Goran Šebelić/Cropix
PLATIO JE CEH

Kažnjenički dani bivšeg hajdukovca: Niti kuka, niti luduje, marljivo trenira, a uskoro dobiva i novi ugovor

Doznali smo gdje je Ante Erceg i kako krati dane do isteka drakonske suspenzije
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. travanj 2023. 06:14

Zanimljiva je to priča. Srpski reprezentativac Fulhama, Aleksandar Mitrović, nedavno je u utakmici četvrtfinala FA kupa, Fulham - Manchester United, fizički nasrnuo na suca Chrisa Kavanagha. Za taj produženi nasrtaj disciplinski organ FA kaznio ga je s osam utakmica kazne!

Ante Erceg, nogometaš Istre 1961, loše se ponio na tzv. derbiju Istre 1961 i Rijeke. Izgubio je čovjek živce nakon odluka suca, provokacija suparničke strane (?) i tko zna kojih mu unutrašnjih nemira. Nema opravdanja za taj gubitak kontrole i zaslužio je isključenje protiv Rijeke i kaznu. To je jedna strana priče. Druga kaže da je akcija istrgnuća sučevog papirića uz dodatak dva žuta kartona (isključenje) i navodno vrijeđanje nakon utakmice (koje se nije dogodilo, dokazuju u Istri) koštala ukupno 11 utakmica kazne. Sublimirana je u jedinstvenu mjeru devet utakmica kazne. U žalbi nije priznata niti jedna okolnost, nego je potvrđeno i devet utakmica kazne i šest tisuća eura globe.

image
Goran Šebelić/Cropix

Živjela naša dosljedna disciplinska garnitura HNS-a, i dosljedna Komisija za žalbe, i dosljedno isto primjenjivanje sankcija za sve. Kao i sve medijske savjesti koje su se sručile na Antu Ercega kao da je njegovo ponašanje izuzetak u bontonom određenom HNL-u. Prije toga, a i poslije, vidjeli smo mnoštvo simuliranja, grubljih prekršaja za drugi žuti karton, vidjeli smo i grube startove iz "prve", slušali melodije hrvatskih psovki, ali niti su suci držali isti kriterij, niti su se mediji sablažnjavali kao u slučaju Erceg. Tako je, valjda, da se zadovolje sve savjesti, splitski nogometaš platio ceh za sve loše startove, simuliranja i razvoj folklora psovanja HNL-a.

Nemilosrdna odbijenica

Povratka više nema, odnosno, Erceg, do utakmice s Rijekom drugi strijelac HNL-a i u poretku Žute majice SN (ocjene svih novinara koji prate klubove HNL-a) najbolji igrač dotadašnjeg dijela prvenstva (trenutačno drugi iza Livaje), odradit će dva mjeseca natjecateljske pauze. Vratit će se, kao ironija situacije, upravo protiv Rijeke. U meču u kojem više neće biti istog uloga kao u utakmici u Puli, gdje je značajno za oba kluba usmjerena bitka za (4. i 3.) poziciju. Na Rujevici će biti 6. svibnja Ercegov come back.

image
Goran Šebelić/Cropix

U Istri (Petak) 1961 vjerojatno razmišljaju kako će ga sačuvati da ne bi opet dobio neki "prijeki sud", odnosno, da se ne pali na provokacije suparničkog trenera, suca ili igrača. Možda bi bilo dobro, kako za one koji čuvaju lice zbog ozljede jagodičnih kosti ili nosa, da Ercegu naprave posebnu masku koja bi spriječila ne samo njegovo glasovno komentiranje, nego i "sakrila" grimasu, pogled simulacije ili neko treće inkriminirajuće ponašanje. Ovo je tako fino društvo, pogotovo u nogometnom miljeu, da bi bilo tragično da taj 33-godišnji Splićanin ponovno opsuje i time uvrijedi nogometnu obitelj i tradicionalnu uljuđenost izražavanja HNL-a...

Otkako je kažnjen, a potom i dodatno nemilosrdno odbijen i za minimalno smanjenje kazne, Erceg se fokusirao na rad i red. I onda kažite vi da odgojne mjere u HNL-u nemaju snagu.

"Drugovi, što ste nervozni?"

U Istri nam kažu da je na treningu moćan, razigran, profesionalan, a, ne biste vjerovali, niti jednom nije ikoga ili išta psovao. Takav Erceg, koji igra odličan nogomet, efikasan i nepredvidiv, nedostaje Istri kao zrak, a Garciji kao ključan ofenzivni igrač. Znaju to na Drosini, a očito su znali i na drugim adresama. Odakle Puljanima, i sada kada nema Ercega, stalno poručuju "drugovi, što ste nervozni?".

Nema kuknjave, kažu u Istri, kod Ercega. Zna da je odabran kao žrtva na oltaru fair playa, uljudbenog ponašanja i promicanja slogana "pravda je jednaka za sve". Zna da je zeznuo Istru. Zna da ga odmah po povratku čekaju hoće li odmah pogriješiti i opet napraviti neko nogometno kazneno djelo. Da bi ga kaznili i time potvrdili da su prema njemu bili ispravni. U najmanju ruku, koliko je pogriješio Erceg, toliko su pogriješili drugi, ali samo je on platio ceh. U tome je glavni problem ove folklorne priče u Hrvata...

Pauza je razbistrila neke druge pravce priče. Bjelanović dogovara s Ercegom novi ugovor. Suradnja Istre i Splićanina ide dalje, nakon ove sezone još dvije godine. Valjda će biti vezane samo za nogomet, i njegove igre, talent igrača koji je sebi nerijetko bio teret (kao u ovom slučaju), ali i na kojem se ukazuje sva filozofija nejednakosti tretmana unutar HR nogometa. Erceg plaća svoje gluposti, a što je s glupostima drugih?

Istra 1961 u Splitu gubi, ali lani u rujnu uzela je bod

Hajduk posljednju rundu prvenstva, završnih devet kola, započinje utakmicom s Istrom 1961, koja se igra u petak na Poljudu u 18.10 sati.

Kako bi hranili šampionske ambicije, Bijelima igra samo pobjeda. U posljednjih pet gostovanja Puljana na Poljudu, dakle, od ljeta 2020. godine, Hajduk je dobio četiri susreta i to govori da se ima pravo nadati još jednom takvom rezultatu, da je to uobičajeni ishod kad se ova dva kluba sastanu u Splitu, dok je na Drosini Istra 1961 bila uspješnija nego kad dođe u Dalmaciju. U tim susretima Hajduk je dobivao 2:0, 1:0, potom 4:0 i 3:1, ali tako je bilo do 7. rujna prošle godine kad je završilo 2:2.

Najbolji strijelac Bijelih u tim dvobojima je, dakako, Marko Livaja s pet pogodaka, a oba je dao i u tom posljednjem srazu u Splitu. Za goste su pogodilo Erceg i Boultam.

Za Istru sjajna, a za Bijele vrlo teška bila je ne tako davna utakmica (29. siječnja) koja je okončana 3:0 za Puljane na Drosini. Ante Erceg bio je dvostruki strijelac, Einar Galilea je pogodio jednom, no Ercega sada nema zbog suspenzije nakon što se obrušio na suca utakmice s Rijekom Jakova Titlića. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 07:54