Josip Brezni

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ODRAZ NEPOŠTOVANJA

Odluka povjerenika HNL-a razjarila je Istru, ovo je dokaz da Puljani zapravo imaju - marginalni status

Za važnu utakmicu s Rudešom delegiran je sudac koji je proljetos isključio Antu Ercega
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. studeni 2023. 15:12

Radni tjedan počeo je izletom s brzim povratkom. Nogometaši Istre 1961 uputili su se u kamp u Bale da napokon rade na prirodnoj travi nakon niza treninga na umjetnom travnjaku pomoćnog igrališta Alda Drosine. No, nove količine kiše su natopile teren broj 1 u kampu, te su oružari Vlado Derkuća i Sandi Omić prvo istovarili opremu u svlačionice, da bi ih ubrzo opet prebacili u kombi i vratili natrag na Drosinu.

Nino Pilar, koji vrlo dobro održava igralište u Balama, servisirao ga je proteklih tjedana, ali kiša jednostavno ne dopušta da se dovoljno osuši. Dok se ne zgotovi novi teren, broj 2, gdje radovi odlično napreduju, i to s vrhunskom drenažom, bit će problematičan trening u kišnom razdoblju. Zato su se svi Zeleno-žuti vratili u Pulu, te uz 40-ak kilometara izleta opet trenirali na umjetnoj podlozi uz dio treninga u teretani.

Dobra je vijest da se pridružio od viroze oporavljeni Petrusenko, a da je uz povratnika zbog kartona, Devetaka, u punom pogonu i Douglas. Njegov izlazak protiv Slaven Belupa pokazao se trenutnim problemom zbog udarca u ložu. Jedini koji je izvan punog pogona jest Erik Björkander zbog ozljede, što nadopunjuje tezu o njegovih pehovima. Kada je ponovno u prilici zaigrati, s obzirom na to da će Majstorović otpasti za iduće dvije utakmice (crveni karton protiv Farmaceuta), Šveđanin se ozlijedio. Teško je da će biti spreman za subotu, pa će vjerojatno priliku opet dobiti Iovu, koji je vrlo dobro odradio drugo poluvrijeme sa Slavenom Belupom. Za važnu utakmicu s Rudešom delegiran je sudac Titlić, koji će tako prvi puta biti u interakciji s Ercegom od isključenja protiv Rijeke proljetos.

No, više od svega je, kako su nam rekli na Drosini, iritaciju izazvala odluka povjerenika lige Josipa Breznog. U usuglašavanju kup-termina Varaždin - Istra 1961 nametnuo se datum 5. prosinca, pri čemu je, kažu na Drosini, povjerenik kazao da će voditi računa da Istra dobije termin nedjelje (ili ponedjeljka) za utakmicu u Gorici, a sukladno činjenici da ima dva gostovanja unutar tjedna. Ipak, povjerenik naposljetku nije imao uviđavnosti za pulskog prvoligaša.

Tako će Puležani u utorak (5. prosinca) gostovati u Varaždinu za Kup, vratiti se u Pulu, a onda opet za dva dana krenuti za Goricu jer je prvenstvena utakmica određena za subotu (9. prosinca). I to u ranijem terminu (14.50) u odnosu na Dinamo - Rudeš (oba iz Zagreba) u 17 sati. U nedjelju (dan više odmora) će igrati Varaždin - Osijek i Rijeka - Slaven Belupo. Znači, jedino Istra ima dva gostovanja unutar tjedna, što je u suglasju s općim dojmom marginalnog statusa u HNL-u. To se prepoznaje i po sili kartona koje Zeleno-žuti dobivaju kao po traci (uvjerljivo najviše u ligi, 41), i u najgorem omjeru kaznenih udaraca, budući da imaju nulu "za", a tri "kontra".

Uz osebujno delegiranje sudaca i rehabilitiranih povratnika, kao i drugačije doživljaje VAR-a, jasno je da Istra 1961 ostaje još odveć "zelena" po pitanju ravnopravnosti kriterija na svim razinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 21:46