Paolo Tramezzani

 FRĂ©DĂ©RIC DUBUIS/IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
NOVO LICE U PULI

Talijan je u HNL stigao u temperamentnom stilu: Želi li ostvariti rezultat, morat će pomiriti dvije ambicije

Istra je drugačija dimenzija kluba i Tramezzani će se brzo morati prilagoditi njenoj zbilji
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. veljača 2024. 14:23

Nakon što se odmah u utorak navečer automobilom uputio iz Siona, Paolo Tramezzani je u srijedu prijepodne, u svom novom trenerskom poglavlju, stigao na stadion Aldo Drosina.

Iako je Pula blizu talijanske granice, zanimljivo je primijetiti da je Tramezzani prvi stručnjak s Apenina koji će raditi u ovdašnjem nogometu. U 20 godina prvoligaške ere (uz dvije godine u drugoj ligi) Istre 1961 najviše je bilo hrvatskih trenera (21), a španjolskih 4 (Garcia urugvajsko, Torres njemačko dvojno državljanstvo), uz podatak da Fausto Budicin, rođen u Puli i s hrvatskim državljanstvom, ujedno ima i dvojno talijansko državljanstvo...

Talijanski asistenti

Prve dojmove o novom treneru zeleno-žuti igrači spoznali su popodne u kampu u Balama, kada ih je Tramezzani poveo na svoj prvi trening. Talijan je stigao u svom prepoznatljivom temperamentnom stilu, prepun energije i motivacije. Iako je trebao potpisati ugovor tijekom prijepodneva, Tramezzani je prvo i odmah želio otići u kamp u Bale, vidjeti uvjete i pripremiti trening. Stigao je sam jer zbog brzine angažmana njegovi stalni asistenti, također Talijani (pomoćni i kondicijski trener), krenuli su na put u srijedu ujutro, a u Puli ih se očekivalo u večernjim satima.

Tramezzani je za sada dao do znanja da ima pozitivno mišljenje o kadru kojeg posjeduje Istra 1961, naravno, u okvirima ambicija koje pripadaju klupskoj realnosti. Talijan je pratio neke od posljednjih utakmica Zeleno-žutih i primijetio ono što je očito, a to je manjak energije u natjecateljskom gardu momčadi. Hoće li momčadi uspjeti prenijeti svoj prepoznatljiv temperament, odnosno, energiju, ostaje nam za vidjeti. Činjenica da je radio u Hajduku, odnosno, u HNL-u šest mjeseci tijekom 2021. godine, olakšat će mu prilagodbu ligi i okruženju. Kao trener splitskog kluba imao je dvije utakmice s Istrom i obje je dobio s 1:0. Jedan od aktera tog Hajduka je danas dio Istrinog rostera, Mario Čuić.

image

Paolo Tramezzani

ROBERT MATIć/HAJDUK.HR

Tramezzani i Istra dogovorili su suradnju do lipnja 2025. godine, iako će klub vjerojatno imati opciju da na ljeto može odlučiti hoće li naprijed s tom suradnjom ili neće. Nekoć odličan lijevi bočni igrač i na vrhunskim europskim razinama, uz trenerski je posao stekao i veliki respekt nogometne javnosti u Italiji kao vrlo konkretan TV analitičar. Nesklon populističkim tezama, a sukladno temperamentu stručnjak koji se stavom razlikuje od neimara “nezamjeranja”, Tramezzani iskazuje veliko razumijevanje taktičkih situacija i odnosa unutar momčadi. To je, dakako, teorija, a praksa je uvijek drugi posao. Njegov opus u Hajduku mnogi hvale, no ima i onih koji ukazuju da mu je nogomet tvrd, programiran. No, uvijek treba imati u vidu kontekst situacije i vremena kao preduvjet kakav se nogomet igra ili želi igrati. Tadašnjoj situaciji Bijelih, kada se jurila četvrta pozicija, vjerojatno je rezultat bio najvažniji, a i drugačiji su bili uvjeti funkcioniranja i kadra u odnosu na danas.

Drukčija dimenzija

Istra je drugačija dimenzija kluba i Tramezzani će se brzo morati prilagoditi njenoj zbilji. Klub želi iskorak u igri ovog kadra, podignuti se na tablici, što je realna ambicija, te pružiti priliku i nekim mlađim (razvojnim) igračima. Uvijek je, naravno, bitan rezultat, pa i za sredinu kao Pula, gdje se često ističe kako treba pružiti više prilika domaćim i mladim igračima. No, kad izostaje rezultat, onda se malo tko osvrće na činjenicu da su u kadru Istre na Rujevici bila dva juniora (Maurić, Lisica) i jedan kadet (16-godišnji Ahmeti). Pomiriti te dvije ambicije, dakle, imati bolji rezultat nego sada i nastaviti razvijati mlade igrače, bit će izazovi i za natjecateljski nastrojenog Tramezzanija.

Preminuo Franco Rosignoli Ruža

U Puli je u srijedu preminuo Franco Rosignoli Ruža (7.5.1942. - 7.2.2024.), jedan od najvažnijih aktera nogometne povijesti Pule. Još prošlog tjedna Ruža, kako su ga svi zvali, bio je na sahrani kolege i nekadašnjeg suigrača Marija Černjula. Rosignoli je sa 16 godina debitirao kao senior NK Uljanik, a fuzijom s Pulom i nastankom Istre 1961 postao je jedan od stupova momčadi koja će pet godina (1962. - 1967.) igrati drugu jugoslavensku ligu. Nakon ispadanja Istre, zajedno s Jozom Marasom, prešao je u redove tada saveznog prvoligaša Maribora. Nakon četiri godine, iako je imao inozemne ponude, Ruža se vratio u Pulu, željan obiteljske blizine i života u gradu kojeg je obožavao. Igrao je kao neprijeporni lider momčadi Istre do 1974. kad je zaključio karijeru. Odmah je započeo trenersku priču i već je 1975. imenovan trenerom prve momčadi, koju će četiri godine kasnije uvesti u drugu YU-ligu. Godinu kasnije preuzeo je posao u omladinskoj školi, gdje je dočekao i mirovinu, a tijekom tog razdoblja kao pravi vojnik kluba preuzimao je prvu momčad u izvanrednim situacijama. Ruža je bio autoritet kao rijetki, poznat po svojim gradskim navikama u svakodnevici, koje su počinjale svako jutro ispijanjem prve kave kod prijatelja mu Mate Parlova. (rm)

KOGA JE SVE TRENIRAO

2011. - 2016. Albanija (asistent)

2016. - 2017. Lugano

2017. Sion

2018. - 2019. APOEL

2019. - 2020. Livorno

2020. Sion

2021. Hajduk Split

2021. Al-Faisaly

2021. - 2022. Sion

2023. Sion

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 17:42