RONALD GORSIC Cropix
LEKCIJA IZ PORAZA

Puno su puta okretali negativan rezultat, ali ne i sada: Hoće li Garciji samo jedno gledanje snimke biti dovoljno?

Bakrar se pokazao kao dobra alternativa za Ercega, ali s Matheusom postoji previše opreza
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. ožujak 2023. 14:51

U više utakmica ove sezone Istra 1961 je okrenula negativan rezultat ili osvojila bodove u posljednjim trenucima. To se doživljavalo kao znak sudbine za dobru sezonu jer je uvijek “takve napete” završnice Istra gubila.

U nogometu nema nečeg “za stalno”. Nogomet je nepredvidiv i to se najzornije pokazalo u Velikoj Gorici, gdje su Puljani izgubili utakmicu na prilično “umjetnički način”. Dakle, apstraktnim propustima dopustili su da se u četiri minute rezultat od 1:3 okrene u 4:3!?

image
GORAN MEHKEK Cropix

U šest utakmica ova je Istra u trećem turnusu primila četiri pogotka. Više nego jasan pokazatelj da se dogodio blackout. Počevši od vratara Lovre Majkića, koji je u ovom prvenstvu u 23 nastupa upisao 11 bez primljenog pogotka, a čiji je propust u 78. minuti prelomio utakmicu. Do tada je Istra kontrolirala igru, vodila 3:1, a Gorica je bila “ugašena”.

Poklon Majkića, a potom i cijele obrane Istre, domaći su spretno i sretno iskoristili i upisali pobjedu koja im može značiti prvoligaški preokret...

- Izgubili smo i ne znam još kako smo to uspjeli nakon 75-78 minuta potpune kontrole utakmice. Moram pogledati snimku i shvatiti što se to dogodilo da u jednoj sekundi nastane kolaps - rezignirano je kazao Gonzalo Garcia nakon utakmice u kojoj je, da je ostalo kako je bilo (3:1), Istra mogla dohvatiti četvrtu poziciju, na dva boda od Osijeka i sa zapostalom utakmicom koju mora odigrati.

Bila bi ta pobjeda melem na rane prošle utakmice s Rijekom i posljedica koje su bitno utjecale na zeleno-žutu momčad...

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Protiv Rijeke nismo igrali dobro, osim u drugom dijelu do isključenja Mlinara. Poslije je ionako sve bilo cirkus. No, sada nismo radili pogreške kao tada, igrali smo dobro, kontrolirali sve i djelovali kako to želimo. Ovo kako smo dobili gol čak i nakon što smo izjednačili na 4:4... Smiješno, što reći!?

Gonzalo Garcia je opet pripremio jako dobru taktičku priču i sve je bilo O.K. do “gašenja svjetla” u 78. minuti. Je li mogao možda prije reagirati izmjenama? U to nema dvojbi jer je Duvnjak već nakon prvog dijela izgledao prilično umoran. U nastavku je bio još neprecizniji, što je jasno upućivalo na teške noge, a što ni ne čudi jer praktično sedam mjeseci nije igrao zbog ozljede.

image

Stadion Šubićevac.
Nogometna utakmica 23. kola SuperSport HNL-a, Sibenik - Istra 1961.

NIKSA STIPANICEV Cropix

Maurića, koji je također bio aut zbog ozljede više mjeseci, ubacio je tek u 89. minuti kao Duvnjakovu alternativu, ali već su posljedice pritiska domaćih bile vidljive na rezultatu. Četiri izmjene u 89. - 90.minuti svakako su neuobičajenost u onakvom momentumu (3:4).

Odveć oprezan

Uza sve to čini nam se da je Garcia odveć oprezan s Matheusom. Već protiv Rijeke je u malo vremena unio živost u napad Zeleno-žutih. U Gorici je ušao u 80. minuti umjesto neuvjerljivog Abdallahija, kod kojeg se također vide posljedice šest mjeseci klupe u Alavesu. Točno jest da je Istra primila još dva pogotka, ali Matheus je napadački opasan i nepredvidljiv za suparnika, što se kod gola za 4:4 najbolje vidjelo.

Svakako u pozitivnom kontekstu valjda istaknuti i Monsefa Bakrara, koji je s dva pogotka potvrdio da može biti dostojna realizatorska alternativa suspendiranom Ercegu...

SAMO BOD U ZADNJA TRI KOLA HNL-a

24/02/23.

Šibenik - Istra 1961 0:0

03/03/23.

Istra 1961 - Rijeka 0:2

10/03/23.

Gorica - Istra 1961 5:4

Slijedi serija od šest super teških izazova

Istra je ovim porazom dovela sebe u nezgodnu poziciju prije svega na psihološkom pitanju. U srijedu im dolazi lider Dinamo u zaostaloj utakmici. Onda u nedjelju ugošćuju Lokomotivu. Dva po tradiciji vrlo neugodna gosta na Drosini, koji su upravo u velikoj formi. Slijedi pauza zbog reprezentacije, a onda tri uzastopna gostovanja (Slaven Belupo, Hajduk, Varaždin), pa opet domaćinstvo Dinamu i gostovanje kod Osijeka. Serija od šest super teških izazova...

- Analizirat ćemo što se dogodilo u Gorici, a onda izvući pouke i odmah se fokusirati na Dinamo - kazao je Garcia, koji će morati biti vrlo kreativan kako u nadvladavanju psiholoških udara proteklog tjedna (Rijeka, Gorica), tako i u pristupu dvjema teškim utakmicama s Dinamom i Lokomotivom. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:22