Andres Ferro (desno)

 FEDERICO PARRA/AFP/PROFIMEDIA
PRINOVA U PULI

Novo pojačanje u HNL-u: Na treningu Istre pojavio se kapetan U23 reprezentacije iz Južne Amerike

Unatoč mladoj dobi već ima puno seniorskog iskustva i očito se uklapa u politiku (baskijske) Istre
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. srpanj 2024. 23:38

U srijedu je Istra 1961 odigrala svoju prvu pripremnu utakmicu, u Lienzu protiv Ferencvarosa. Za dojmove smo pitali sportskog direktora Sašu Bjelanovića.

- Dobro je to izgledalo, na stranu rezultat. Ferencvaros se priprema za kvalifikacije za Ligu prvaka, za dva tjedna igraju te su zato odradili i pet pripremnih utakmica. Nama je to bio prvi izlazak na teren nakon tjedan dana rada i ukupno gledano možemo biti zadovoljni.

Igralo se 120 minuta?

- Da, prilično zahtjevno i zbog sparnog vremena. No, naši su igrači pokazali vrlo dobre stvari, a na mahove je izgledalo da nema razlike između kluba koji je posljednjih sezona prvak Mađarske i ima 40-ak igrača, odnosno vrijednost kadra preko 50 milijuna eura. Svi su bili vrlo solidni, a dobri su bili i naši mladi igrači, Ivanišević, Ahmeti, Krivičić, Ramić i drugi. U par navrata smo ih visoko napali i stvorili im probleme, mogli zabiti i koji gol više. Nismo se branili i bili u podređenom pristupu, štoviše, iako je bio 4-4-2 sustav, to je bila tipična igrač koju je trener Tramezzani slagao proljetos.

Sustav 4-4-2?

- Pa, trenutno imamo manjak stopera i trener je odabrao tu varijantu, iako smo zapravo igrali u otvaranju s tri te potom presing igrača na igrača po cijelom terenu. Treba reći da smo dan prije imali težak trening, uz pet sati putovanja...

image

Paolo Tramezzani

RANKO SUVAR Cropix

Od novaka igrali su Facchinetti i Gagua, a važno je da su se oporavili i Valinčić, Lawal, Maurić?

- Svi su zdravi i to nam je jako važno. Facchinetti je pokazao dobre stvari i vidljivo je njegovo iskustvo. On bi trebao samo rasti u formi kad se fizički spremi. Gruzijac Gagou je zanimljiv, puno radi za momčad, prilazi, razigrava, zna sačuvati loptu...

Traže se pojačanja

Kakva je situacija s ostalim igračima koji su u "điru"?

- Ako mislite na Devetaka, ništa novo, čekamo da Douglasa sporazumno raskinemo i onda priključimo Devetaka. Nadam se da će se to uskoro dogoditi. Koski vjerojatno neće morati na operaciju, ali trebat će još nekoliko tjedana terapije da se zaliječi. Nigerijci? Oni su i dalje na provjeri, i kako sam već kazao, njihov status gledamo kao opcija perspektive slično kao kad je došao Fago Lawal.

Bjelanović je prilično zakopčan oko novih igrača, iako je jasno da se i dalje radi na pojačanjima. U dolasku je stoper, a uz lijevog beka (Devetaka) još je potreban jedan vezni "box to box", a vjerojatno i krilni napadač, s obzirom na to da Ekong za sada nije blizu povratka...

Na treningu u Balama se u četvrtak poslijepodne pojavio i novi branič. Radi se o U23 reprezentativcu i kapetanu Venezuele, 22-godišnjem Andresu Ferru. Unatoč mladoj dobi već ima puno seniorskog iskustva iza sebe. Ferro se očito uklapa u politiku (baskijske) Istre, a to je dovođenje mladih talentiranih reprezentativaca. Kako se može zaključiti iz snimaka i kronika, u pitanju je karakteran igrač, tipičnog južnoameričkog temperamenta, koji se uklapa u (agresivan) način igre koji gaji Tramezzani. Ferro i Istra vezat će se trogodišnjim ugovorom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. srpanj 2024 23:39