Saša Bjelanović

 DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
ŠTO IMA U RUKAVU?

Odlazi li trenerski hit HNL-a? Znakovito ponašanje sportskog direktora moglo bi otkriti velike novosti

Još uvijek nije jasno tko će momčad za tri tjedna povesti na pripreme za novu sezonu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. lipanj 2023. 23:46

Prije godinu dana (11. lipnja 2022.) Istra 1961 je angažirala Sašu Bjelanovića kao sportskog direktora. Bivši igrač Istre (1999.) u Pulu je stigao nakon što je u razgovoru s Joseanom Querejetom ostavio vrlo pozitivan dojam u kontekstu planiranja sportske politike Zeleno-žutih.

U ožujku ove godine vlasnici Istre 1961 produžili su dotad važeći ugovor Bjelanoviću do 2026. godine, pod uvjetima koji su iskazali njihovo zadovoljstvo njegovim radom. Uvijek su, naravno, trener i igrači najzaslužniji za predstave na terenu, ali je ključno da sportski direktor uz trenera gradi momčad koja će biti dobar temelj natjecateljskoj ambiciji. U klubu kao što je Istra 1961 ta ambicija je u ravnini, a nekad i podređena tržišnim potrebama, kako bi se dostiglo kakvu-takvu razinu samoodrživosti. Baskonia-Alaves je u sanaciju i poslovnu stabilnost Istre 1961 uložila unutar pet godina 12-14 milijuna eura. Sasvim je logično da vlasnik traži i rast prihoda kako bi investicija dobila na snazi, a ne da predstavlja svake godine ulaganje od minimum 3 milijuna eura bez značajnijeg povrata. Takvih se “biznismena” još nije vidjelo koji bi samo upumpavali novac u klub bez ambicije povrata investicije kroz godine...

U ovoj godini, u kojoj je Saša Bjelanović direktor sportskog pogona Istre, ostvario se prihod od transfera u visini 2,55 milijuna eura. Odnosi se to na Perkovića (2 milijuna €, Dinamo), Miškovića (250 tisuća €, Banik) i Belju (300 tisuća €, bonus Osijek-Augsburg). Potonja dva igrača došli su u eri direktora Darija Dabca. Uzmemo li u obzir prihod od TV prava, te bonus Dinamove LP, to je još 1,65 milijuna eura, što znači da je Istra “sama” uprihodila oko 4,2 milijuna eura. Znači li to da će Zeleno-žuti, uz dosad uobičajenih 3 milijuna eura doznaka iz B-A grupacije moći trošiti 7 milijuna eura?

Logično da ne znači jer vlasnik proklamirani proračun od oko 3,5 milijuna eura onda ne treba sam puniti. Stvar je da se dio investicije usmjerava u gradnju kampa u Balama, a ukoliko vlasnici procijene da za momčad treba viši proračun, može dopunjavati (kao i do sada) klupski proračun. Upravo je zbog tih razloga osobito važno hoće li Deportivo Alaves ući u Primeru jer bi matični klub grupacije u tom slučaju imao 60-ak milijuna eura veći proračun. Posljedično bi bilo više mogućnosti za ulaganje u Istru, te bržu konstrukciju kampa...

Saša Bjelanović o svemu tome mora voditi računa kada slaže igračku križaljku. Pogotovo u trenutku dok još nije 100% sigurno tko će povesti Zeleno-žute oko 20. lipnja u nove pripreme. Dok Gonzalo Garcia razbistri svoje vizije, sportski direktor mora djelovati na tržištu. Logično bi bilo da u dvojbenom statusu aktualnog trenera sondira teren struke u neželjenom slučaju ako Garcia odluči otići. Nimalo jednostavna zadaća za Bjelanovića, no kako je odradio lanjski mercato, u bitno težim uvjetima, on ostaje pouzdanik kluba i navijača da će u obnovi kadra Istre 1961 biti opet dovoljno uspješan da Zeleno-žuti nastave rasti. Neuobičajena mu mirnoća, dok se javnost sa zebnjom osvrće na odlaske, nekako upućuje da Bjelanović ima neka rješenja koja su u fazi realizacije.

Istra 1961 in

Kuloarski se doznaje kako je Istra na tragu dva vrlo talentirana, fizički moćna strana igrača izvan Europe, a da su u tijeku pregovori s nekolicinom igrača iz europskog prostora. Za sada roster ima 20 igrača pod ugovorom i nema naznaka, unatoč medijskim špekulacijama, da netko odlazi. No, mercato je dug skoro 3 mjeseca i bit će prometa u oba smjera.

Istra 1961 out

Otišli su za sada, zbog isteka ugovora, Galilea, Marin, Kopljar i Knežević. Posudbe su istekle Marešiću, Caseresu, Mahmoudu i Boultamu. Marešić je financijski za otkup preveliki zalogaj za Istru, višestruko skuplji od odštete koju bi trebalo platiti Velezu Sarsfieldu za Caseresa (450 tisuća eura). No, za njega se još razgovara, iako je bliža varijanta da bude preprodan, s obzirom da je igrač željan iskoraka nakon dvije sezone u Puli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:46