično djelovala u Kupu protiv Rijeke, kad se pred praznim tribinama (COVID) neočekivano povelo 3:0. No, uz to što se čuvala pobjeda i plasman u finale Kupa (3:2), na planu igre, tehničko-taktičkog učinka i kontrole utakmice, ovo protiv SB-a bila je kompletnija priča.

Istra je bila goropadna u prvom dijelu, a u nastavku je kontrolirala igru i privela utakmicu pobjedničkom kraju bez stresa. Pritom se potvrdilo koliko je zeleno-žuta škvadra moćna prema naprijed otkako su se “odblokirali” Ekong, Filet i vratio Lawal. Taj trio, u formaciji 3-4-2-1, donosi razliku prema naprijed jer su fizički moćni, brzi i tehnički dobri. Uz to, sva trojica napadača su kolektivnog pristupa i daju važne doprinose u defenzivnom dijelu. Pritom Tramezzani ne trpi padove koncentracije. I u petak je, kod 3:0 u prvom dijelu, s crte viknuo Filetu da nema ni sekunde opuštanja u presingu i nastavku odrađivanja obveza jer će ga zamijeniti. Filet, koji je podcjenjivački dočekan u Puli i HNL-u, iako je bio profesionalno vezan za Sochaux, a bio je na posudbi u Luksemburgu (20 golova u 32 nastupa), rudarski odrađuje posao. Stalno je u presingu, potom juri u prazne prostore, centrira, šutira i često je u šansi. Sad ima pet golova i asistenciju, iako je u 18 utakmica igrao prosječno 60 minuta...

image

Elias Filet

DAMIR KRAJAC Cropix

Tražio više

Ekong je, pak, dao za pravo Tramezzaniju, koji je od njega tražio puno više jer ima potencijale. Očito je Šveđanin nigerijskog podrijetla kliknuo s Talijanom i postaje nezadrživ. Protiv Osijeka je donio pobjedu (drugi puta), a protiv SB-a je autor fantastičnog pogotka, uz asistenciju Lawalu. Potonji je, kako kažu treneri, “čudo potencijal” i samo mu treba kontinuitet. Prilagodio se Istri, HNL-u i sve je uvjerljiviji, uz to jedan od najbržih igrača lige.

image

Salim Fago Lawal

GORAN SEBELIC Cropix

Protiv raspoložene Istre 1961 momčad iz Koprivnice nije imala šansi. Velikim dijelom su ispali vrlo slabi u prvom dijelu zbog razigranosti domaćih, ali i zbog slabog pristupa pogotovo iskusnijih igrača. Trener Ivan Radeljić je najprije “rigao vatru” prema sucu, iako je snimka pokazala da je Libera lopta udarila u podignutu ruku, odnosno, da nije prekršaj prethodio golčini Ekonga. Potom se umirio i svoje nezadovoljstvo usmjerio prema igračima, koji ga nisu zadovoljili pristupom, pa ih je mijenjao u poluvremenu i kasnije. Najavio je trener SB-a ozbiljan razgovor na tu temu upravo s tim igračima jer vidjelo se u nastavku da je s četiri juniora i jednim kadetom podignuta energija momčadi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 09:47