Dion Drena Beljo je ispunio sva očekivanja u Istri 1961

 MATIJA DJANJESIC Cropix
VELIKI POTENCIJAL U PULI

Španjolci nisu još shvatili koliko mogu profitirati s Istrom, Beljo, Mierez i Šutalo su dokazi da je tako

Zašto vlasnici Istre 1961 ne osnaže pulski projekt, kad se nazire koliko može biti profitabilan?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. svibanj 2022. 21:52

Informacije s tržišta sugeriraju da je Dion Drena Beljo izazvao interes inozemnih kupaca. Ponude se kreću, za sada, od 4 do navodno 6 milijuna eura.

Netko je u Istri 1961, napokon, dobro promišljao, a kad im je ponuđen Beljo, koji nije imao neko tržište prošloga ljeta, uzeli su ga uz uvjet da od sljedećeg transfera imaju 10%. Beljo se isplatio Puljanima iznad svih očekivanja. Golovima, igrama i ponašanjem doprinio je sezoni relaksa u borbi za ostanak, a može se nazrijeti da bi u blagajnu Istre mogao u budućem transferu osigurati oko 600-700 tisuća eura! Šteta da takve klauzule nije bilo u slučaju Josipa Šutala, koji je u proljeće 2021. odigrao 26 utakmica (po 90 minuta) za Puljane i napravio važan iskorak u karijeri, te pripremu za ovosezonsku sjajnu promociju u Dinamu. Uz reprezentativni poziv! Kad bude išao iz Dinama, Šutalo će ostvariti dvoznamenkasti milijunski transfer...

Uspješnost posuđenih igrača, ako imaju određenu razinu, u Istri je dobar posao za sve aktere. Osijek će, primjerice, s Beljom jako profitirati, a možda bez ozbiljnijeg igranja u Osijeku (imao je 170 minuta prošle sezone i jedan gol, Istri) na njemu zaraditi i 8-10 milijuna eura.

Unosan projekt

Istra 1961 je već 2018. godine dala naslutiti koliko je, po dolasku Baskonie-Alaves, moguć jako zanimljiv sportsko-poslovni projekt za Baske. Naime, iz Argentine je na posudbu (za 230 tisuća eura) stigao Ramon Mierez. Odmah se u Istri nametnuo kao veliko pojačanje i skrenuo pažnju na sebe (10 golova i 5 asistencija u 23 utakmice). Osijek ga je već onda želio dovesti, ali Alaves je imao druge planove. Odveli su ga na pripreme i planirali da igra u prvoj momčadi, ali se teško ozlijedio (ruptura bedrenog mišića) i bio dva mjeseca aut. Poslali su ga na posudbu u Tenerife, gdje se nije naigrao i zbog obnavljanja ozljede (20 utakmica, 1 gol i 1 asistencija). Upravo temeljem igranja u Istri opet se Osijek javio i doveo ga na posudbu, s pravom otkupa za 2,5 milijuna eura. Što se naposljetku i dogodilo. Mierez je prošlu sezonu odigrao u velikom stilu i postigao je 23 pogotka. Htio ga je otkupiti Beijing Guoan i bio je spreman platiti 6-7 milijuna eura. Zbog više razloga taj se transfer nije dogodio. Ono što je za Alaves bitno to je da 20% transfera iz Osijeka prema inozemstvu ide u blagajnu vlasnika Istre.

Baski su isplativost projekta u HNL-u mogli spoznati i kroz dvije oprečne stvarnosti. Prva je da su igrača Dani Iglesiasa, koji je došao iz nižeg španjolskog razreda u Pulu, ubrzo transferirali u Rijeku za 350 tisuća eura (dio kompenzacijski). To je igrač oko kojeg Alaves B nije imao neko očekivanje osim da bude od nekog doprinosa Istri.

Plasman talenta

No, u Vitoriji su spoznali i koliko se talent domaćih igrača može plasirati iz Istre 1961. S 15 godina Rocco Žiković je, i kroz U-16 reprezentaciju, privukao inozemne klubove. Tako je Red Bull Salzburg odlučio dovesti Žikovića čim navrši 16 godina i za taj transfer je Istri 1961 platio 2 milijuna eura, plus određene bonuse kad se ispune uvjeti (prvi nastup za prvu momčad i slično)!

Naposljetku, upravo sada kada pregovaraju za produženje ugovora Matea Lisice (traje mu aktualni do 2023.), dobro je znati da 18-godišnji reprezentativac već ima interesente iz inozemstva čije su ponude već u okviru 1-2 milijuna eura odštete...

Koji je poučak svih tih igračka situacija? Baskonia Alaves očito ili nije shvatila, ili još nema ideju, koliko bi sportsko i poslovno mogla profitirati s projektom Istre 1961. Naravno, ne kada dovode igrače koji su balast i neka usluga nekome, ili pojedince za koje nema logičke procjene da bi mogli postati kvaliteta za prodaju. No, kada privuku igrače određenog potencijala, mogu učiniti dvije vrlo primamljive stvari. Prvo - podignuti razinu natjecateljske moći Istre 1961, a onda, kroz vrijeme i transfere, istu vrlo dobro naplatiti. Kad bi se nešto uložilo i natjecateljski logičnije djelovalo, jasno je da bi to mogao biti veliki posao. Lakše u HNL-u nego u Španjolskoj, pogotovo u drugoj im ligi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:31