GORAN SEBELIC Cropix
ODABRAO RIZIK

Ovo ne bi učinio baš svaki nogometaš: Odrekao se brdo novca, stigao u Hrvatsku i sada ponovno uživa u nogometu

Pojačavanje obrambenih redova pulskog nogometnog prvoligaša nedvojbeno iznad očekivanja
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. srpanj 2023. 15:27

Potvrđena je vijest kako će Dario Marešić opet igrati u Istri 1961! Standardni stoper u prošloj sezoni bio je posuđen igrač francuskog prvoligaša Stade Reimsa.

Francuzi su ga 2019. godine otkupili od Sturma Graz za 3 milijuna eura i tada je Marešić, kao mladi reprezentativac Austrije (21 nastup) i standardni igrač austrijskog nogometnog bundesligaša, dostigao vrijednost na tržištu od 4 milijuna eura. Nakon igranja u fizički možda najtežoj ligi, onoj francuskoj, gdje se nije nametnuo za standardnu postavu, posuđen je LASK-u Linzu, no i tamo nije to bilo to. Naposljetku je došao u Istru 1961 i odmah se pokazao kao pojačanje.

Izričita želja

Dario Marešić, kako je i govorio tijekom prošle sezone, prvi puta u tri godine odlaska iz Graza opet uživa u nogometu. I zato, kad se pojavila opcija da definitivno napusti Stade Reims, unatoč mogućnosti da ode u Škotsku, Austriju ili Cipar, Marešić je odmah izrazio želju za povratkom u Pulu. Time je samo potvrdio da nije bila kurtoazija kada je govorio da mu je u Puli odlično.
Štoviše, Marešić je otišao i korak dalje u tom novom odnosu sa Zeleno-žutima.

Naime, ugovor s francuskim prvoligašem vezao ga je za Reims do lipnja 2024. godine. Kako nije u planovima trenera, a ide u posljednju godinu ugovora, i klub i igrač imali su istu ideju, onu sporazumnog raskida. Kada je Marešić izrazio želju da se vrati u Pulu, problem je nastao s modalitetima raskida. Istra, naime, nije klub koji može platiti neku ozbiljnu odštetu, a nije ni u navici vlasnika iz Baskije da se tako dovode igrači.

Naravno, Marešić je u Reimsu imao zagarantirana primanja koja su daleko iznad mogućnosti pulskog, a i većine prvoligaša. Pat-poziciju, u kojoj Reims nije htio baš bez “centa” pustiti igrača u kojeg su uložili 3 milijuna eura, što je logično, prelomio je upravo igrač. Odrekao se važnog dijela ovosezonske plaće i pomogao je da Reims i Istra nađu zajednički jezik oko njegova transfera.

Manja primanja

Dario Marešić potpisao je za Istru 1961 trogodišnji ugovor, dobio je dres broj 13 i priključio se treninzima. Za igrača koji ima 23 godine i već takva iskustva (Bundesliga, Lige One), to je za Zeleno-žute tehnički veliki dobitak, a istovremeno i potvrda. Naime, kad igrač inzistira na povratku u klub gdje je bio na posudbi i gdje će mu primanja biti neusporedivo manja nego tamo gdje je bio ili gdje je mogao ići, to govori da je u Istri zbilja dobra atmosfera i pozitivno funkcioniranje. Za imidž kluba - još jedan plus!
Marešić je napravio ne baš uobičajen potez za profesionalnog nogometaša, ušao je čak i u svojevrstan rizik dokazivanja kroz dres Istre, ali očito je uvjeren temeljem iskustva da se u Puli i HNL-u uz kontinuitet igre može vratiti na nekadašnje pozicije (4 milijuna eura procjena vrijednosti) i potom ostvariti novi kvalitetan inozemni transferi.

Finac nije izgubljen

Kako god, Marešićev povratak je odlična stvar za Istru i Karoglana jer trener dobiva gotovog igrača, koji je prošlu sezonu igrao u HNL-u i nema potrebe za prilagodbom. Što to znači u kontekstu Ville Koskija? Finac je sve dogovorio s Istrom, a kad je Istra finiširala dogovore i s njegovim klubom (Honka), pojavila se opcija povratka Marešića.

No, Koski je očito jako dobar potencijal (21) i sportski direktor pulskog nogometnog prvoligaša Saša Bjelanović ne želi ga se odreći. Traži formulu kako da ga osigura za Istru, ali i da se pritom ne gomilaju stoperi. Do prije tjedan dana bilo ih je manjak, sada bi s Koskijem bili u višku. No, od viška kvalitete ne boli glava. Iznenađujući je dojam da iz Vitorije uopće nemaju ništa protiv njegova dolaska uz već odrađen Marešićev.
Za koji dan doznat će se i taj epilog...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. lipanj 2024 18:37