GORAN ŠEBELIĆ/Cropix
PROBLEM U PULI

Raspada se travnjak na Aldo Drosini, tvrtka za održavanje i klub u sukobu, problem rješavaju Riječani?

Podloga je neravna, ima rupa, više biljnih oboljenja i požutjelih područja
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. rujan 2023. 10:10

Kako su se pribojavali u Istri 1961, travnjak na Drosini je već sada u očajnom stanju. Nakon prvenstva nije ništa učinjeno na njegovu saniranju, a k tome je mlada reprezentacija na njemu obavila brojne treninge priprema za Euro.

Zbog lošeg stanja terena, koji će nakon jesenskog lošijeg vremena sasvim sigurno postati pretežak za igranje, Istra je pozvala u Pulu stručnjake iz riječke tvrtke “Stadion Kantrida” d.o.o. Oni su svoju kvalitetu pokazali održavanjem travnjaka na Rujevici, koji se unisono smatra najboljim u državi već godinama. Njihov stručni uvid je porazan za travnjak Drosine i pogotovo za (ne)kvalitetu održavanja proteklih pet godina.

Podloga je neravna, ima rupa, više biljnih oboljenja i požutjelih područja, nakon svakog treninga ili utakmice dodatno se devastira ploha. Ključan problem, kažu ti stručnjaci, jest što se pet godina od rekonstrukcije (hibridna podloga) nije ni dovoljno, ni kvalitetno servisirao. Takav pristup stvorio je ispod travnate površine gustu količinu korova i, uz veliku vlagu, pridonijelo je blokadi izrastanja prirodne trave uslijed čega je teren sve “ogoljeniji”. Isto tako i nova drenaža je “zagušena”, a i automatsko polijevanje više ne radi kvalitetno i ravnomjerno.

Riječki stručnjaci dali su smjernice u kojem pravcu bi trebalo odraditi saniranje terena, i nekoliko varijanti “preživljavanja” travnjaka do kraja sezone, te potom veliki servis. Ne radi se o velikim izdacima, ali očito je da Pula sport nema baš sluha za Istru odnosno za nužnu kvalitetu održavanja tako važnog objekta kakav je gradski stadion Aldo Drosina.

Inače, Istra 1961 plaća najam za stadion 100 tisuća eura godišnje, uz troškove redovnog održavanja (struja, voda...), a zanimljivo je, da stadion koriste i drugi klubovi, rekreativci, reprezentacije (što Pula sport naplaćuje). Inače novi sukob dogodio se oko toga da su iz Pula sporta naredili da se sponzorski platneni banneri (Istre) na pomoćnom igralištu uklone i odbace, jer navodno ugrožavaju statiku ograda. Iz Istre su se požalili da je stadion po noći otvoren, a čuvara nema, pa se pod okriljem mraka mogu (po snimkama) na terenu vidjeti bicikliranja, ili se prošetavaju psi!

Niz je problema na Drosini (opet je i drugi semafor na izdisaju, rasvjeta se pogoršala) pa bi bilo krajnje vrijeme da se u Pula sportu, koji je dužan kvalitetno skrbiti o stadionu, ozbiljnije pozabave tom tematikom, i s Istrom 1961 napokon raščiste prijepore te zajedno razriješe probleme. Stadion je gradsko dobro, a Istra je najjači klub u gradu i Istri.

Nije racionalno da onda vlada ovakav animozitet prema nogometu, i klubu koji je bio primoran da preseli treninge u 20 kilometara udaljene Bale, jer su im u Puli uskratili podršku za gradnju kampa na Marsovom Polju (ili nekoj alternativnoj lokaciji).

Iz Istre pak u nevjerici javljaju, da umjesto promptne reakcije kako bi se iskoristila pauza u prvenstvu i tri tjedna vremena da se sanira igralište, dobili su poziv Grada na sastanak 13. rujna. Dakle, od sanacije ništa. Eto, konstruktivno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 08:27