Marijan Ćorić

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
KAKAV POVRATAK

Nakon pet godina vratio se u prvu momčad, a posljednji put je spasio svoje suigrače od ispadanja

Ozljeda Lovre Majkića prilika je vrataru koji je svojedobno pulski klub spasio u kvalifikacijama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. travanj 2024. 15:14

Život vratara je puno teži nego što mnogi mogu i pomisliti. Čeka se šansa, nekad se i ne dočeka ili zna doći nakon duže pauze od branjenja, a mora se biti odmah spreman.

Istra 1961 je posljednjih godina ušla u dobru golmansku fazu. Imala je Ivana Lučića, koji je sada u Hajduku potvrdio visoku vrijednost. Ima već duže Lovru Majkića, koji je nekoliko godina i zbog serije težih ozljeda čekao priliku i potvrdio se među najboljim vratarima lige.

Bulatove zasluge

To je značilo da njegovim alternativama sigurno nije lako (do)čekati priliku.

- S vratarima sam miran između ostalog zato što sam ovdje zatekao izvanrednog trenera vratara Tihomira Bulata. Golmani Istre su sretni što mogu s njim raditi - kazao je Paolo Tramezzani o 49-godišnjem Šibenčaninu, nekad vrataru u HNL i Bundesligi. Bulat već pet godina radi u Istri što dovoljno govori o respektu za njegov posao.

Tramezzani i Bulat, suočeni s ozljedom Majkića, koji će još nekoliko tjedana biti aut, analizirali su alternative. Talijanski trener je naučen po tamošnjem običaju da se jasno znaju hijerarhija vratara, pa je već prije Marijan Ćorić (29) tretiran drugim, a Jan Paus-Kunšt (22) trećim vratarom. Stoga, kada je protiv Lokomotive na golu bio Ćorić, nije bilo iznenađenja. Niti u pogledu obrane, iako je posljednji put za Zeleno-žute branio 2. lipnja 2018. godine! Tada je, zapravo, u Varaždinu, u uzvratu doigravanja za ostanak u prvoj ligi, Ćorić odigrao najbolju utakmicu života. Nakon ozljede jednog gorostasa, Vanje Iveše (205 cm), koji je branio u prvoj utakmici (3:1), drugi dugajlija Ćorić (204 cm) blistao je u Varaždinu. Njegove su obrane presudile da Istra sačuva prvoligaški status unatoč porazu (0:1). Od tada je počela Ćorićeva karavana promjene klubova. S Istrom, koju su preuzeli Baski, nije dogovorio ostanak, pa je šetao od Kustošije preko Palange (Litva), Uljanika, TEC-a (nizozemska treća liga), Llapija (Kosovo) do Opatije. Prije 14 mjeseci vratio se u Istru, gdje je nakon matičnog kluba Vodnjana odradio omladinski pogon.

Ćorić je bio vrlo darovit vratar, zato je prešao u Parmu, prvo kao junior a onda i senior, i uz epizodu u Speziji, vratio se u Istru 2017. godine.

Ćorić je, kažu u klubu i trener i suigrači, jako važan akter svlačionice. Tramezzani ga jako respektira i pohvalio ga je za dobar nastup protiv nezgodne Lokomotive. No, kudikamo će Ćoriću biti teže u nedjelju u Maksimiru protiv goropadnog Dinama, a onda odmah poslije i u Puli protiv Rijeke. Dva glavna aktera za naslov i najjači napadi lige velika su iskušenja i za Ćorića, koji svakako ima manjak utakmica i može mu se tolerirati ako se dogodi neka kriva procjena. Igraču bez igre je teško odmah biti u formi, golmanu je još teže. No, Ćorić je prilično iskusan i u teškoj seriji utakmica to će mu biti glavni adut.

Roce glavni skaut

Inače, nakon odlaska Christiana Argurija u Novaru, ostalo je upražnjeno mjesto pomoćnika sportskog direktora Istre 1961 i glavne osobe skautske službe. Nakon konzultacija unutar kluba i s vlasnicima u Vitoriji, odlučeno je da će desna ruka sportskom direktoru Saši Bjelanoviću postati Goran Roce.

Dosadašnji team menadžer tu će dužnost zadržati do kraja sezone, a onda će biti i pomoćnik Bjelanoviću i glavni skaut. Do tada će se odlučiti tko će biti novi team menadžer. Uz Rocea skautske poslove odrađuju i dalje Danijel Franjković (iz Garcijinog stožera) te Oriol Roig (koji je trenutno i analitičar prve momčadi).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. travanj 2024 15:15