PROTIV SVOJIH

Splićanin s ruba grada bit će najveća prijetnja Hajduku, jednom im je već zapaprio i spreman je to ponoviti

Bivši član kluba s Poljuda energetski je pokretač sljedećeg suparnika Splićana
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. studeni 2023. 08:41

Ante Erceg, Splićanin s Kile, predjela velikih privatnih kuća stiješnjenih između odlagališta Karepovac i golemog shopping centra na krajnjem istoku grada, najveća je prijetnja Bijelima u nedjelju na Drosini. Erceg koji je uvijek silno motiviran protiv Hajduka u novom će ogledu protiv nekadašnjeg kluba pokušati potvrditi da je “izvanvremenska klasa”. Da mu godine nisu problem. Početkom prosinca napunit će 34., ali u njegovom slučaju to su zaista samo brojke na papiru.

Pred dva i pol mjeseca Istra je šokirala Hajduk na Poljudu, prvom ovosezonskom pobjedom prekinula niz od pet pobjeda Bijelih. U tom senzacionalnom raspletu pred 25.000 navijača na Poljudu dominirao je Ante Erceg. Ne toliko učinkom koliko željom i energijom. U svakom dodiru s loptom bila je primjetna njegova ambicija. Toliko je snage uložio u svaki dvoboj, toliko se silno htio dokazati. Hoće li ga Hajduk zbog toga vratiti na Poljud? Nikada ništa nije nemoguće, kaže staro transfer-pravilo, ali ni blizu nema takve naznake u ovom trenutku. Jednostavno rečeno, Erceg je za Hajduk dao što je imao i znao, ali i Hajduk je već jednom okrenuo njegovu karijeru. Definitivno mu je pružio najviše u trenutku kada mu se nudilo najmanje. Hajduk je klub u čijem je dresu postigao najviše pogodaka u karijeri (26), premda je uvjerljivo najviše utakmica (114) odigrao za gradskog rivala, danas klub u četvrtom razredu hrvatskog nogometa, RNK Split iz Parka mladeži.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Matični klub Split

Ante Erceg nije “hajdukovac” po nogometnom obrazovanju i karijeri. Premda ga šira javnost pamti kao igrača Bijelih, njegov matični klub je Split. Prvi put Hajduk je Ercega htio angažirati u ljeto 2012. godine, međutim besparica je zaustavila ozbiljnu namjeru. Hajduk je htio igrača koji je “žario i palio” u tandemu s Antom Rebićem. Susjedni Split imao je dva “bisera”, ali prije više od 10 godina Hajduk nije imao današnji financijski komfor. Erceg je zato do Hajduka došao u drugom pokušaju, s 26 godina iz turskog drugoligaša Balikesirspora. Karijera mu se gotovo ugasila, Hajduk mu je bio “trampulin” za nastavak. Na Poljudu je proveo tek godinu i pol dana, u razdoblju kada Bijeli nisu osvajali trofeje, ali Erceg je ostavio pečat. Nije bio ni najbolji strijelac, ni najbolji igrač. Futacs je u Ercegovo doba bio golgeter HNL-a, Franck Ohandza je imao status miljenika navijača, ali Erceg je bio omiljena “druga violina”. Dvije godine zaredom prvi iza najboljeg klupskog strijelca i navijači su ga jednostavno voljeli. Erceg je bio “domaći čovik”, Splićanin s ruba grada. Kako to navijači na više jezika vole kazati “jedan od nas”.

U ljeto 2017. godine, nakon prve sezone u bijelom dresu, Ercega su suigrači nosili na ramenima proslavljajući njegovu nagradu. Dobio je Hajdučko srce, priznanje koje navijači uručuju najborbenijim igračima protekle sezone. Tri godine nijedan igrač nije dobio tu nagradu, a onda je Erceg naslijedio Marija Pašalića. Kakvo priznanje za nogometaša koji je u tom trenutku tek 12 mjeseci bio igrač Bijelih! Međutim, šest mjeseci kasnije, napustio je Poljud kada je dobio ponudu Al Shababa iz Dubaija. Bijeli su uprihodili 1,8 milijuna USD, a Erceg je inzistirao na odlasku jer dobio je ponudu (cca 1,2 milijuna USD godišnje) za rješavanje egzistencije. Zato je osjetio priliku oprostiti se do Poljuda dodatnim objašnjenjem.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Hajduk me doveo iz druge turske lige kada nitko nije vjerovao u mene. Govorili su mnogi da sam invalid i da više neću igrati ozbiljan nogomet. Prije svega se želim zahvaliti na privilegiju da postanem dio Hajdukove obitelji i da mi se kao Dalmatincu i rođenom Splićaninu ostvari dječački san i najveća životna želja. Klub, uprava, sportski direktor i treneri su vjerovali u mene. Vjerujem da sam to povjerenje opravdao i dao svoj maksimum u svakoj minuti koju sam proveo u Hajduku. To se meni i klubu vratilo na najbolji način. Doživio sam predivne trenutke i igrao najbolji nogomet u karijeri. Sada se pružila prilika da odlaskom u Dubai napravim novi iskorak, riješim egzistenciju za sebe i svoju obitelj i da se napravi dobar posao za klub. Ovo je bila prilika koja dolazi jednom u životu i vjerujem da će navijači imati razumijevanja za moju odluku - kazao je Erceg prilikom odlaska s Poljuda u siječnju 2018. godine, u trenutku kada se Hajduk s trenerom Željkom Kopićem borio za povratak u šampionsku utrku.

Šest mjeseci proveo je na Bliskom istoku, potpisao potom za Bröndby, ali već nakon dvije godine ponovno je bio pred vratima Hajduka. Želio se vratiti kroz posudbu, međutim nije dobio “signal” s Poljuda i produžio je za Osijek. Nakon isteka ugovora s Dancima, tri tjedna je proveo kod Carrilla u Debrecenu, a od kolovoza prošle godine je u Istri. Dvije sezone dokazuje se u zelenom pulskom dresu, a njegova priča s Hajdukom po svemu sudeći neće doživjeti novu epizodu. Je li to razlog zašto je danas Erceg toliko motiviran kada igra protiv Bijelih? Vjerojatno. Navijači ga još uvijek emotivno doživljaju “kao svoga”, ali Erceg ima potpuno oprečni pogled.

Kao i protiv svakog kluba

- Slavim zgoditak protiv svakog kluba, tako i protiv Hajduka - objasnio je još u siječnju ove godine kada je s dva pogotka “torpedirao” Bijele u pobjedi 3:0 na Drosini.

Navijači Hajduka su bjesnili, nisu mu oprostili veliko slavlje nakon dva zgoditka u susretu kojim su se Bijeli počeli opraštati od šampionskih snova. Nakon tog “doppel-packa” prvi put je na Poljud došao početkom rujna, prikazavši odličnu partiju u pobjedi Istre. Pred dolazak na njemu tako drag i poznat stadion, slikovito je poručio:

- Normalno da želim Hajduku postići pogodak, da je drukčije ostao bih na kupanju u Puli.

Na Poljudu je pred dva i pol mjeseca trpio zvižduke, ali nije posustajao. Nema sumnje da će Erceg u nedjelju ponovno biti energetski pokretač Puljana. Baš kako je to radio u dva protekla susreta koja je s Istrom odigrao kontra Hajduka. Izuzetno motiviran, posebno “galvaniziran” za uspjeh. Kao da u svakoj utakmici protiv Hajduka želi dokazati da je za njega bilo mjesta na Poljudu prije nekoliko godina. Ali, kako pjesma reče, što smo mogli, mi smo jednom drugom dali.....

U nedjelju i Erceg i Hajduk igraju novu utakmicu, neopterećenu prošlošću, vrijednu isključivo tri boda. Zaustave li Bijeli Ercega, imat će velike šanse za prvu pobjedu nad Istrom u kalendarskoj 2023. godini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. listopad 2024 06:05