Trener David Catala

 GORAN SEBELIC Cropix
ZALOG ZA BUDUĆNOST

Ni Dinamo, ni Hajduk, ni Rijeka... HNL klub ima čak sedmoricu U-21 reprezentativaca iz različitih država

Nikad prije Puljani nisu davali toliko igrača izabranim vrstama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. studeni 2023. 18:37

U četvrtak je trening Istre odrađen na glavnom terenu Drosine, jer je za petak najavljena kiša pa je termin (1 tjedno) iskorišten dan prije. David Catala ima na raspolaganju sve igrače osim Luke Hujbera. Vrsni desni bočni Zeleno-žutih je, naime, u problemu s aduktorom te će sigurno preskočiti gostovanje kod Rudeša. Kako je Advan Kadušić vrlo solidno odigrao protiv Slavena Belupa, trener Istre ne bi trebao imati puno glavobolje na tom boku. Povratkom Devetaka, oporavkom Douglasa, ali i dobrom igrom Valinčića protiv koprivničke momčadi, trener Zeleno-žutih će imati više izbora za lijevog beka. Kako je Valinčić zapravo desni bek, onda je Catali više opcija za i tijekom utakmice...

Dok se momčad priprema u punoj koncentraciji, svjesna kako je utakmica u Kranjčevićevoj velika zamka za (ne)mirniji nastavak sezone, zanimljivo se osvrnuti na jednu hvale vrijednu činjenicu. Naime, izbornik U-21 reprezentacije Dragan Skočić pozvao je na okupljanje za utakmice sa Slovačkom (prijateljska, 16. 11.) i Bjelorusijom (20. 11., kvalifikacije za EP) čak tri igrača Istre 1961. Nakon Matea Lisice te Morisa Valinčića, novitet je pozivanje Antonija Maurića. Mladi vezist, koji je prošlog tjedna navršio 20 godina, vidnog je porasta učinka u Catalinoj postavi, i Španjolac ga tretira kao člana startne postave. Ukoliko nas pamćenje ne vara, Istra 1961 nikad u povijesti nije imala istovremeno čak 3 mlada reprezentativca. Dodamo li tome da je Mauro Perković do veljače bio igrač Istre 1961, i to u statusu U-21 reprezentativca, onda možemo govoriti o vrlo dojmljivoj brojci od četiri igrača...

No, nije stvar u statusu samo domaćih dečki (Valinčić je iz Rijeke, ali porijeklom iz Istre). U današnjem kadru Istre 1961 je još 4 igrača-stranaca članovima mladih reprezentacija svoje države. To su Sebastian Nebyla (Slovačka), Iurie Iovu (Moldavija), Darwin Matheus (Venezuela) i Salim Fago Lawal (Nigerija). Ukupno gledano, u rosteru je dakle sedam mladih reprezentativnih igrača, što je ipak vrlo dojmljiva činjenica za klub sa Drosine.

Prečesto se u prošlim vremenima ukazivalo na nedovoljno učinkovito produkciju igrača, a otkako su vlasnici kluba Španjolci (Baskonia-Alaves), pet godina se značajno ulaže u omladinsku školu, selekcije i doselekcije s naglaskom na mlade igrače. To što je netko mladi reprezentativac,ne znači da će postati “pravi” igrač, ali očito da potencijala ima. U redu ovih koje smo nabrojali sva četvorica iz Hrvatske već su pokazala da mogu biti zapaženi akteri HNL-a unatoč mladosti, kao što je to pokazao Iovu, pa i Nebyla, iako dobiva manje prostora nego što se očekivalo, a pogotovo to vrijedi za Matheusa, koji se pokazao igrač prevage i u najjačim utakmicama za Istru. Dok nije upao u slijed krivih ponašanja (put u Venezuelu), a sada vrijedno trenira i čeka priliku.

Isto kao i Nigerijac Fago Lawal, koji je već bio strijelac i na Mundijalu U-21, ali koji svakodnevno radi na taktičkim i tehničkim napredovanjima kako bi se mogao nametnuti za više minuta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 23:22